Zonnebrand: de meest gemaakte vergissingen

Zonnebrand: de meest gemaakte vergissingen Uit ongeveer alle onderzoeken die worden gedaan naar de manier waarop jij en ik zonneproducten gebruiken en genieten van de zon, blijkt het keer op keer: we slaan de plank nog altijd stevig mis. Daarom hier op een rijtje: de meest gemaakte vergissingen op het gebied van zonnebrand, mooi bruin worden en effectieve zonnebescherming. Zonnebrand. Zeg het woord en je denkt: zonnebescherming. Zo goed zijn we al opgevoed door allerlei gezondheidsinstanties, en natuurlijk die overvloed aan beautybladen. Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws is, dat bij zo ongeveer elk onderzoek dat gepubliceerd wordt over de vraag wat jij en ik nu écht doen om zonnebrand te voorkomen en veilig en mooi bruin te worden, hetzelfde blijkt: we slaan de plank nog altijd stevig mis. Lees verder voor de meest voorkomende vergissingen op het gebied van zonnebrand, mooi bruin worden en effectieve zonnebescherming.

Fabel: bruin beschermt de huid

Feit: nepbruin beschermt net zo min als leliewit

Bruin uit een flesje? Bruin uit zo'n fijne spraytan-cabine? Bruin van crème, verstuiver, lotion - maar hoe dan ook zonder zon? Helaas. Terwijl natuurlijk bruin een zekere - maar absoluut niet afdoende! - bescherming biedt tegen verbranden, is nepbruin van dat bruin dat totaal niet beschermt. Een met flesjes en sprays gebruinde huid is tegenwoordig niet of nauwelijks van echt te onderscheiden - kijk maar naar Yolanthe Cabau en andere slimme celebs - maar als je er de zon mee ingaat, heb je dezelfde gewenning als met een lelieblank huidje nodig. Take care, Vorsicht, Attention!

Fabel: zonnefactoren kun je stapelen

Feit: 1 + 1 = geen 2

Ergens kun je je de denkfout wel voorstellen natuurlijk. Zeker als het gaat om zo'n bijna antieke zonnebeschermer die er net zo dik uitziet als een klodder Nivea. Je kunt je niet indenken dat daar een zonnestraal doorheen komt als je meermalen smeert. Nou, mispoes. Bij zonnebeschermingsproducten geldt niet: één en een is twee. Er zijn genoeg zielen die geloven dat je bijvoorbeeld een SPF (ofwel zonnebeschermingsfactor) 6 over een zonnebeschermingsfactor 3 kunt smeren om een factor 9 tot resultaat te krijgen. Het slechte nieuws is, dat je de maximale bescherming krijgt die in cijfers op het flesje staat en meer niet. Het goede nieuws is dat je zonnebeschermingsfactoren anno nu in alle mogelijke hoogtes kunt krijgen, tot duizelingwekkend toe.

Fabel: een SPF 30 is altijd een SPF 30
Feit: dun smeren levert een gebrekkige bescherming op
(wat je ook smeert)

Je ziet SPF 30 op een flesje staan en denkt: mijn! En klaar is Kees. Maar... laat je nou net een dure smaak hebben en jezelf een pietsje boven je budget verwennen met een heerlijk potje of flesje van La Prairie, Chanel of iets soortgelijk zaligs. Dus smeer je maar een beetje dunner. Beauty-weetals waarschuwen ons in zo'n geval helaas, dat dun smeren met een op zich uitstekend zonneproduct de bescherming die op het flesje of potje staat, ondermijnt. Dus is het harde feit: als je het je niet echt kunt veroorloven om lekker royaal met je dure zonnespulletje te smeren, koop dan iets betaalbaars en smeer je huid alsnog royaal en totaal in. Alleen dan heb je de SPF die op fles of tube of pot staat.

Fabel: waterproof voorkomt smeren na het zwemmen
Feit: niet alleen water verdrijft zonnebeschermers

Je wilt ze niet de kost geven: mensen die een waterproof zonnebeschermingsproduct kopen en welgemoed de zee induiken, zichzelf stevig afrossen met de baddoek en zonder hernieuwd smeren neerploffen op diezelfde baddoek. 't Is eigenlijk zo logisch: zelfs een waterproof product is niet bestand tegen afdrogen van de huid, wrijving tussen huid en badpak/zwembroek/luchtbed of voor mijn part bananenboot. Omdat niet alleen water maar ook wrijving en de tand des tijds het zonneproduct van je huid poetsen, moet je ook een waterproof product regelmatig opnieuw aanbrengen.

Fabel: die zonnecreme van toen kan nog best
Feit: niks, gouwe ouwe

Met een gewoontegebaar graai je in de spelonken van de beauty-kast, en je diept een flesje zonnebeschermingsspul op uit de tijd dat de Euro nog een Gulden was. SPF Veel, zie je. Hartstikke mooi en op naar het strand. Tja, helaas gaat het concept 'Gouwe Ouwe' niet op voor zonnebeschermingsmiddelen. Een SPF verliest haar werkzaamheid met de jaren. Daarom wordt aangeraden om je zonnespullen elk jaar te vernieuwen.

Fabel: even verbranden en mooi bruin ben je
Feit: verbranden levert vellen op.. en erger

Het is nog altijd een heel gebruikelijke aanblik op het strand van Zandvoort en Noordwijk: bakkende medemensen. Onder het motto 'grote stappen gauw thuis' en 'even verbranden en mooi bruin ben je' liggen mensen tot kreeftenrood toe te blakeren. Nou, laat het je niet gebeuren. Ten eerste leidt verbranden tot een huidreactie die zegt: alarm, schade! Vervellen en opnieuw beginnen! Dus gaan verbranden en mooi bruin niet samen. Maar nog veel erger is, dat verbranden een proces is dat tot diep in je huid doordringt. Dat is gezondheidsbedreigend, niets meer of minder. Een verbrande huid onthoudt de schade, en dat kan tot ellende leiden met als ergste voorbeeld niet-goedaardige veranderingen in de huid met alle gevolgen van dien. Niet om je de stuipen op het lijf te jagen, maar wel om je gezonde verstand in werking te zetten: verbranden? Nooit meer doen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijke remedies tegen zonnebrandNatuurlijke remedies tegen zonnebrandDe symptomen van zonnebrand verschijnen enkele uren na blootstelling aan de zon. Ze hebben verschillende dagen tot soms…
Zonnebrand: preventie en behandelingEen langdurige blootstelling van de huid aan zonlicht kan een verbranding van de huid tot gevolg hebben. Een verbrandde…
Eenvoudige middeltjes tegen zonnebrandWanneer je een dag aan zee geniet van de zon verlies je al snel de tijd uit het oog waardoor je lichaam gedurende een la…
Verbrande ogen (zonnebrand) door blootstelling aan zonVerbrande ogen (zonnebrand) door blootstelling aan zonDe zon is voor iedereen een belangrijke bron van vitamine D. Hoewel de zon veel essentiële vitaminen geeft, ontstaat ook…

Hoe houd je je huid jong?Hoe houd je je huid jong?We gaan er normaal gesproken vanuit dat het ouder worden van je huid te maken heeft met je leeftijd; minder elasticiteit…
Model worden in vijf stappenModel worden in vijf stappenJe wilt model worden. Dit kan specifiek fotomodel zijn, of je wilt echt de catwalk op. Of misschien wel beiden. Met alle…
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 30-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.