Betekenissen ingrediënten & opschiften verzorgingsproducten

De meeste mensen, en dan met name de vrouwen hebben veel verzorgingsproducten in hun kast staan. We gebruiken ze dagelijks om onze huid te verbeteren, gebarsten huid te voorkomen, een goede vochtbalans te verkrijgen en om rimpels te voorkomen. Elke dag weer op de buis zien we producten met Q10 of hypo-allergene producten voorbij komen... Maar wat betekenen deze termen nou eigenlijk? Hier vind u een selectie van een aantal veel voorkomende bestanddelen in verzorgingsproducten.

Verzorgingsproducten

We gebruiken ze allemaal wel eens: Verzorgingsproducten. Als het geen dagcréme is of anti-rimpelcréme, dan is het wel zeep. In dit artikel vind je een selectie van verschillende soorten ingrediënten die voorkomen in diverse verzorgingsproducten. Verder worden er ook diverse andere opschiften behandeld.

Anti-oxidanten

Aloë Vera / Bron: Aliafzali1985, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Aloë Vera / Bron: Aliafzali1985, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Anti-oxidanten beschermen tegen vrije radicalen zoals cholesterol die van nature in het lichaam voorkomen en celschade veroorzaken of zenuwel-communicatie in kleine maten kunenn aantasten bij te grote aanwezigheid van diverse vrije radicalen.

Dermatologische getest

Een dermatologisch getest artikel is een artikel die, onder toezicht van een arts is getest op mensen en heeft uitgewezen dat het product in princiepe geen schade berokkent aan de mens. Voor zover de onderzoeken gaan worden er dus geen overgevoeligsheidsreacties geregistreerd en daarmee als een Dermatologisch product gemarkeerd. Echter, deze tests geven nooit 100% zekerheid!

Collageen

Collageen is een lijmvormend eiwit die zorgt voor de elasticiteit in de huid. Na het 25ste levensjaar vermindert de natuurlijke productie wat de huid slap en rimpelig kan maken. Producten met Collageen herstellen dit proces gedeeltelijk.

Elastine

Elastine is een eiwitvezel die zorgt voor elasticiteit in de huid, het maakt dat de huid terug springt naar haar oude staat na bijv. een beweging zoals lachen. Ook hier geldt dat er op oudere leeftijd een gebrek ontstaat door veroudering van de vezels.

Glycerine

Glycerine helpt tegen een uitgedroogde huid, naarmate men ouder wordt vermindert de productie van Glycerine met als gevolg een uitgedroogde en gesprongen huid. Dit is gedeeltelijk te verhelpen met de juiste verzorgingsproducten.

Hypo-allergeen

Middelen met de opdruk "Hypo-allergeen" houden in dat ze getest zijn onder toezicht van een arts, net zoals bij Dematologisch geteste producten, maar in dit geval wordt het getest op mensen met een erg gevoelige huid. Ook hier geven de testresultaten niet een 100% waterdichte garantie maar is wel relatief betrouwbaar.

Immunostimulant

Dit ingrediënt brengt een immuunsysteemreactie tweeg, het beschermt je tegen ziekten, je ziet dit proces meestal actief bij vaccinaties tegen ziekten. Ook zijn er echter natuurlijke producten die een soortgelijk proces in gang zetten. Natuurlijke producten zijn: Aloë Vera, Majolein en Ginseng.

Jojoba olie

De Jojoba olie komt uit de plant genaamd 'Jojoba' wat een struik is. Men perst de struik uit waarbij Jojoba olie ontstaat die erg lang houdbaar is. Jojoba olie is een vloeibare was die snel in de huid intrekt, het houdt de huid soepel en brengt een beschermend waslaagje aan.

Keratine

Keratine zorgt ervoor dat onze huis niet zomaar open scheurt en tegen een stootje kan. Keratine is een taai bestanddeel dat in de opperhuid (de bovenste laag van de huid) voorkomt. Het is een onoplosbaar eiwit dat tevens waterafstotend werkt en als bouwstof fungeert voor zowel huid als nagels en haren. Dit komt dan ook niet alleen voor in bijv. crémes maar ook in shampoo's of diverse soorten herstellende nagellak.

Lipiden

Lipiden is een verzamelnaam voor diverse vetachtige stoffen die niet oplossen in water. Een voorbeeld hiervan is Cholesterol, die tevens een vrije radicaal is. Echter, zelfs dit soort lipiden hebben belangrijke functies, Cholesterol bijvoorbeeld houdt in de opperhuid de hoorncellen bijelkaar. Lipiden zijn altijd eetbare vetten en komen dan ook meestal via deze weg in ons lichaam. Een gebrek veroorzaakt een droge barstende huid en kan opgeheven worden door gebruik van de juiste crémes.

Melanine

Een Melanine is een kern van de huiscel, het is organisch pigment en beschermt tegen gevaarlijke UV straling. Het kleurt door beschijning door de zon (Het proces bruin worden) om daarmee zoveel mogelijk UV stralen af te kunnen stoten. Hoe bruin men wordt is vaak erfelijk bepaald.

