Haarproblemen: alle tips, trics en oplossingen

‘Als je haar maar goed zit’ is niet zomaar een gezegde: je haardracht is belangrijker voor je zelfvertrouwen dan kleding of make-up. Je kunt andere kleding aantrekken en je make-up opnieuw doen. Als je zelf vind dat je haar niet naar je zin zit, dan kan dat je erg onzeker maken. Iedereen heeft wel eens een bad hairday. Gelukkig is daar toch wel wat aan te doen. Lees en leer hoe je het beste uit je haar kunt halen. Ik ga in op de do’s en dont’s met betrekking tot de verzorging van je haar, tips en trics om je haar meer volume te geven, wat je het beste kunt doen met vet haar, gespleten haarpunten, gepermanent haar en het verven van je haar. Ook komt aan bod waar je op kunt letten als je naar de kapper gaat, en wat je allemaal kunt doen als je kapper teveel van je haar eraf heeft geknipt.

Waar knappen je haren van op?

de juiste coupe

Als de coupe goed is, blijft het haar ‘als vanzelf’ zo zitten. Het bespaart tijd en het is voor je haar veel gezonder als je niet teveel met je haar doet, het haar zal minder snel beschadigen. Een goede kapper zal naar het totaalbeeld moeten kijken om tot een goede coupe te kunnen komen. De haarstructuur, de natuurlijke haarval, de vorm van je gezicht zijn allemaal van belang om tot een goede coupe te kunnen komen.
Natuurlijk kun je ook een voorbeeld uit een tijdschrift meenemen van een kapsel wat je leuk vindt. Overleg met je kapper of dit kapsel haalbaar is en luister goed naar zijn advies. Maar pas op: een plaatje is geduldig en jouw kapsel zal nooit helemaal hetzelfde uitvallen als dat van het plaatjes.
Regelmatig laten knippen van de coupe is ook belangrijk, niets is slonziger als een uitgegroeide coupe. Het ziet er niet uit en het stylen zal ook niet meer makkelijk zijn.

een spoeling die een laagje om je haar legt

Dat kan bijvoorbeeld een crèmespoeling zijn. Tegenwoordig heb je voor ieder haartype een crèmespoeling. Kijk wat voor jouw haar het meest geschikt is (wil je volume in je haar? of juist heel glad haar? of toch perfecte krullen in je permanent?). De spoeling beschermt je haar tegen invloeden van buiten, föhn, zonlicht, borstel, stylingmiddelen enz.
Daarnaast kun je eens in de maand een intensieve kuur (haarmasker) in je haar doen om je haar nog meer te verwennen.

goed materiaal voor je haar

De punten van je haarborstel moeten er rond uitzien. Een borstel met gecombineerd kunststof haar en natuurhaar is het beste. Gebruik zeker geen metalen kam, maar een kunststof kam.

Waar knappen je haren van af?

ruw met je haar omgaan

Kam nooit vochtig haar uit. Bij nat haar is de structuur losser en dus is de kans op beschadiging groter. Je haar zal er als ‘stro’ gaan uitzien: pluizig en poreus. Kam je haren van beneden naar boven en houdt het halverwege de lengte met de hand vast. Zo voorkom je dat je te hard aan je haar gaat trekken en je haar uitrekt.

niet van donker naar te licht haar gaan

Als jij jouw haar wilt blonderen, moet er pigment aan het haar worden onttrokken. Alleen heel gezond en dik haar overleefd dit. Doe dit nooit op eigen houtje, maar laat dit over aan een kapper met veel ervaring.

verwen je haar niet teveel

Té is nooit goed en ook niet in dit geval. Als je teveel crèmespoeling en kuurtjes in je haar doet, hecht de conditioner zich aan de haarschacht. Je haar is niet meer goed te stylen en valt niet meer mooi. De oplossing is dan om een tijdje met neutrale (baby) shampoo je haar te gaan wassen en geen haarverzorgingsmiddelen te gebruiken.

