Beauty: Versterken van de vingernagels
Van nature, een vitaminetekort of de naweeën van een ziekte kunnen de nagels broos maken waardoor ze inscheuren, afbreken of de verschillende laagjes loslaten. Is daar wat tegen te doen.
Oorzaak
Het is altijd belangrijk de oorzaak te weten waarom je nagels zijn zoals ze zijn. Als je je hele leven niet anders weet dan dat je broze nagels hebt, dan kan je de oorzaak niet of nauwelijks van binnenuit (opgeslagen in de genen) oplossen en kun je over het algemeen alleen aan de buitenkant aan de slag.
Heb je zwaar medicijngebruik achter de rug of door bijvoorbeeld zwaar lijnen een vitaminetekort opgelopen, dan kan de eerste – maar belangrijke – aanzet gegeven worden door de juiste vitamines te slikken. Het kan geen kwaad – als je nog niet onder doktersbehandeling staat – om je vitaminetekort (B) ook vast te stellen. Aan de hand van een bloedonderzoek kan dit vastgesteld worden en kan het met een tablet aangevuld worden. Verder haal je ijzer uit bijvoorbeeld groene groenten.
Behandeling
Als we strikt aan de buitenkant aan de slag gaan dan zijn er verschillende mogelijkheden, met de volgende volgorde:
- Begin met het schaartje te verbannen en de nagels alleen te vijlen (bij voorkeur met een glazen vijl) en altijd in een richting vijlen. Of de nagels kort of lang zijn is niet relevant, maar zorg dat haaltjes, afgebroken randjes etc weg gevijld worden
- Zorg daarna dat je met nagelriemenolie de nagelriemen losjes worden los gewreven. Reinig daarna de ietwat vette vingernagels, voordat je verder gaat met het behandelen van de nagels.
- Heb je wat onzuiverheden in de vorm van putjes op de nagel, maak dit dan glad met de glansvijl (eerst ruw, dan fijn, dan glans). Niet te vaak en te ruw, want dit kan de bovenste laag van je nagels halen (alleen egaal maken dus).
- Behandel dan de nagels met: 1) een ‘repair kit’ waar je met twee componenten werkt op de beschadigde plek (eerst een druppel lijmachtig materiaal, daarna een afdekkende en egaliserende lak). De bijgeleverde vijl maakt de nagel weer glad en natuurlijk. 2) een nagelverharder (soft, middle, hard) die – afhankelijk van de situatie – op de schone nagel aangebracht moet worden. Sommige merken hebben er een die na binnen een bepaalde tijd er weer afgehaald moet worden en dan opnieuw aangebracht moet worden gedurende een bepaalde periode, andere kunnen blijven zitten. Alle soorten mag je overigens maar een bepaalde tijd gebruiken en gebruik is dus nooit onbeperkt bij dit soort middelen!
- Breng na deze behandeling een goede basisnagellak aan en daarna de gewenste kleur met topcoat of alleen een topcoat voor alleen wat glans op de nagels.
Nagellak verhardt ook in ieder geval en bij het verwijderen een acetonvrije remover nemen. Er zijn ook verhardende crèmes op de markt, maar het nadeel hiervan is dat als je in het water bent geweest het effect deels verdwenen is en je nogal eens een vette film achterlaat na het inwrijven. Overigens is het voor iedere nagel goed om een handcrème te gebruiken die tevens de nagels verzorgd. Dit moet er dan wel op staan.
Laten doen
Natuurlijk kan je het ook altijd laten doen bij de professional, maar de kosten zijn hoger en als je bijvoorbeeld als bescherming en verfraaiing met acryl- of hars- of gelnagels werkt zal het ook bijgehouden moeten worden. Niet alle ‘kunstnagels’ laten de eigen nagel ook mooi doorgroeien onder de kunstlaag en in dat geval ontstaat er een afhankelijkheid (gewenst of niet?).