Beauty: Weg met pluizig haar

Beauty: Weg met pluizig haar “Als je haar maar goed zit” geldt eigenlijk voor relatief veel mensen. Niet dat iedereen meteen in de stress schiet als het haar niet helemaal naar wens zit. Maar zit je haar echt mooi, dan geeft dat veel mensen toch een boost. Daarom te kijken hoe je je haar, zonder al te veel tijd nodig te hebben, mooi kunt stylen zonder pluis (ook als het vochtig weer is).

Niet te veel tijd

Want uit verschillende onderzoeken komt duidelijk tot uiting dat we ons haar wel goed willen hebben zitten, maar het mag niet veel tijd kosten (gemiddeld zijn mannen 4-5 minuten met het haar bezig en vrouwen 8-10 minuten). We zijn allemaal druk en in de ochtend moet je de nodige dingen kunnen doen binnen een kort tijdsbestek. En dat gaat niet voor iedere haardos op, want we hebben helaas niet allemaal even gemakkelijk haar.

Probleem haar

Er zijn verschillende soorten “probleemhaar”. Waar de een sluik haar heeft, waar maar geen volume in te krijgen is, heeft de ander een enorme bos. Maar die bos kan er zomaar pluizig uitzien. Dit gebeurt nog al eens, zeker als het vochtig weer (geweest is) en/of de föhn niet goed gehanteerd is. Met wat speciale handelingen is de (potentieel) pluizige bos wel onder controle te houden.

Föhnen

Föhnen is bij potentieel pluizig haar vaak funest. Vaak wordt ha het wassen, eventueel nog wel met een crèmespoeling in het haar aangebracht, maar veel meer bescherming krijgt het haar niet. Dit terwijl dit type haar met net wat extra verzorging, prima in toom te houden is.

Om haar snel te drogen gaat de hete föhn erop, even het hoofd omlaag houden om de achterkant te drogen – zeker als het middenlang of lang haar betreft – en klaar. Maar dan zie je pas wat er exact gebeurt is. Je haar is te snel droog geblazen. Gelukkig kan je er met wat extra zorg wel wat aan doen.

Hoe potentieel pluizig haar behandelen?

Wassen / crèmespoeling

Het is afhankelijk van het type haar en de conditie van het haar welke shampoo je nodig hebt. Vette hoofdhuid, droge punten, wel of geen volumeshampoo ... hier is geen eenduidige regel voor. Wat vervolgens de potentieel pluizige bos wel kan helpen is de conditioner. Afhankelijk van het merk heb je een uitspoelbare of niet. Werd er in het verleden gezegd dat je bij potentieel pluizig haar altijd iets in het haar moest doen wat niet uitgespoeld hoefde te worden, deze regel is achterhaald. Het is afhankelijk van het merk en mogelijk wat je zelf prettig vindt. Wel is bij dit type haar goed de crèmespoeling alleen in de punten aan te brengen.

Drogen / stylen

Na het wassen is het goed het haar droog te deppen en niet te wrijven en aansluitend een crème of olieachtig product (meestal voor erg droog haar) te gebruiken die voorkomt dat het haar gaat pluizen. De meeste merken hebben een lijn die producten bevat die het pluizen tegen gaan of zelfs speciaal voor krullend haar (ook haar met een grove slag) zijn of speciaal voor “gecontroleerd” volume. Maar altijd ook beschermend tegen een hete föhn. Kam je haar met een grove kam en ga dan stylen.
Nooit te veel van een styling product gebruiken en altijd zorgvuldig in het haar kneden. Zo kan je met de föhn op een niet te hoge stand en mogelijk met behulp van een goede haarborstel (de borstel helpt het haar te polijsten) voorkomen dat het haar pluizig wordt. Gebruik je een diffuser, zorg dan dat je nog steeds een lage stand gebruikt en leg het haar als het ware op de diffuser. Zo kan het rustig drogen en heb je minder kans op pluis.

Gewoon aan de lucht laten drogen, geeft geen ander beeld van de verzorging dan uiteraard het weglaten van de föhn en de modelleer borstel.

Afwerken

Om nu te voorkomen dat je bij ietwat vochtig weer, in no time weer pluizig haar hebt, is het goed als finishing touch een glansspray te gebruiken. Het is meestal een beschermende serum die tevens glans geeft en je haar “afsluit” voor het binnendringen van het vocht in de lucht. Bovendien geeft zo’n spray ook een fraaie glans.

