Alles over douchen en haaruitval

Alles over douchen en haaruitval Uw huid reinigen en meteen ook stress of cellulitis bestrijden en uw weerstand vergroten. Het kan in uw eigen douche. Bij verlies van haar kan u hier de oorzaken en remedies terug vinden.

Welke temperatuur en hoe lang douchen

Hoe warm?Hoe lang?
Douche niet te heet: dat kan de huid uitdrogen. Maar in koud water lossen doucheproducten dan weer niet zo goed op. Water op lichaamstemperatuur is ideaal.Douche een 10 tot 15-tal minuten, niet langer, want ook te lang douchen, droogt de huid uit. Bovendien is het een stuk milieuvriendelijker.

Weg stress, weg spanning

Stressknopen in nek en schouders?

Dan kunt u daar tijdens het douchen alvast iets aan doen. Buig het hoofd iets naar voren. Sluit de ogen en voel hoe het water over u nek en schouders loopt. Met een paar druppeltjes ontspannende essentiële olie stroomt de stress letterlijk van u af. Nadien kunt u de schouders verder losmaken door ze in kleine cirkels (dus geen grote cirkels, zoals bij het sporten) rond te draaien. Breng ze hiervoor eerst een beetje naar voren, dan iets omhoog, daarna wat naar achteren en laat ze dan naar beneden vallen. De douche is ook een uitgelezen plaats om uzelf een hoofdhuidmassage te geven. Spreid de vingers en zet ze op de hoofdhuid. Draai met enige druk kleine rondjes. Zorg ervoor dat de hoofdhuid meebeweegt en dat u dus niet zomaar over het haar glijdt. Verplaats de vingers en werk zo de hele hoofdhuid af.

Meer weerstand, minder cellulitis

U hebt het vast nog gehoord: de gezondste douche is eigenlijk een wisseldouche waarbij u warm en koud water afwisselt. Begin met een douche op lichaamstemperatuur, en wissel af en toe gedurende 5 seconden af met water op 20°C. IJskoud hoeft het water dus niet te zijn. Een wisseldouche stimuleert de bloedsomloop en verstevigt de huid. Uw huid schrikt van het koude water en probeert zich zo snel mogelijk op te warmen, hierdoor trekken de bovenste bloedvaten samen en dit heeft op termijn een gunstig effect op de huid. Het helpt onder meer tegen cellulitis en spataders. Bovendien verhoogt u met regelmatige wisseldouches uw weerstand. Door de wisselende temperaturen went het lichaam aan temperatuurverschillen.

Ik verlies haar, wat kan ik doen?

Wat zijn de oorzaken

  • Een tekort aan vrouwelijke hormonen en een teveel testosteron tijdens de menopauze.
  • Na een ziekte met hoge koorts of na een zware chirurgische ingreep. Waardoor de uitvalsfase versnelt.
  • Na een bevalling door het snel dalende oestrogeengehalte zodat de haren sneller in rust komen.
  • Geneesmiddelen zoals bètablokkers of antidepressiva die de haarfolikels sneller in rustfase brengen.
  • Chemotherapie die de groeifase van je haren verstoort.
  • Een te trage of te snel werkende schildklier die voor diffuse of verspreide haaruitval zorgt.
  • Alopecia Areata, een auto-immuunziekte waarbij het lichaam de eigen haarzakjes aanvalt.
  • Stress omdat er dan meer testosteron vrijkomt.
  • Te strakke paardenstaarten, extensions en haarspelden die je haar uittrekken of de haarzakjes beschadigen. Ook overdreven veel kleuringen en gebruik van haardroger en stijl- en krultangen tasten je haar aan.

Wat kun je eraan doen?

Bespreek je specifieke haarproblemen eerst met een gespecialiseerde dermatoloog om te zien welke aanpak voor jou kan werken. Zo is er Minoxidil, een middel dat oorspronkelijk tegen hoge bloeddruk is ontwikkeld, maar dat ook de haargroei stimuleert. In een lage dosis kan je het zonder voorschrift in de apotheek krijgen. De lotion smeer je elke dag op de kalende, maar nog behaarde zones. Daarnaast vermindert de Diane-pil de werking van het mannelijke testosteron waardoor je haren beter kunnen groeien. Komen er geen nieuwe haren meer bij, dan kun je een haartransplantatie overwegen. Preventief doe je er in ieder geval goed aan om stress te vermijden, gevarieerd te eten, je haar te laten ademen, eventueel over te schakelen naar een andere pil als je er nu een neemt met mannelijke hormonen en te kiezen voor een kwalitatief goede shampoo met ingrediënten als ijzer, zink en vitamine B12. Ook een ondersteunend haarsupplement kan helpen je haar sterker te maken, maar verwacht er geen wonderen van.

Eten voor gezond haar

Behalve door medicijnen, kun je haaruitval ook helpen voorkomen door gezond te eten. Eiwitten bijvoorbeeld, maken keratine aan, één van de essentiële bestanddelen van je haar. Eet daarom regelmatig eieren, vette vis en peulvruchten. Ook vitamine B12, zink en ijzer zijn goed voor je haar. Eenzijdige maaltijden en strenge diëten vermijd je liever.

Lees verder

© 2012 - 2024 Slurfke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is haaruitval en hoe voorkom je hetHaaruitval is een natuurlijk proces waar de meeste mensen op een gegeven moment last van kunnen krijgen. Haaruitval is v…
Haaruitval door hormonenHaaruitval door hormonenVele vrouwen lijden tijdens de zwangerschap of na de geboorte van het kind onder haaruitval. Ook bij ziektes van de schi…
De 4 grootste mythen over haaruitvalDe 4 grootste mythen over haaruitvalHet internet staat vol met bronnen en informatie over haaruitval, kaalheid en behandelingen. Jammer genoeg, zijn er ook…
Wanneer begint de haaruitval bij een chemokuur?Wanneer begint de haaruitval bij een chemokuur?Voor veel mensen zijn chemokuren onlosmakelijk verbonden met haaruitval. Haarverlies treedt echter niet bij alle soorten…

Parfum: Coco Mademoiselle van ChanelParfum: Coco Mademoiselle van ChanelIn 2001 kwam het beroemde cosmetica merk met een nieuw parfum. Met dit parfum richtte Chanel haar pijlen vooral op de je…
Meer over anti rimpel crèmeMeer over anti rimpel crèmeDe ene crème is nog mooier verpakt dan de andere, maar als je in de winkel staat zie je door de bomen het bos vaak niet…
Slurfke (78 artikelen)
Laatste update: 07-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.