Zonnebrandcrèmes: do's, don'ts en meestgemaakte fouten
Wie gaat er nog naar het strand zonder zonnebeschermingsproduct? Praktisch niemand. Maar wie weet alle ins en outs over de vraag hoe je een zonneproduct echt goed gebruikt? Helaas, ook praktisch niemand. Hoe waterproof is bijvoorbeeld waterproof zonnebescherming? Is één keer aanbrengen genoeg? En kun je beschermingsfactoren optellen? Do's, don'ts, nieuwtjes én de meestgemaakte vergissingen als het gaat om het gebruik van zonnebeschermingsproducten.
Waterproof
Zo, een waterproof zonnebeschermingsproduct op je lijf en klaar ben je voor je dagje strand! Denk je... want ook een waterproof beschermlaagje wordt aangetast. Bijvoorbeeld door transpiratie ofwel de 'aanval' van binnenuit, maar ook door het je droogwrijven met een handdoek. Moraal van dit verhaal: al is je zonnebeschermingsproduct waterproof, regelmatig opnieuw opsmeren is belangrijk.
Onder water ben je veilig
Weinig mensen staan erbij stil dat je huid tijdens het zwemmen ook zonnestralen opvangt. Zonnestralen dringen namelijk ook in het water door. Dus, zelfs al ben je een dag vooral lekker in de zee aan het dobberen: smeren!
Sunblock = geen zon
Sunblocks, ofwel zonnebeschermers met ultrahoge zonnebeschermingsfactoren als 40 of zelfs hoger (o.a. bij Lancôme en Clinique), blokkeren de zonnestralen. Toch geldt hetzelfde verhaal als onder 'waterproof.' Wrijven, de schuring van zand en dergelijke verminderen op den duur het effect van een sunblock. Alleen regelmatig aanbrengen zorgt dat je sunblock de zon zo effectief mogelijk blijft blokkeren. Overigens is een totale 100% blok (nog) niet uitgevonden. Er dringt altijd wat zonnestraling door. Maar dat is zo minimaal dat het verschil tussen een factor 40 of 60 nauwelijks op te merken valt.
Makeup met SPF? Klaar!
Een foundation heeft steeds vaker een SPF ofwel zonnebeschermingsfactor. Maar denk daardoor niet dat je meteen beschermd bent. Tenzij je een foundation zo dik opsmeert als een zonnebeschermingsproduct (en wie wil dat nou?) is de beschermende werking een stuk minder. Let wel: alle beetjes helpen, dus ook makeup met SPF.
Hoe hoger de SPF, des te beter
Al is zonlicht lange tijd als 'vijand' van je huid gezien, het idee om de zon dan maar totaal te vermijden of eeuwig in de zonnebeschermingsfactor 30 te zitten, is aan herziening toe. Voor zon blijkt hetzelfde te gelden als voor dat vuil waarover momenteel zoveel ophef is: je moet een beetje blootgesteld worden aan schadelijke invloeden om je lichaamsfuncties actief te houden. Net zoals de nieuwste research erop wijst dat een totaal ontbreken van vuil en bacterien een huid allergisch en
overgevoelig kan maken, kan een al te heftig gebruik van sunblocks ertoe leiden dat je huid helemaal geen straaltje zon meer kan verdragen. Daarmee is een groot mysterie opgelost: ogenschijnliijk bleke mensen met iets dat erg lijkt op zonneallergie. De remedie: langzaam minderen met de SPF's tot bijvoorbeeld een factor 20 en voorzichtig meerderen met de zon tot je aan een redelijke blootstelling gekomen bent, en de sunblocks bewaren voor de momenten dat je huid je vertelt dat het wel even genoeg is, of je extreem aan zon blootgesteld wordt door een dag lang zeilen in je bikini, en dergelijke. Je huid is de barometer waaraan je het te volgen 'huidbeleid' kunt afmeten: een lichtbruin tintje is prima, rood worden of diepbruin daarentegen is schadelijk.
Hoge beschermingsfactoren maken je huid wit
De tijd staat niet stil. De nieuwste zonneproducten met hoge beschermingsfactoren (o.a. Dermalogica) zijn er nota bene in een olie- of gelformule die totaal geen witte glans achterlaat.
Natuurlijke SPF's zijn lelijk
Veel mensen schakelen over op natuurlijke zonnebeschermingscrèmes. Deze (o.a. Weleda) bevatten natuurlijke zonnefilters. Maar dan zit je soms met een probleempje: een wit waasje over je huid. Daar is echter wel iets aan te doen door het product te vermengen met een getint zonneproduct, of een beetje intens getinte foundation, of een bronzing cream. Even testen voor het juiste resultaat, maar dan heb je ook iets: je kunt de tint van je huid precies aanpassen zoals je wilt, én de mix van natuurlijke SPF's en een bronzing product verbetert je teint.
Een en een = twee
Stel, je kiest een zonnebrandcrème factor 15. Een uurtje later smeer je er factor 10 overheen. Voilá, factor 25! Helaas. Zonnebrandkennis is geen hogere wiskunde. De bescherming van je huid staat gelijk aan de hoogste factor die je erop smeert. 15 dus in dit geval.
Simsalabim, bescherming
Even wat zonnebrandcrème op je huid, en lekker meteen het balkon op met een boekje - en het geruste gevoel dat je huid goed beschermd is. Nou.. nee. Niet alle, maar wel de meeste zonnecrèmes moeten inwerken voor je de zon ingaat. Smeer zekerheidshalve het eerste laagje op je huid een halfuurtje voor je de zon in wilt. En blijf lekker 'stapelen,' lang voor je huid tekenen van overmatige blootstelling geeft.
Kokosolie is een zonneproduct
Olie beschermt je huid tot op zekere hoogte tegen vochtverlies en veroudering. Maar kokosolie is geen zonnebeschermingsproduct. Het bevat geen beschermingsfactor. Voor je het weet ben je het 'slachtoffer van
zonnebrand...
Dikke crème = beste bescherming
Er was inderdaad een tijd dat de beste zonnebeschermers 'dik' smeerden en moeilijk in de huid te masseren waren. Maar dat ongemak is niet meer nodig. Je hoeft niet meer op zoek naar een dikke, nauwelijks in te smeren product om gegarandeerd de beste bescherming te hebben. Kies gerust op SPF ofwel zonnebeschermingsfactor: of het nu een olie is, een gel of een crème.
Lees verder