Tot slot

Met föhnen kost het iets meer dan de gemiddeld 9 minuten die men er eigenlijk voor uit wil trekken, denk eerder aan zo’n 15 minuten. Maar laat je het föhnen weg, dan ben je zelfs eerder klaar dan de gemiddelde vrouw. Met de juiste producten en de juiste toepassing kom je een heel eind.
© 2012 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaat een slechte haardag en wat doe je eraan?Hoe ontstaat een slechte haardag en wat doe je eraan?Uit onderzoek is gebleken dat er een verband bestaat tussen onwillig haar en het hebben van een slechte dag. Ook bleek u…
Last van droog en pluizig haar? 5 gouden tips!Last van droog en pluizig haar? 5 gouden tips!Er zijn verschillende oorzaken te noemen voor droog en (of) pluizig haar. Eén ding is zeker; niemand zit er op te wachte…
Oplossingen voor pluizig haarWe willen ons haar graag makkelijk in toom kunnen houden, maar met pluizig haar is dit vrijwel onmogelijk. Dit haarprobl…
Droog en pluizig haar? 10 super tips!Droog en pluizig haar? 10 super tips!Niet iedereen is geboren met even mooi, glanzend en stralend haar. Ben jij iemand die droog en pluizig haar heeft? Je wi…

Permanente make-up, makkelijk en mooiPermanente make-up, makkelijk en mooiPermanente make-up heeft lang in de kinderschoenen gestaan, maar inmiddels kunnen we stellen dat de techniek steeds bete…
Kuurbehandeling voor thuisProfiteer van de voordelen van kuurbehandelingen in uw eigen omgeving. Reserveer een dag of weekend om uzelf te verwenne…
Bronnen en referenties
Reacties

Melanie, 12-07-2014
Hoi, ik weet niet precies meer wat ik moet doen tegen mijn pluizige haar, heeft iemand toch nog tips? Ik fohn of stijl/krul mijn haar nooit, ik laat het altijd door de lucht opdrogen of in mijn handdoek (voor even) ik doe ook voorzichtig en doe er soms ook wat verzorgende olie in voor breekbaar haar etc. als ik wat haarlak op mijn borstel spuit en dan borstel is het soms een beetje minder maar het pluist nog steeds erg. ik gebruik ook shampoo voor droog/pluizig haar, ik probeer me haar niet elke dag te wassen want ik weet dat het beter is als je het niet te vaak doet. ik draag nooit dingen in mijn haar, zo vaak mogelijk los. Er komt wel heel veel nieuw haar aan maar dat is zo irritant en ik wacht al jaren tot het een beetje even lang is maar ik weet het gewoon niet meer. iemand tips? Reactie infoteur, 13-07-2014
Lóreal heeft een spray voor krul. Dat spuit ik mijn haar zodra het handdoek droog is, ik kneed het er dan in en nog een keer als het haar net droog is en kneed het er nog een keer in. Dat geeft een soort filter en helpt me pluizen tegen te gaan. Ik weet niet of het iedereen helpt, maar ik hem nauwelijks pluizig haar en de slag in mijn haar komt er goed in uit.

Claudia, 03-07-2013
Hallo ik heb een vraag over mijn haar. Wel het zit zo, mijn haar pluist niet heel erg veel maar een beetje en ik vind het enorm irritant. Ik doe al het mogelijke om het niet te doen pluizen maar dat helpt niet. Ik gebruik niks van stylingsproducten, dus geen föhn, of haardroger ofzo het enige wat ik doe is mijn haar keer met shampoo was en daarna doe ik wat conditioner erop, maar alleen op de puntjes.

Heeft u wat tips voor mij? Reactie infoteur, 04-07-2013
Alleen wat conditioner is de puntjes is goed, bij voorkeur een die voor dit type haar geschikt is. Verder heb je olieachtige producten in een sprayvorm (ondermeer L'Oreal). Dat vernevel je een klein beetje over diezelfde puntjes (een spray voorkomt dat het te vet wordt). Voordeel is tevens dat er een klein beetje glans in zit. Daarmee oogt het ook meteen minder pluizig. Spuit dit niet direct na het wassen op, maar na een half uur of zo als je het aan de lucht laat drogen.

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 14-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.