permanenten en verven op 1 dag

Zowel permanent als verf is een aanslag op je haar, doe dit nooit tegelijk. Het is zo wie zo af te raden om beide te doen. Je kunt het beste kiezen: óf verven, óf permanenten, maar ja, als je dun en grijs haar hebt, wil je wellicht toch beide. In ieder geval duurt het bij verven even voordat de kleur zich geheel in de structuur ontwikkeld heeft. Als je direct na een permanent gaat verven, loopt je de kans dat de kleur heel anders uitvalt dan je bedoeling was.
Mocht je toch je haar willen permanenten en kleuren, doe er dan 1 periode tussen (dus 6 weken).

haar en zon zijn elkaars vijanden

Zon op (vooral) nat haar en je haar gaat gegarandeerd bleken. Het kan leuk staan bij gezond en dik haar, maar bij dun, gevoelig en/of beschadigd haar (hier valt ook gekleurd en/of gepermanent haar onder) is dit een ramp en lijkt je haar al snel op dat van een vogelverschrikker. Scherm je haar daarom zoveel mogelijk af met een hoed of handdoek. Ook kun je speciale sun protector voor je haar erin smeren. Dat houdt de UV-straling tegen.

Volume in je haar

Met gerichte stylingtechnieken en producten die stevigheid en volume geven, kan iedereen met ‘peenhaar’ een haardos creëren die heel wat lijkt, zonder het haar te verzwaren.

Tips en trics om je haar er voller uit te laten zien:

  • föhn de haaraanzet
  • buig je hoofd voorover als je je haar gaat föhnen
  • gebruik volume producten voor je haar
  • gebruik niet teveel haarversteviger
  • toupeer je haar bij de haaraanzet
  • spray haarspray gericht bij de haaraanzet
  • zet eventueel een permanent als je fijn of dun haar hebt

Vet haar, oftewel een ‘slakkekop’

Je haar wordt snel vet als de talgklieren overgevoelig zijn voor een bepaald hormoon. Hiervoor is gelukkig goede haarcosmetica en styling voor, zodat je haar minder snel vet wordt. Verder is het de truc om je haar minder tegen je hoofdhuid aan te laten komen.

Tips en trics om je haar minder snel vet te laten worden:

  • dagelijks wassen met een milde shampoo (shampoo voor normaal haar)
  • ontspanningskuur voor de hoofdhuid vóór het wassen of een lichte hoofdmassage met verfrissende lotion
  • laat je haar aan de lucht drogen
  • was je haar alleen bij de haaraanzet door middel van een klein flesje met spuitdop (verkrijgbaar bij de kapper)
  • gebruik styling producten die voorkomen dat de haaraanzet tegen de hoofdhuid komt te liggen
  • toupeer licht je haar bij de haaraanzet
  • zet eventueel een permanent, daar wordt je haar droger van

Gespleten haarpunten ziet er al snel onverzorgd uit

Als de punten van je haar gespleten zijn, zijn er kleine gaatjes ontstaan in het oppervlakte van de haarschacht. Het vocht is verdampt in het binnenste van het haar. Een goede verzorging kan de gespleten haarpunten niet oplossen, wel verdoezelen.

Wat je kunt doen om je van je gespleten haarpunten af te komen:

  • laat je haar regelmatig knippen, een paar millimeter kan al voldoende zijn om de ‘raffels’ te doen verdwijnen
  • laat bij lang haar een zogeheten ‘splijt-coupe’ knippen, dan draait de kapper je haar in strengen en de haar-uittsteksels worden alleen geknipt, zo gaat er eigenlijk niets van de lengte af
  • herstel het keratine verlies door een speciale conditioner te gebruiken
  • ga niet permanenten of je haar kleuren
  • gebruik bij gespleten haarpunten wetlook of wax
  • steek je haar op

Permanent

Met een permanent lijkt je haar voller en dikker omdat je haar losjes afstaat en het bespaart tijd en werk bij stylen. Toch kan de permanent anders uitvallen dan je dacht.
Overleg duidelijk met je kapper wat jij wilt en of dit haalbaar is met jouw haar. Neem een foto mee als voorbeeld, hoe jij je haar zou willen hebben. Als de kapper je droom afwijst, neem het advies ter harte en overleg wat dan wel haalbaar. Is. Als het mislukt ben je nog verder van huis.

