Broze nagels en hoe er iets aan te doen

Broze nagels en nagels waarin scheurtjes voorkomen zijn vervelend. Het is een nachtmerrie voor dames die trots zijn op lange, verzorgde nagels en aldus een esthetisch probleem hebben. Kan men er iets aan doen?

Oorzaken

Er zijn diverse oorzaken mogelijk voor broze nagels.

  • Mensen die te kampen hebben met een ernstige ziekte zoals kanker (chemotherapie), een schildklierprobleem of osteoporose, kunnen ermee te maken krijgen, maar dat komt niet zo veel voor. Ook een slechte bloedsomloop, een verstoorde nierfunctie of diabetes kunnen van invloed zijn.
  • Water is de belangrijkste vijand van nagels. Immers, zij laten meer water door dan de hoornlaag van onze huid. Als je voortdurend met je handen in water zit dan treedt er een permanente afwisseling van hydratatie en dehydratatie op die uiteindelijk de nagel broos maakt. Wie dus huishoudelijk werk verricht en bij het afwassen en poetsen in contact komt met water maar ook met allerlei schoonmaakmiddelen creëert ongewild zelf het probleem.
  • Een tekort aan vitamine A, ijzer of zink of eiwitten, elementen die de bouwstenen vormen van gezonde nagels.
  • Het gebruik van nagellakremover met aceton.

Oplossingen

Uiteraard doe je er best aan een dermatoloog te raadplegen om je specifiek probleem te laten vaststellen. In functie daarvan kan dan een oplossing bekeken worden. De mogelijkheden zijn divers:

  • Een gezonde voeding waarbij zuivelproducten zoals melk, kaas, yoghurt aan bod komen is essentieel om te werken aan de stevigheid van de nagels.
  • Om contact met water en schoonmaakproducten te voorkomen draag je best handschoenen bij huishoudelijk werk.
  • De nagels elke avond verzorgen en behandelen met een crème of een olie op basis van collageen, vitamine E en keratine.
  • Een biotine- of siliciumkuur of cystine wat vaak wordt voorgeschreven voor het haar maar ook heilzaam voor nagels kan werken.
  • Van vitamines A krijg je sterkere nagels. Deze vind je vooral in lever en in beperkte mate in kaas en melk.
  • Gebruik nagellakremovers zonder aceton.

Als je voedingssupplementen gebruikt mag je niet verwachten dat je nagels binnen de week sterker zullen zijn geworden. Je moet rekenen op een periode van zes tot negen maanden vooraleer er een positieve evolutie optreedt. Geduld hebben is dus de boodschap!

Ten slotte

Als je een scheurtje in je nagel hebt, kan je het best afvijlen tot net onder het scheurtje zodat je nagel niet verder kan scheuren. En, vooral: indien je je nagels kort houdt voorkom je dat ze afbreken. Wie dat esthetisch onverantwoord vindt kan altijd kunstnagels overwegen.
© 2010 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Misvormde of broze nagelverzorgingMisvormde of broze nagelverzorgingWanneer men last heeft van broze nagels betekent dit dat de nagels te uitgedroogd zijn door teveel in het water te hebbe…
Vitamine B8 (biotine): functie, voeding en B8-supplementVitamine B8 (biotine): functie, voeding en B8-supplementVitamine B8 of biotine is een essentiële voedingsstof die van nature aanwezig is in sommige voedingsmiddelen en beschikb…
Silicium: voor gezond elastisch haar, vol volumeSilicium: voor gezond elastisch haar, vol volumeGezond haar vol volume willen we allemaal. Silicium zorgt voor gezond, elastisch, sterk haar vol volume. Silicium is kie…
Thuismanicure: zelf je nagels verzorgenHeb je last van brokkelende nagels, ruwe nagelranden of een doffe schijn maar vind je dat een professionele manicure tev…

Ontharen: Body SugaringOntharen: Body SugaringDe nieuwste methode voor ontharen is Body Sugaring. Deze methode lijkt op harsen, maar is veel minder pijnvol. Er wordt…
Cryolipolyse of Zeltiq procedure tegen vetrollenCryolipolyse of Zeltiq procedure tegen vetrollenLast van een buikje, te dikke billen of bovenbenen? Vetrollen verdwijnen als sneeuw voor de zon door bevriezing. Cryolip…
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.