Alles over een borstvergroting
Een van de meest voorkomende ingrepen op het gebied van plastisch chirurgie is een borstvergroting. Wanneer je asymmetrische borsten hebt, een borstamputatie hebt moeten ondergaan of erg onzeker bent over je borsten kun je deze ingreep overwegen. Ondanks dat het een kleine ingreep is komt er wel een hoop bij kijken en is het verstandig om je veel in het onderwerp te verdiepen en je te laten informeren door een goed plastisch chirurg.
Wat is een borstvergroting?
Een borstvergroting is een chirurgische ingreep waarmee de vorm of de grootte van de borst wordt veranderd. Dit wordt gedaan door middel van een prothese die wordt ingebracht in de borst en zo de borst vergroot. Deze ingreep wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg. Meestal wordt de patiënt opgenomen voor een dagbehandeling en mag dezelfde dag weer naar huis. De ingreep vindt plaats onder een algehele narcose en wordt meestal niet vergoed door een verzekeraar.
Er zijn verschillende redenen waarom iemand een borstvergroting kan overwegen
- Voor iemand die onzeker is over de vorm/grootte van haar borsten en hier erg onder lijdt kan een borstvergroting een uitkomst zijn.
- Een borstreconstructie; deze vindt plaats na een borstamputatie en wordt vaak vergoed door een verzekeraar.
- Na een zwangerschap of borstvoeding kunnen borsten gaan hangen en hun stevigheid verliezen. Door middel van een borstvergroting kunnen de borsten weer in hun oude vorm teruggebracht worden.
- Wanneer de ene borst groter dan de ander is kan dit gecorrigeerd worden door een borstvergroting.
Soorten borstprotheses
Er zijn vele soorten borstprotheses op de markt die allemaal verschillen qua, vorm, inhoud, maat en vooral kwaliteit. Het is erg belangrijk om veel informatie op te doen over de verschillende soorten borstprotheses. Het omhulsel van de protheses zijn altijd van siliconen maar het verschil zit hem in de vulling van de prothesen;
Prothese met vloeibare siliconen gel
De oudste vorm van een borstprothese is de prothese met vloeibare siliconen gel. Dit type prothese geeft het meest natuurlijk resultaat en voelt het meest natuurlijk aan. Nadeel; Als de prothese gaat lekken is de vloeistof moeilijk te verwijderen. De siliconen gel gaat door het lichaam zwerven. Na veel wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat dit geen kwaad kan. Toch wordt dit type borstprothese nog weinig gebruikt nu er ook prothesen met vaste siliconen gel zijn die niet kunnen lekken.
Prothese met cohesieve (vaste) siliconen gel
Dit type prothese geeft haast hetzelfde resultaat als de bovenste vloeibare variant. Het voordeel is dat deze prothese niet kan gaan lekken. Om deze reden wordt dit type prothese steeds vaker gebruikt.
Prothese met fysiologische zoutoplossing
Het voordeel van dit type prothese is dat de silicone vulling pas word opgevuld wanneer de prothese al in de borst zit. Hierdoor is er een kleinere insnede nodig om de prothese te plaatsen en dus een kleiner litteken. Wel is er de kans dat de prothese gaat lekken wat op zich geen kwaad kan want de fysiologische zoutoplossing wordt opgenomen door het lichaam. Dit betekent wel twee ongelijke borsten dus een nieuwe ingreep. Ook kan dit type prothese onnatuurlijk aanvoelen.
Monobloc prothese gevuld met hydrogel
Dit type prothese is een siliconen omhulsel dat wordt gevuld met hydrogel. Dit bestaat voor 95% uit water en 5% suiker. Nadeel van deze prothese is dat de hydrogel uit de prothese kan lekken en terechtkomen in het lichaam. Ook kan de hydrogel bij een lek water uit het lichaam opnemen wat gezwollen borsten als gevolg heeft.
De ingreep
Er zijn drie verschillende manieren waarop de prothese geplaatst kan worden;
- Via de borstplooi; Dit is de meest voorkomende techniek, het litteken valt dan mooi in de borstplooi en is moeilijk te zien.
- Via de oksel; Hierbij wordt de prothese onder de grote borstspier geplaatst. Het litteken komt in de oksel en niet op de borst zelf.
- Via het tepelhof; Aan de onderrand van de tepel wordt een insnede gemaakt en zo wordt de prothese in de borst geplaatst. Met deze vorm is de kans op een infectie het grootst.
Ook zijn er drie verschillende manieren waar de prothese geplaatst kan worden.
Onder de borstspier
Voordelen
- Bij kleine borsten een mooi resultaat.
- De prothese zie of voel je nauwelijks.
- De kans op kapselvorming is kleiner
Nadelen
- Pijnlijkere operatie.
- De beweging van de borsten is minder natuurlijk.
- Bij aanspanning van de borstspier beweegt de prothese mee.
Boven de borstspier
Voordelen
- Het meest natuurlijke resultaat.
- Minder pijnlijk
Nadelen
- De prothese is meer zichtbaar bij kleinere borsten.
- Niet iedereen komt in aanmerking voor deze manier van implantatie.
Dual plane borstvergroting (half onder en half boven de borstspier)
Voordelen
- De beweging van de borsten voelt meer natuurlijk.
- De kans op zichtbaarheid van de prothese is minder.
- Bij het aanspannen van de borstspier beweegt de prothese niet mee.
Nadelen
- Deze methode is vrij nieuw. De nadelen op langere termijn zijn nog onbekend.
Kapselvorming
Na het plaatsen van de prothese gaat het lichaam littekenweefsel aanmaken wat zich rondom de prothese gaat vormen, dit noemen we kapselvorming. Dit is een natuurlijk proces van het lichaam dat reageert op iets wat niet lichaamseigen is, de prothese. Bij teveel kapselvorming kan het nodig zijn om dit operatief te laten verwijderen.