Een elektrische tandenborstel kopen

Een elektrische tandenborstel kopen Dagelijks twee maal twee minuten de tanden poetsen is een belangrijke richtlijn om je tanden gezond te houden. Iedereen kent dit advies wel, maar niet iedereen is ervan op de hoogte hoe je het maximale rendement uit deze vier minuten onderhoud van je gebit haalt. Niet alleen de fabrikanten van elektrische tandenborstels, maar ook vele tandartsen en andere gebitsdeskundigen zijn de mening toegedaan dat het elektrisch poetsen van je tanden tot de beste resultaten leidt.

Frequentie elektrisch reinigen tanden

Wanneer je je tanden met een elektrische tandenborstel poetst, dan moet je je overigens ook aan de richtlijn van twee maal daags minimaal gedurende twee minuten je tanden poetsen houden. Het feit dat een elektrische tandenborstel intensiever reinigt, betekent dus niet dat je kunt volstaan met minder vaak of korter poetsen.

De werking van de elektrische tandenborstel

Afhankelijk van de uitvoering elektrische tandenborstel, zorgt deze ervoor dat je gebit door toepassing van bepaalde technologieën intensief wordt gereinigd.
  • Zo zijn er elektrische tandenborstels met pulserende en roterende bewegingen van het borsteltje. Door de pulserende bewegingen komt de tandplak los en door de roterende bewegingen wordt dit verwijderd. Meer rotaties zorgen voor een beter resultaat!
  • Ook zijn er elektrische tandenborstels die zijn uitgevoerd met de nieuwe, zogeheten sonische technologie, hetgeen inhoudt dat er zachte poetsbewegingen plaatsvinden. Deze zouden met name zorgen voor het verwijderen van aanslag veroorzaakt door tabak, rode wijn, thee en koffie, waardoor je dus weer een witter gebit krijgt.
  • Een elektrische tandenborstel onderscheidt zich verder van een gewone tandenborstel doordat hij veel gemakkelijker bij de normaal moeilijk bereikbare plekjes komt.
  • Overigens moet je als je je tanden elektrisch poetst, zelf absoluut geen poetsbewegingen maken want dit doet de tandenborstel zelf. Het enige wat je moet doen is de tandenborstel stapsgewijs verplaatsen!

Eigenschappen van een opzetborsteltje

Opzetborsteltjes voor de elektrische tandenborstel zijn er in diverse soorten en enkele belangrijke aandachtspunten bij de keuze en aankoop zijn de volgende.

Passende borsteltjes

Wanneer je borsteltjes koopt, dan moet je er in eerste instantie goed op letten dat je op jouw tandenborstel passende borsteltjes uitzoekt.

Type borsteltje

Daarnaast is er een variëteit aan borsteltjes te koop, die verschillen op het gebied van de hardheid van de haartjes (zoals medium, zacht en hard), de stand van de haartjes (recht of schuin) en haartjes met afgeronde toppen. Kies altijd een borsteltje wat het meest geschikt is voor jouw gebit. Een hard borsteltje is voor lang niet iedereen geschikt, want hierdoor kun je bijvoorbeeld juist tandvleesproblemen krijgen. Hierbij speelt overigens ook de kracht waarmee je poetst een rol. Er zijn elektrische tandenborstels met een speciale functie die ervoor zorgt dat je je tandvlees zacht kunt masseren.

Speciale opzetborsteltjes

Ook zijn er speciale opzetborsteltjes voor mensen met bijvoorbeeld kronen, bruggen of implantaten.

Tijdige vervanging

Het is overigens heel belangrijk om een opzetborstel tijdig te vervangen door een nieuwe, want een opzetborstel met als het ware versleten haartjes, doet zijn werk niet meer goed.

Overige eigenschappen en opties van een elektrische tandenborstel

Nog enkele weetjes over de elektrische tandenborstel:
  • De vorm van een elektrische tandenborstel. In de loop van de tijd is de vorm van een elektrische tandenborstel ergonomischer geworden. Hierbij kun je denken aan een meeverende steel en nopjes die voorkomen dat de tandenborstel uit je hand kan glijden.
  • Er zijn diverse soorten docking station om je tandenborstel mee op te laden en om hem gemakkelijk in neer te kunnen zetten. Veel dockingstations hebben ook een apart opbergvakje voor reserve opzetborsteltjes.
  • Keuze voor een oplaadbare elektrische tandenborstel of met batterijen. Een elektrische tandenborstel op batterijen is over het algemeen goedkoper dan een oplaadbare elektrische tandenborstel. Wanneer je overweegt een tandenborstel op batterijen te kopen, kies dan wel voor oplaadbare batterijen, want anders wordt het een dure hobby.
  • Elektrische tandenborstel met een smart chip. Deze smart chip zorgt ervoor dat je zo optimaal mogelijk je elektrische tandenborstel kunt gebruiken. Op de chip worden zaken als de poetstijd geregistreerd. Wanneer je klaar bent met de poetsbeurt, maar ook als het opzetborsteltje moet worden vervangen, geeft de tandenborstel een seintje.
  • Wanneer je je kinderen elektrisch wilt laten poetsen, koop dan een speciale tandenborstel voor kinderen. Deze zijn vaak voorzien van een leuk dessin of figuurtje en maken zo het tanden poetsen voor kinderen leuker.

Accessoires voor een elektrische tandenborstel

Ook voor bij een elektrische tandenborstel zijn er heel wat accessoires verkrijgbaar. Uiteraard hangt het ook van het merk en type elektrische tandenborstel dat je hebt af, of en hoeveel geschikte accessoires er verkrijgbaar zijn. Er zijn diverse soorten opzetborstels met ieder een aparte werking. Bij accessoires kun je ook denken aan zaken als flossapparaatjes, tongreinigers, monddouches en een reisetui of reiskoker om je tandenborstel gemakkelijk en op een hygiënische manier mee te kunnen nemen.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goed tanden poetsenGoed tanden poetsen"Je moet je tanden wel goed poetsen hoor" is een zin die velen erg bekend in de oren zal klinken. Je tanden goed poetsen…
Elektrische tandenborstel: voordelenElektrische tandenborstel: voordelenPoetsen met een elektrische tandenborstel heeft veel voordelen. Eén voordeel is dat elektrisch poetsen tandplak effectie…
Tanden poetsen en het gebit bij kinderenTanden poetsen en het gebit bij kinderenTanden poetsen is enorm belangrijk voor een sterk en gezond gebit. Het ritueel begint zodra het eerste tandje doorkomt e…
Poets je tandenPoets je tandenHet poetsen van tanden en kiezen is een dagelijks ritueel wat niet verwaarloosd mag worden. Wie dagelijks goed zijn tand…

Een baardtrimmer kopenEen baardtrimmer kopenSommige mannen kiezen er bewust voor om baardloos door het leven te gaan en verwijderen daarom dagelijks of bijna dageli…
Make-up in de geschiedenisMake-up in de geschiedenisAl in de tijd van de oude Egyptenaren werd make-up gebruikt om het uiterlijk te verfraaien en kleine ‘onvolkomenheden’ t…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.