Dierproefvrije cosmetica: vaak de goedkoopste keuze
Je wilt geen cosmetica meer kopen waar een konijn voor is blind gemaakt, of een cavia het loodje voor heeft gelegd. Alleen, zo rijk ben je ook weer niet. Moet dierproefvrije cosmetica van de natuurwinkel komen, of van een duur merk? Gaan je goede bedoelingen je een berg zuurverdiende centen kosten? Goed nieuws: juist niet! Vaak is dierproefvrije cosmetica de goedkoopste optie. Lees verder...
Vaak wordt gedacht dat de meest verantwoorde keuze bijna vanzelf de duurste zal zijn. Ook op het gebied van cosmetica en huidverzorging. Zeker als het gaat om hotte onderwerpen als dierwelzijn, 'groen' leven en vermijden van griezelige huidonvriendelijke stofjes. Een deel van die beeldvorming komt voor rekening van de natuurvoedingswinkels. Die zijn vaak een stuk duurder dan de doorsnee supermarkt. Dat komt overigens voor een groot deel door het kromme feit dat standaard producenten wél subsidies en dergelijke krijgen, en de spullen uit natuurwinkels niet. Blijft toch staan het feit: alleen al een zeepje uit de natuurwinkel is vaak een prijzige aankoop. Hoe zit het dan met cosmetica? Je zou het ergste vermoeden. Maar dat hoeft niet.
"Traag, maar het verbetert"
Veel verandert op het moment in de Nederlandse wet. Het gaat traag, verzucht Proefdiervrij, maar het gaat vooruit. Niet lang geleden werden proefdieren er doorheen gedraaid alsof dierenleed niet bestond. Niet alleen in de medische wetenschap - waar ook nog veel bewustzijn te kweken valt - maar ook in de cosmetische industrie. Echter, in Nederland is het inmiddels zover: het Nederlandse cosmeticaproduct moet dierproefvrij zijn. Dat is echter geen kwestie van 'klaar, elke Nederlandse drogist, parfumerie of zelfs supermarkt verkoopt nu diervriendelijke spullen'. Helaas. Dit aangezien bijvoorbeeld Franse merken nog de dans ontspringen omdat ze nu eenmaal elders produceren. Dat heeft tot gevolg dat je met name bij de internationale merken moet wezen die sowieso al 'groen' van uitstraling zijn, als je zoekt naar een merk dat vrijwillig dierproefvrij werkt. Een voorbeeld is Decleor. Overigens is er onder de merken in natuurwinkels ook verschil. Er zitten best betaalbare producten tussen, zeker van de low-profile merken van eigen bodem. Bovendien valt er via voordeelbonnetjes en dergelijke nog weleens wat voordeel te scoren.
Franse Mainstream
Maar het slechte nieuws is dus, dat de Franse mainstream, van L'Oréal tot Garnier, nog altijd buiten de plicht staat om het dier te sparen bij de productie van spullen. Dat gaat net zo goed op voor de duurdere merken. Raar genoeg is het dus zo, als je diervriendelijke cosmetica wilt, dat je vaak beter de betaalbare 'Hollanders' kunt aanschaffen, dan de dure 'Fransen.' Die laatste steken namelijk tot op de dag van vandaag hun centjes liever in de marketing (die samen met de verpakking tot wel 70% van de productprijs kan opslurpen!) en.. inspanningen om diervriendelijke wetten tegen te houden. Maar nu de maatschappij zich steeds verder tegen dier- en milieuvriendelijk produceren keert, zal dat niet heel lang meer duren; de eerste tekenen van verandering zijn er.
Van de Hema
Dit alles brengt een wel erg onverwachte maar welkome consequentie mee: de Hema, om maar eens een betaalbaar merk van eigen bodem te noemen, staat op de lijst met dierproefvrije cosmetica, van haarverf tot huidcreme en mascara. Vele dure en/of internationale merken staan daar niet. Met andere woorden: diervriendelijke mooimakers zijn vaak eerder goedkoper dan duurder! Fijn om te weten.. overigens vind je op die lijst vanzelfsprekend ook de merken die al jaren een 'groen' imago hebben, zoals De Tuinen.
En is het ook 'vriendelijk' voor je eigen huid?