NMF

NMF staat voor Natural Moisturizing Factor, het is een verzamelnaam voor ceramiden, aminozuren en melkzuren die helpen bij de vochthuishouding van de hoornlaag van onze huid. Deze NMF zuigen vocht op als een spons en houden deze goed vast.

PH-Neutraal

Weer zo'n omschrijving van een product, PH-Neutraal geeft de zuurtegraad aan van een product, als deze Neutraal is houdt dit in dat het net zo zuur is als de gemiddelde huid van de mens en hierdoor weinig irritatie zal kunnen veroorzaken. Het is mild voor de huid. Zuiver mineraalwater heeft een PH waarde van 7, de huid (en dus ook PH-Neutrale producten) hebben een PH waarde van 5,5.

Q-10

Q-10 komt van nature voor in het lichaam en is een anti-oxidant, een vitamine-achtig bestanddeel. Het herstelt kapotte huidcellen, bevorderd een verstevigde huid en zorgt ervoor dat rimpels verminderen. Q-10 komt dan meestal ook voor in anti-rimpelcrémes.

Retinol

Retinol is een vitamine A antioxidant, het zorgt voor vernieuwing en versteviging van de huidcellen, verminderd rimpels en helpt bij de opbouw van haarvaten en het hoornvlies.

Tensiden

Tensiden lossen overtollig vet op en kan bijvoorbeeld de oppervlaktespanning van een product opheffen zoals bij zeep en schampoo, hierdoor krijg je de vele bubbels tijdens je douche.

Fytohormonen

Fytohormonen komen bij planten voor, bij planten zorgt het voor de groei en bij mensen werkt het als Oestrogeen, het helpt bij de overgang en zorgt voor een betere hormoonbalans.

Ureum

Normaal gesproken ontstaat Ureum zodra huidcellen doodgaan, als huidcellen dood gaan verhoornen deze en vormen vervolgens de bovenste beschermlaag op onze huid. Het laat onze huidcellen verhoornen. Ureum zorgt voor een goede vochtbalans in de huid.

Zink

Zink zorgt voor de groei en herstel van weefsels, het helpt ook tegen acne en weerkaatst UV straling erg goed. Daarom ook dat je Zink vaak terug ziet in zonnebrandcrémes.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een zuur die helpt bij de celopbouw en werkt als waterreservoir die de huid soepel houdt. Hyaluronzuur kan wel tot dertig keer zijn eigen gewicht in vocht opnemen en is daarmee een belangrijk onderdeel in onze vochthuishouding.

Shea Butter

Shea Butter voedt en hydrateert de huid, het komt uit noten van Karitebomen in West Afrika. Het helpt ook goed tegen Eceem, Psoriasis, brandwonden, littens en tegen UV straling.

Oatmeal Infusion

Oatmeal Infusion is een oplossing van havermout en/of granen, het verzacht en voedt de huid. Het is erg geschikt bij een droge of gebarsten huid.

Parrafinum Liquidum

Parrafinum Liquidum is een minerale olie die een waterdichte film op de huid creëert, het helpt goed bij een droge huid maar is slechts een tijdelijke oplossing. Parrafinum Liquidum zorgt ervoor dat de huid lui wordt en niet meer zelf zorgt voor een huideigen lipidenparriëre, dit werkt een 'verslaving' aan Parrafinum Liquidum in de hand omdat de huid niet meer voor zichzelf kan zorgen.

Cetyalcohol

Cetyalcohol zorgt, net zoals de meeste producten, voor een verstevigde gladde en soepele huid. Het neemt veel water op.
© 2010 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe gezond is groene thee?Hoe gezond is groene thee?Hoe gezond is groene thee? Groene thee wordt vaak als gezond gezien, je ziet het overal in terug; niet alleen in thee, m…
Keuze uit vele verzorgingsproductenKeuze uit vele verzorgingsproductenDe keuze uit verzorgingsproducten is zo ruim en het aanbod is zo gevarieerd, dat om de juiste cosmetica producten te kun…
Meer over anti rimpel crèmeMeer over anti rimpel crèmeDe ene crème is nog mooier verpakt dan de andere, maar als je in de winkel staat zie je door de bomen het bos vaak niet…
Tegen huidveroudering: tomatenpureeTegen huidveroudering: tomatenpureeOp de markt verschijnen altijd weer anti-rimpelcrèmes en anti-verouderingsmiddelen. Het ene middel tegen huidveroudering…

Gekleurd of chemisch behandeld haar verzorgenGekleurd of chemisch behandeld haar verzorgenJe haar kleuren, permanenten of straighten, kan je een totaal nieuwe look geven. Maar om je haar mooi te behouden is het…
Douchegel kiezenDouchen doen we graag en vaak, velen zelfs dagelijks. Of onze huid daar nu zo blij mee is? Aan veelvuldige wasbeurten zi…
Bronnen en referenties
Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 30-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.