Vet haar: wat doe je eraan?
Je ontwaakt na een verfrissend slaapje en kruipt je bed uit. Maar één blik in de spiegel is genoeg om je humeur te verpesten. Eens snel voelen en... ja hoor. Vet haar. Hoe kan dat nu, je had het toch gisteren pas gewassen? Voor veel dames is dit een herkenbaar verhaal. Maar hoe kan je dit verhelpen?
Kopzorgen
Niets is zo frustrerend als rondlopen met vet haar, maar geen tijd hebben om het te wassen. Als je dan ook nog eens dringend naar school of je werk moet vertrekken, laat staan een belangrijke meeting, is de nachtmerrie compleet. Maar wat zorgt er nu precies voor dat je haar vet wordt? We bespreken de meest voorkomende oorzaken.
Veelvuldig wassen
Ja, je leest het goed. Wassen is
niet de oplossing voor vet haar. Tenminste, niet als je het te vaak doet. Hoe vaker je je haar wast, hoe sneller het daarna weer vet zal worden. Het is is ideaal om je haar één keer in de week te wassen. Doe je het twee keer in de week, is dat niet meteen een reden om je wasroutine om te gooien. Was jij je haar echter meer dan 3 of 4 keer in één week, is het aan te raden om het eens anders te proberen. Probeer je haar eens een volledige week niet te wassen. Kies hiervoor liefst een week waarin je niet veel de deur uitmoet of wanneer je look niet zo belangrijk is. Je zal zien dat je haar eerst heel vet wordt, maar dat het vet daarna een beetje verdwijnt. Doet het dit niet, dan heb je waarschijnlijk van nature vetter haar. Niet getreurd! Ook dit kan je ongeveer om de week wassen of iets vaker. Na deze week was je je haar slechts één keer per week.
Mensen met vetter haar gebruiken best een shampoo die het vet tegengaat. Je gebruikt ook best geen conditioner nadien.
Wordt je haar toch vet gedurende de weken die volgen? Probeer dan eens droogshampoo. Droogshampoo's kan je gewoon in de supermarkt of de drogist kopen. Je spuit het je op je haar terwijl je de bus een armlengte van je hoofd verwijdert houdt. Je laat het even intrekken en borstelt het daarna goed uit. Voor dames met donker haar die het witte poeder blijven zien, is er ook gekleurde droogshampoo te verkrijgen. Heb je geen zin om hier je geld aan uit te geven? Probeer dan eens wat talkpoeder of bakpoeder in je haar aan te brengen en je zal zien dat dit hetzelfde effect heeft. Ten slotte kan je ook nog een cacaopoeder proberen.
De soort shampoo
Welke soort shampoo het best bij jouw haar en hoofdhuid past, verschilt van persoon tot persoon. Het gebruik van SLS-vrije shampoo's wordt vaak aangeraden en is voor veel mensen een ideale oplossing. Bij anderen heeft het echter een averechts effect en wordt hun haar er sneller vet door. De meeste shampoo's bevatten SLS of Sodium Laureth Sulfate, een agressieve reiniger die negatieve effecten op je haar en huid kan hebben. Gebruik je een shampoo met SLS, spoel dan steeds je haar goed uit en verzorg het met een conditioner of een masker, zodat het niet droog en broos wordt. Een erg agressieve shampoo kan je hoofdhuid uitdrogen, waardoor deze meer talg gaat produceren. Probeer je liever een SLS-vrije shampoo, check dan zeker de ingrediënten op de achterkant van de shampoofles. Staat er Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate of een andere variant op, dan is dit niet de shampoo die je zoekt. Op het internet zijn ook veel aanbevelingen te vinden.
Je haar borstelen of kammen
Wil je je haar langer schoon houden, ga dan zeker niet vaker dan nodig is aan de slag met borstel of kam. Door je haar vaak te kammen, verspreid je het talg dat je hoofdhuid afscheidt en die ervoor zorgt dat je haar vet wordt. Hoe meer je het dus kamt, hoe vetter je haar wordt. Ga ook zeker niet te vaak met je vingers door je haar en speel er niet steeds mee. Hiermee verspreid je niet alleen het talg, maar ook nog eens vuil en vet van je handen doorheen je haar.
Stylen met Föhn of stijltang
Hoe verleidelijk of noodzakelijk het soms ook is, mensen die vettig haar willen voorkomen, nemen beter wat afstand van hun föhns en tangen. Hitte stimuleert namelijk de aanmaak van talg, waardoor er al snel weer niks van je wasbeurt te merken is. Bovendien kan je hoofdhuid door de temperatuur gaan zweten, wat uiteraard ook niet het gewenste effect geeft. Hoge temperaturen zijn overigens niet gezond voor je haar zelf. Style je je haar te vaak met behulp van föhn, stijl- of krultang, wordt het broos en breekbaar. Wil je dit alles voorkomen, dan breng je best helemaal geen hitte in de buurt van je haar. Dit is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk, gebruik daarom zeker altijd een product dat je haar tegen de hitte beschermt. Extra tip: spoel je haar na het wassen ook met koud water. Dit is gezond en geeft je haar een natuurlijke glans.
Stylingproducten
Producten die je in je haar doet, zoals mousse, haarlak, haargel of -wax, of een verzorging die je niet moet uitspoelen, laat je ook best zo veel mogelijk achterwege. Heb je deze grote boosdoeners toch echt nodig, breng ze dan zoveel mogelijk op je haar aan en mijd je hoofdhuid. Je gebruikt ook best producten van goede kwaliteit en liefst net nadat je je haar gewassen hebt. Gebruik ook zeker nooit teveel van een product, enkel de aangewezen hoeveelheid!
Hoe voorkom je vet haar?
Do's
- Was je haar zo min mogelijk
- Gebruik een droogshampoo om wasbeurten te vervangen en uit te stellen
- Gebruik een shampoo die bij je hoofdhuid past. Probeer bij voorbeeld eens een SLS-vrije
- Heb je van nature vet haar, gebruik dan een milde shampoo
- Spoel je haar na het wassen met koud water
Don'ts
- Was je haar niet elke dag!
- Gebruik geen conditioner als je van nature vet haar hebt
- Gebruik geen föhn of stijltang en hou hitte bij je haar vandaan
- Gebruik geen stylingproducten
- Kam of borstel je haar niet te vaak, en ga er niet steeds met je vingers doorheen