Bij de blije conclusie dat diervriendelijke cosmetica ook goedkoop kunnen zijn, hoort wel een kanttekening. Hiermee ben je er nog niet, namelijk. Er zijn meerdere dingen die je in deze rare (cosmetica)wereld in de gaten moet houden. Er is dierwelzijn, maar er is ook milieuvriendelijkheid én je eigen 'huidwelzijn'. Als een merk op de lijst met diervriendelijke cosmetica voorkomt, wil dat nog niet zeggen dat je meteen ook een huidvriendelijk product te pakken hebt. De kwalijke neiging om huidonvriendelijke bestanddelen zoals parabenen en agressieve opschuimers of kleurstoffen in producten te verwerken, vermindert - maar het is lang niet voorbij.
Kortom, houd dit even in de gaten: zo lang de producenten hun lesje nog niet geleerd hebben, ondanks alle vooruitgang op dit vlak, hebben wij cosmeticaliefhebbers heel wat huiswerk te doen rondom die drie kernvragen: hoe zit het met het dier? Hoe goed is dit voor mijn eigen lijf? En hoe zit het met het milieu? Met die kanttekening, is het cirkeltje weer rond: we moeten nog altijd heel veel zelf uitzoeken. Maar het verhaal eindigt dus wel met een positieve toon. Want diervriendelijke cosmetica, kan net zo goed als huid- en milieuvriendelijke cosmetica heel betaalbaar zijn. Soms zelfs goedkoper dan de 'verdachte' spullen.
Reacties
Gerda de Ryck, 08-09-2016
Ik was jarenlang klant bij Yves Rocher. Heb nu vernomen dat het niet dierproefvrij is, klopt dat?
Reactie infoteur, 09-09-2016
Geachte mevrouw De Ryck,
Yves Rocher is een van de merken die naar China exporteren. In China wordt, tot verontwaardiging van dierenbeschermers en de antidierproeflobby, elke soort cosmetica eerst op proefdieren getest - ook schoonheidsmiddelen die allang elders veilig bevonden zijn. Vandaar dat Yves Rocher niet als dierproefvrij merk erkend wordt door keurmerkorganisaties en onafhankelijke instanties. Op www.naoki.nl vindt u de informatie van een van de bekendste Nederlandse onafhankelijke publicisten over dit onderwerp, met een actuele lijst van echt dierproefvrije merken.
Met vriendelijke groet,
Astrid Maria,
(beauty)journalist
Marleen van Attikum, 29-10-2014
Helaas zie je dat in biowinkels ook nog steeds cosmetica verkocht wordt die op dieren getest is. Ik heb in Nederland, Duitsland alsook in Frankrijk producten van Lavera, Logona, Weleda, Santé etc. op de planken zien staan. Deze merken zijn oftewel helemaal niet dierproefvrij of hebben pas onlangs hun beleid gewijzigd (zie ook de website van Naoki).
Dus daar waar je misschien niet verwacht dieronvriendelijke cosmetica aan te treffen is het er wel, jammer! Ik denk dat niet iedere klant van biowinkels dit weet en ervan uit gaat dat hij of zij dier/milieuvriendelijk koopt, niet dus!
Reactie infoteur, 30-10-2014
Dag Marleen. Goed dat je erop wijst, dank voor je bericht. Hoe meer mensen hun stem laten horen over dit onderwerp, des te eerder kunnen we dit soort ethische dwalingen terugdringen! Fijn te weten dat we ' schouder aan schouder' staan.
Veel groeten,
Astrid Maria Boshuisen
waardengebonden communicatieadviseur, journalist en counselor
J. Moll, 23-06-2014
Zijn de artikelen van Yves Rocher wel of niet op dieren getest?
Reactie infoteur, 24-06-2014
Beste Joanie, dank voor je bewustheid van dierenleed! Goed dat je mij en anderen opmerkzaam maakt. Dingen lijken erg ondoorzichtig rondom YR, met de berichten in de pers over toch blijven testen op dieren en wel omdat China deze overbodige tests - want losse ingredienten zijn allemaal al getest inmiddels - nog verplicht stelt en YR die markt op wil. Dat terwijl men zelf zegt dat er niet getest wordt. Ik zou aanraden van YR af te blijven, sterker nog, ik ben bij deze voorlopig ook geen klant meer. Wel heb ik hun Afdeling Pers en Communicatie om commentaar gevraagd. Als hier van een stevige beleidswijziging blijkt, zal ik dat melden op dit topic en rechtstreeks aan jou.
hartelijke groet,
Astrid Maria Boshuisen,
journalist, coach en infoteur