Behandeling gepermanent haar

  • je net gepermanente haar kun je het beste pas na 3 dagen wassen.
  • borstel niet, föhn niet, en gebruik geen styltang gedurende de eerste dagen na de permanent, zo kan je haar beter herstellen en blijven je krullen langer zitten.
  • door de permanent verandert de structuur van je haar, het wordt ruwer. Behandel daarom je haar altijd na het wassen met een conditioner en geef je haar af en toe een kuur.
  • laat je gepermanente haar minimaal om de 5 á 6 weken bijpunten, dat voorkomt groezelige punten.
  • laat je krullen het liefst aan de lucht drogen.
  • gebruik vochtinbrengende lotion (spuit dat met voorovergebogen hoofd in je haar).
  • als je haast hebt, kun je eventueel je haar drogen met een föhn met een diffuserkop.

Een leuk kleurtje in je haar

We hebben 2 kleurtypen, een warme en koude type

‘Warm’ moet je denken aan lente- en herfsttype, deze kleuren hebben een wat zonnig effect met geel-goud-oranje ondertoon.
Het herfsttype heeft koper- en roestkleuren.
Het lentetype heeft goudblond tot honingbruin.
‘Koud’ moet je denken aan zilver en blauwachtig, dit zijn de zomer- en wintertypes.
Het zomertype heeft asblond en zilverkleurige haren.
Het wintertype heeft de kleuren blauwzwart, dieprood met violet zweem of zwartachtig hazelnoot bruin.

Belangrijk is om de goede kleur bij je huid te vinden. Houd dan ook altijd de kleurstalen bij je gezicht, het liefst zo dicht mogelijk bij je ogen; de kleur moet overeenkomen met de natuurlijke pigment van je huid. Mocht je twijfelen, dan probeer je eerst met een schuimkleuring of die kleur iets is voor je haar. Die was je er namelijk in 1 keer uit. Als de kleur goed is, kun je de volgende keer een cremekleuring of kleurspoeling op je haar doen.
Als je extreem van kleur gaar veranderen, kun je dit beter aan een professionele kapper overlaten.
Was je haar met speciale kleurshampoo en gebruikt speciale conditioner voor gekleurd haar; zo heb je langer plezier van je gekleurde haar. Let wel op dat je kleurshampoo en de conditioner van hetzelfde merk neemt, dan heb je altijd identieke kleuren.

