Hoe moet je je haar wassen

Hoe moet je je haar wassen De meeste mensen wassen hun hoofdhaar zonder er eigenlijk bij na te denken, toch kan men het haar onbewust tijdens het wassen beschadigen. Door het haar op de juiste manier te wassen kan de conditie van de haren er op vooruit gaan, waardoor het er gezonder uit zal zien. Lees verder voor enkele tips.

Waarom haren wassen

Als we onze haren niet wassen wordt het vies en vet waardoor er jeuk en irritatie van het hoofdhuid kan ontstaan. Hoe vaak het haar gewassen moet worden hangt af per persoon en per situatie. Veel mensen wassen hun haren elke dag maar er zijn ook mensen die er voor kiezen om dit een paar keer per week te doen. Mensen met bijvoorbeeld vet haar wassen hun haar meestal vaker dan mensen met erg droog haar. Indien er veel gebruik wordt gemaakt van stylingproducten zal het ook haar ook sneller gewassen moeten worden om ophopingen van chemicaliën op het hoofdhuid te voorkomen. Mensen die vies worden tijdens hun werk, zullen ook dagelijks hun haar moeten wassen om geurtjes en/of viezigheid te verwijderen.

Shampoo

Het is erg belangrijk om de juiste shampoo te kiezen voor het wassen van het haar. Indien je het haar op de juiste manier wast maar geen goede shampoo gebruikt, dan kan het haar alsnog beschadigt raken. Goede shampoos zijn mild en verzorgend voor het haar en hebben een pH-waarde rond 6,8. In geval van twijfel kun je altijd de kapper raadplegen wat het beste voor jouw haar is.

Haren wassen

Eerst kammen of borstelen

Heb je lang haar dan is het raadzaam om voor het wassen je haren te kammen of te borstelen. Je verwijdert op deze manier losse haren en vervelende knopen en/of klitten. Kam of borstel wel met beleid, vooral als er gebruik is gemaakt van stylingproducten, te ruw kammen of borstelen zal het haar alleen maar beschadigen.

Water op juiste temperatuur

Een hete douche voelt vaak lekker aan maar heet water is niet goed voor je haar. Je haar wordt er droger van, voornamelijk de haarpunten bij lang haar hebben er onder te lijden. Koud water is ook geen optie, het haar wordt er minder goed schoon van want vet lost beter op in warm water.
De beste temperatuur om het haar mee te wassen, is met (lauw) warm water.

Niet te veel shampoo

Gebruik niet te veel shampoo, dit is echt niet nodig. De meeste shampoos zijn erg geconcentreerd waardoor je maar een kleine hoeveelheid hoeft te gebruiken voor een goed resultaat. Als je teveel shampoo gebruikt krijg je veel te veel schuim wat weer extra veel water kost om het er uit te spoelen. Dus bij zuinig gebruik bespaar je shampoo, water en dus het milieu en geld.

Eén keer wassen

Sommige mensen wassen hun haar standaard twee keer, dit is over het algemeen verspilling. Behalve als het erg vet is of vol zit met stylingproducten, kan het nodig zijn om het haar twee keer te moeten wassen.

Masseren

Neem voor het wassen van je haar een beetje shampoo en verdeel dit over je beide handen. Maak het alvast een beetje schuimend voordat je het op je natte haar aanbrengt. Was het haar vervolgens door licht masserende bewegingen op je hoofdhuid te maken. Doe dit door middel van je vingertoppen en niet met je nagels, je beschadigt daarmee je hoofdhuid teveel.
Kneed en wrijf je haar niet te hard en vouw lange lengtes niet dubbel op je hoofd ook hierdoor kunnen beschadigingen optreden.

Goed uitspoelen

Het is heel belangrijk om het haar goed uit te spoelen, restjes van shampoo kunnen het haar vettig of juist dof maken. Ook kan de hoofdhuid geïrriteerd raken, denk bijvoorbeeld aan jeuk. Soms worden restjes zichtbaar en lijkt het op roos.

Conditioner

Bij beschadigd, droog of gekleurd haar, kan men het beste nog een conditioner gebruiken na het wassen. Een conditioner is eveneens uitermate geschikt om het haar in goede conditie te houden. De meeste conditioners moeten een paar minuten inwerken voordat ze uitgespoeld mogen worden. Ook hiervoor geldt dat het haar zorgvuldig moet worden uitgespoeld omdat het anders dof of vet kan worden. Dit geldt uiteraard niet voor een leave-in conditioner, deze mag niet worden uitgespoeld.

