Beauty: beschadigde nagels

Beauty: beschadigde nagels Als je graag lange(re) nagels aan de vingers wilt hebben, gaat dat helaas bij veel mensen niet zonder slag of stoot. Is het niet dat nagels dun zijn dan kan het zo zijn dat nagels relatief gemakkelijk afbreken. Voorkomen is beter dan genezen, maar wat kan je zoal doen om beschadiging van nagels tegen te gaan en hoe kan je nagels repareren?

Basis

De basis voor een sterke nagel komt van binnenuit. In de range van B-vitamines wordt er gezorgd voor onder andere de nagels en als je dit onvoldoende uit producten haalt, kan er altijd een vitaminetablet geslikt worden. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat de nagels brozer worden en relatief snel afbreken of inscheuren.

Goede voeding is dus primair de basis voor sterke nagels. Maar ook voeding is niet zaligmakend in deze en het kan zijn dat je van nature slechte(re) nagels hebt. Ook dan zijn er mogelijkheden om goed verzorgde lange(re) nagels te hebben.

Verzorging

Voor het verzorgen van de nagels heb je een aantal basisstukken nodig.
  • glazen vijl
  • bokkenpootje
  • glansvijl (eventueel)
  • nagelriemenolie
  • zachte zeep
  • handdoek

Uitgangspunten in verzorging

Een lange(re) nagel absoluut schoon gehouden moet worden, want niets is zo ontsierend om lange nagels onverzorgd te hebben. Eens schone nagel met een – bij voorkeur – glad nageloppervlak krijg je door de nagels in een lauwwarm badje met een zachte zeep te houden. De nagelriemen komen zo langzaam wat losser te zitten (wrijf ook in het water over de nagelriemen en het nagelbed, half maantje op de nagel). Houdt de vingers enkele minuten in het badje. Als de handen goed zijn afgedroogd kan de nagelriemenolie op de randen waar de nagel de huid raakt gesmeerd worden. Dub met het bokkenpootje de nagelriemen voorzichtig op.

Daarna kan de nagel gevijld worden in de gewenste vorm. Hoewel er trends zijn in de vorm van de nagel, is het ook belangrijk te kijken naar wat past bij de hand. Zo zal bijvoorbeeld een korte gedrongen hand wat langer lijken met nagels in een ovaal gevijlde vorm. Vijl van buiten naar binnen en nooit op en neer vijlen. De glazen vijl blijft goed, is prima schoon te maken en beschadigd de nagel niet. Deze is bij uitstek geschikt voor het behoud van nagels, zeker als je ze langer wilt laten groeien.

Glans

De nagel kan desgewenst nog wat gladder gevijld worden (oneffenheden weghalen) met een glansvijl. De glansvijl werkt altijd in 3 stappen die op de vijl of de bijgeleverde info staan aangegeven. Eerst glad maken met een vijl die relatief grof is, daarna hetgeen grof voelt op de nagel weg halen met de 2e stap en de buffer is er om de nagels een mooie glans te geven zonder nagellak te hoeven gebruiken. Realiseer je altijd dat het een laag van de nagel haalt en deze daarna dus altijd iets zwakker wordt.

Beschadigingen

De meest voorkomende beschadigingen zijn het inscheuren, splijten en het loslaten van de verschillende lagen op de nagel.

Primair kunnen we stellen dat nagellak de nagels beschermd en het om die reden niet verkeerd is nagellak te gebruiken. Altijd verwijderen met aceton vrije nagellak remover en laat ook zo nu en dan de nagels eens een week of wat zonder nagellak.

Repareren

Als de nagel toch beschadigd blijkt is het afhankelijk van de schade of de nagel nog te “redden” valt. Er zijn reparatiesetjes die bij een scheurtje een soort gellaagje over het beschadigde gedeelte legt (in 2 fases op de nagel te smeren). Vijl het vervolgens glad en de nagellak kan er weer overheen.

Er zijn ook setjes waar je met een soort blanco stickertje een scheurtje kunt repareren. Het is allemaal precisie werk en werkt over het algemeen alleen bij een klein scheurtje. Een nagel die stevig ingescheurd of gespleten is, moet van het gescheurde gedeelte ontdaan worden. Omdat dan de lengtes kunnen verschillen en dit erg slordig oogt, zullen de andere nagels ook iets korter moeten.
Laagjes die loslaten kunnen glad gemaakt worden, maar meer is daar niet aan te doen.

Heb je een beschadiging op het nagelbed opgelopen en lijdt dit tot het continue splijten van de nagel (het kan voorkomen bij nagels met een sterke ribbelvorming), dan is dit niet definitief op te lossen. Die nagel zal altijd een zwakke plek hebben en er zal dus met allerlei materialen gewerkt moeten worden, om de nagel niet te laten splijten. Helaas werkt het niet altijd.

Speciale nagellak

Er is nagellak met calcium, wat de nagels sterker moet maken, en er is nagellak op de markt die gechargeerd wat “meegeeft” en het stretchen kan helpen een nagel met een heel klein scheurtje in het gareel te houden.

Kunstnagels

Er zijn verschillende soorten kunstnagels en geven je direct die mooie nagels die je mogelijk zo graag hebt, maar kunstnagels – alle soorten – beschadigen hoe dan ook je echte nagels. De een meer dan de ander, maar door de hechting van de kunstnagel aan de echte nagel loop je nu eenmaal beschadiging op. Het kost tijd dit van de nagel af te laten groeien.

Overigen verzorging

Handcrème met een nagelverzorging is aan te bevelen. Het moet er wel echt op staan, anders zitten er geen werkzame stoffen voor de nagels in. Verder zijn er nog handmaskers en peelings die de huid van de hand verzorgen en de randen om de nagel. Een mooie nagel zonder een goed verzorgde hand heft net zoveel effect als nieuwe schoenen onder afgedragen kleding.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mooie handen, hoe doe je dat?Mooie handen, hoe doe je dat?Waarom is goede huidverzorging noodzakelijk voor mooie handen? Hoe kan je de gezondheid van de nagels bevorderen? Zijn m…
Beauty: verzorging beschadigde nagelsVerzorgde nagels ziet er altijd beter uit dat afgekloven, ingescheurde, gerafelde nagels. Toch is de schaar niet altijd…
Tips voor mooie en harde nagelsTips voor mooie en harde nagelsHet is erg vervelend als je je nagels wilt laten groeien en ze telkens afbreken. Zo worden ze natuurlijk nooit mooi en l…
Thuismanicure: zelf je nagels verzorgenHeb je last van brokkelende nagels, ruwe nagelranden of een doffe schijn maar vind je dat een professionele manicure tev…

Veet: What beauty feels likeVeet: What beauty feels likeJe ziet het dagelijks op de televisie. Veet: What beauty feels like. Het allernieuwste ontharingsproduct waarmee je bene…
Natuurlijke schoonheidstips om de zomer goed te beginnenDe zomer komt er weer aan. Winterjassen gaan de kast in en de armen komen onder de korte mouwen tevoorschijn. Benen zijn…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 30-04-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.