Een afspraak maken bij de kapper

Het komt nogal eens voor dat je de kapper verlaat met een kapsel waar je achteraf gezien niet blij van wordt. Hoe kun je dit voorkomen?
  • Vertel bij de kennismaking dat iemand deze kapsalon heeft aanbevolen. Als je iemand ziet op straat met een mooi kapsel, spreek deze persoon aan en vertel dat je een kapper zoekt die het bij jouw ook zo zou moeten knippen, zeker weten dat je het adres van de kapper krijgt (en wellicht de naam van de kapper zelf)
  • Zoek een kapsalon waar jij je thuis voelt, waar je met je kapper op dezelfde golflengte zit het liefst ook op andere gebieden, zo kan je kapper zich beter in jou verplaatsen en in je wensen.
  • Als je naar de kapper gaat, ga dan zoals je altijd naar buiten gaat in het dagelijks leven, zo kan je kapper beter beoordelen welk kapsel bij je kleding en make-up past. Ga dus niet in je sportkloffie onopgemaakt naar de kapper als je in het dagelijks leven jezelf altijd keurig aankleedt en netjes opmaakt.
  • Neem een voorbeeld van een kapsel mee wat je leuk lijkt en overleg met je kapper. Dit is een goede beginbasis voor het eindresultaat van jouw bezoek aan de kapper. Mocht de kapper dat kapsel je afraden omdat bijvoorbeeld je het volume er niet voor hebt, of de kruinen niet hetzelfde zijn, of je haar is te kort, luister dan naar hem en druk je zin niet door maar overleg wat dan wel haalbaar is
  • Ga niet bij het eerste bezoek aan een kapper te extreem (van super lang naar superkort of een extravagante kleur), maar laat de kapper ook eerst aan jou en jouw haar ‘wennen’ door er meerdere keren naar toe te gaan. Een kapper moet ook de kans krijgen om de eigenschappen van jouw haar te leren kennen.
  • Jouw hormonale cyclus heeft ook invloed op de manier waarop je haar valt, ga liever niet naar de kapper net vóór, tijdens, of nét na je menstruatie.
  • Ga niet naar de kapper nét voor een belangrijke gebeurtenis. Je moet zelf in de gelegenheid zijn geweest om je eigen haar te kunnen stylen, anders loop je het risico dat je haar niet valt zoals je zelf gewend bent en dat kan je onzeker maken. Je haar moet er ‘natuurlijk’ uitzien en niet een kapsels ‘alsof je net bij de kapper bent geweest’.

Je kapper heeft je haar te kort geknipt

Je dacht dat je haar in goede handen was bij je kapper. Je haar is geknipt, gedroogd en……..veel te kort naar je zin. Grote paniek!

Hopelijk is het nog niet te kort om te kunnen opsteken, dan zou je kunnen overwegen om je haar leuk op te steken. Het té korte haar valt dan niet meer zo op.

Ondertussen is er wel het een en ander aan te doen om je haren sneller te laten groeien:

  • biergist supplementen
  • MSM supplementen
  • vitaminen C supplementen
  • speciale shampoo,die je haar sneller laten groeien, F.A.S.T. shampoo en F.A.S.T. conditioner doen het erg goed
  • laat je haar iets minder vaak knippen en vertel aan de kapper dat jij je haar wilt laten groeien, dan weet de kapper dat hij echt alleen de uiterste droge puntjes eraf mag knippen
  • masseer je hoofdhuid met lavendelolie
  • eet zoveel mogelijk verse groenten en fruit
  • en natuurlijk veel geduld

Als je alles van hierboven combineert, zul je binnen niet al te lange tijd merken dat je haar inderdaad veel sneller groeit.
© 2010 - 2024 Carolaw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haarproblemen en -oplossingenHaarproblemen en -oplossingenBijna iedereen heeft wel eens problemen met zijn haar: roos, pluishaar, futloos, vet of juist heel droog haar zijn veel…
Vier tips voor vrouwen met dun haarVier tips voor vrouwen met dun haarVoor velen één van de grootste schrikbeelden: dun haar. Hoe kun je je dunne haarbos voller laten lijken? In dit artikel…
Haren dikker laten wordenHaren dikker laten wordenHeb jij ook dun of futloos haar, hangt het slap naar beneden en lijkt het wel alsof iedereen dikker haar heeft? Dan ben…
Tips om je haren minder snel vet te laten wordenTips om je haren minder snel vet te laten wordenHaren die snel vet worden kunnen erg vervelend zijn. Je moet de tijd nemen om ze iedere keer te wassen, soms wel één kee…

Rimpels, liever kwijt dan rijkHet liefst wil je dat je huid altijd gaaf en strak blijft, maar op een dag is het zover, de eerste rimpel dient zich aan…
Verslapte huid en vale teint? Probeer het Liquid Ice MaskVerslapte huid, vale teint,acné, wallen en kringen onder de ogen, rimpels, kraaienpootjes, droogtelijnen en andere huidp…
Carolaw (32 artikelen)
Gepubliceerd: 28-02-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.