Drogen

Het haar drogen dient voorzichtig te gebeuren, wild met een handdoek door het haar heen en weer wrijven levert vervelende beschadigingen op. Het haar raakt in de war, kan gaan klitten en kan zelfs breken. Om het haar te drogen is voorzichtig deppen voldoende, wikkel het vervolgens in een speciale haarhanddoek om het overtollige water te absorberen.

Kammen of borstelen

Nat haar kammen of borstelen is over het algemeen niet verstandig, het beste kun je het haar op natuurlijke wijze laten drogen. Wil je toch je haar kammen of borstelen terwijl het nog nat is, doe dit dan heel voorzichtig om breken te voorkomen.
© 2010 - 2024 El-ja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weleda Rozemarijn en Kastanje shampoo en haarolieWeleda Rozemarijn en Kastanje shampoo en haarolieWelke shampoo is perfect tegen vet haar? Welke shampoo helpt tegen vet haar? Welke shampoo op natuurlijke basis werkt go…
Alternatieve manieren om het haar te wassenAlternatieve manieren om het haar te wassenSteeds meer mensen kiezen ervoor om hun haar op andere manieren te wassen dan met de gebruikelijke shampoos. Deze shampo…
Natuurlijke haarverzorging: Vet, droog en beschadigd haarNatuurlijke haarverzorging: Vet, droog en beschadigd haarGlanzende, sterke en gezonde haren zijn het gevolg van goed werkende talgklieren in de hoofdhuid en van gezonde haarwort…
Hoe voorkom je een 'bad hair day'Hoe voorkom je een 'bad hair day'Heb je krullend haar, dan wil je graag stijl haar. Heb je stijl haar dan wil je graag een krullenbol. Vaak zijn we dus n…

Verzorging in de winterVerzorging in de winterVerzorging van lichaam en geest is altijd belangrijk, maar in de koude periode zijn mensen soms ietwat depressief en lic…
Stinkvoeten, hoe kom ik van mijn stinkvoeten af?Last van stinkvoeten? Het niet durven uittrekken van uw schoenen? Stinkvoeten zijn heel erg vervelend en worden ook als…
Bronnen en referenties
Reacties

Esther, 28-02-2013
Mijn haar is de laatste tijd opeens meteen vet na het wassen. Ik was het 3 keer in de week en dat werkte prima, gebruik iedere keer een andere shampoo maar wanneer het opdroogt wordt het al weer vet. Ik weet niet hoe het komt. Reactie infoteur, 01-03-2013
@Esther,
Het kan zijn dat uw haar verandert, mensen kunnen na verloop van tijd "ander haar" krijgen. Sommige mensen krijgen dan te maken met droog haar en weer anderen met vet haar. Vet haar kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door hormonen maar er zijn ook nog andere ooraken waardoor het haar vet kan worden. Bespreek uw probleem met uw kapper, hij of zij kan uw haar analyseren en u advies geven welke shampoo u het beste kunt gebruiken.

Frieda, 16-04-2012
Ik heb door ziekte een lange tijd mijn haar niet mogen wassen. Ik heb veel droog shampoo gebruikt, maar nu mag ik het wassen, maar er zit een vettelaag op mijn hoofd. Dus als ik het goed borstel trek ik de vetlaag plus mijn haren uit mijn hoofd. Ik ben radeloos, wat moet ik doen? Reactie infoteur, 17-04-2012
@Frieda,
Dit is inderdaad een erg vervelend probleem. Probeer niet teveel te borstelen, dat kan een beschadigde of geïrriteerde hoofdhuid nog meer beschadigen. Het is raadzaam om uw haar voorzichtig te wassen met een milde shampoo die ook verzorgende eigenschappen voor de hoofdhuid heeft, betere (kap)salons hebben vaak zo'n speciale verzorgingslijn. Indien een vetlaag erg dik is, kan het mogelijk zijn dat u uw haar vaker moet wassen om het volledig schoon te krijgen. Daarnaast kunnen er zich veel losse haren tussen uw haar bevinden die u met het borstelen verwijdert waardoor het lijkt alsof u veel haar uit het hoofd trekt. Houden uw problemen aan, neem dan contact op met uw (huis)arts of een huidspecialist.
Tot die tijd veel sterkte gewenst…

El-ja (113 artikelen)
Laatste update: 22-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.