Meest succesvolle en populaire diëten

Meest succesvolle en populaire diëten Diëten zijn niet meer uit onze welvaartsmaatschappij weg te denken. Het is de keerzijde van ons goede leven. Ruim de helft van de Nederlandse bevolking kampt met overgewicht. Daarom wordt er over diëten heel veel gezegd en geschreven. Maar welke diëten zijn het meest populair en waarom zijn ze zo populair? Zijn de populaire diëten ook succesvol? En, nog belangrijker, zijn die diëten wel goed voor je gezondheid?

Succesvolle diëten

Het populaire programma "Kassa" heeft in 2009 een onderzoek gedaan naar de meest succesvolle diëten. Er is door 8000 personen een enquête ingevuld. Door 24 geselecteerde personen zijn acht verschillende afvalmethoden getest. De dieetmethoden die aan de test hebben mee gedaan zijn:
 • HCG injecties
 • Weight Watchersdieet
 • Sonja Bakker dieet
 • Alli–afslankpil
 • Bodyinvest
 • Slimline dieet kristallen
 • Modifast intensive
 • Acupunctuur

Iets meer over een aantal van deze diëten:

HCG injecties

HCG is een hormoon dat zowel door mannen als vrouwen wordt aangemaakt. Door zwangere vrouwen wordt dit hormoon in de eerste vijf maanden van de zwangerschap extra aangemaakt. Vrouwen kunnen de eerste vijf maanden van hun zwangerschap urine afstaan. Het HCG hormoon uit de urine van zwangere vrouwen biedt vrouwen die niet zwanger raken de mogelijkheid toch een kindje te krijgen. Dit HCG hormoon heeft echter ook een positieve invloed op de vetverbranding. Dit hormoon beïnvloedt de hypothalamus, waardoor vetverbranding wordt geactiveerd en het hongergevoel wordt onderdrukt.

Dit dieet mag alleen onder medische begeleiding gevolgd worden. Door middel van dagelijkse injecties wordt het HCG hormoon toegediend. Daarbij hoort een specifiek dieet. Over deze afslankmethode zijn vragen gesteld, omdat dit hormoon door zwangere vrouwen wordt afgestaan om andere vrouwen de kans te geven ook zwanger te worden en niet om als afslankmiddel te dienen.
Er is een alternatief op de markt, BIO–HCG+. In dit product worden de eigenschappen van het HCG hormoon gekopieerd, maar het hormoon zelf zit er niet in. Dit product is er in verschillende toepassingen, ampullen, tabletten, druppels of spray.

Weight Watchersdieet

Een van de bekendste manieren van afvallen is wel via het Weight Watchersdieet. Weight Watchers bestaat al zo'n 45 jaar. Zij hebben een jarenlange ervaring met afvallen en hebben hierdoor naam gemaakt in de wereld van het afslanken. Weight Watchers kijkt verder dan naar voeding alleen. Hun ProPointsplan richt zich op de manier waarop het lichaam voeding verwerkt. Bovenaan staan voedingsmiddelen die gezond zijn voor het lichaam, waar je van kunt genieten en die je snel een verzadigd gevoel geven.

Belangrijker dan het dieet op zich is de begeleiding die Weight Watchers de klanten biedt. Door middel van meetings, begeleid door coaches die zelf succesvol zijn afgevallen met Weight Watchers, worden klanten begeleid bij het volgen van het ProPointsplan.Support door de omgeving geeft mensen een sterkere motivatie om het afvallen vol te houden.

Sonja Bakker dieet

Sonja Bakker heeft een dieetmethode ontwikkeld die uitgaat van drie hoofdmaaltijden en een aantal caloriearme tussendoortjes. Haar methode gaat uit van strikte menuvoorschriften. Deze moeten een aantal weken worden gevolgd. Bij het dieet moet twee liter water per dag worden gedronken.

Er zijn wat bezwaren tegen het dieet van Sonja Bakker. De menuvoorschriften die gevolgd moeten worden hebben op sommige dagen weinig of geen brood en weinig zuivel en fruit op het menu. Hierdoor krijg je te weinig waardevolle en noodzakelijke voedingsstoffen binnen. Ook het advies om twee liter water per dag te drinken is omstreden. In principe heeft je lichaam anderhalf liter vocht per dag nodig. Dit hoeft niet persé water te zijn, maar mag ook vruchtensap of thee zijn. Sonja raadt bepaalde merken zuivelproducten aan, maar ook andere merken doen prima dienst.

De andere vijf geteste diëten hebben ook zo hun voors en tegens. Zij zijn succesvol bevonden en dus het proberen waard. Succesvol betekent nog niet dat deze diëten populair blijven. Ook diëten zijn onderhevig aan trends. De volgende diëten staan op dit moment boven aan de lijst van populaire diëten.

Populaire diëten

Diëten zijn, net als zo veel dingen, aan mode onderhevig. Op dit moment zijn de zogenaamde Low-carb diëten hot. De term Low- carb komt uit Amerika en betekent koolhydraatarm. Het gaat dus om diëten waar je beperkt of geen koolhydraten eet. Het wordt gezien als een fijne manier van afvallen, omdat je veel en lekker mag eten en je geen hongergevoel hebt. Voordeel van een koolhydraatarm dieet is, dat het lichaam zijn eigen vet gaat verbranden. De meest populaire Low-carb diëten van dit moment zijn:
 • Atkins dieet
 • South Beach dieet
 • The Zone dieet

Atkins dieet

Het Atkins dieet kenmerkt zich door het gebruik van weinig koolhydraten en veel vet. Onbeperkt vis, vlees, kaas en eieren. Geen pasta, aardappelen, brood of rijst. Het dieet werkt in fasen. Voordeel is dat je nagenoeg geen last hebt van een hongergevoel. Er zijn geen specifieke kosten aan het dieet verbonden,

South Beach dieet

Het South Beach dieet kenmerkt zich door het gebruik van goede koolhydraten en vetten. Bij de samenstelling van het dieet wordt gekeken naar producten met een lage glycemische index (GI). Hiermee wordt de snelheid aangegeven waarmee glucose uit de koolhydraten in het bloed terecht komt. Voorbeelden van producten met een lage GI zijn:
 • Sla
 • Sperciebonen
 • Bloemkool
 • Broccoli
 • Asperges
 • Komkommer
 • Spinazie
 • Tomaten
 • Paprika
 • Magere kwark en yoghurt

Ook dit dieet werkt in fasen. Er zijn aan dit dieet geen extra kosten verbonden en het hongergevoel is gering. Gemiddeld val je met dit dieet 0,5kg per week af.

The Zone dieet

The Zone dieet kenmerkt zich door proteïnerijk voedsel, met natuurlijke koolhydraten uit groenten en fruit. Naast het dieet gebruik je supplementen van omega-3 visolie. De verhouding tussen koolhydraten, proteïnen en vet moet in het dieet 40:30:30 zijn. Aardappelen, brood en pasta mogen maar beperkt in de voeding gebruikt worden. De kosten zijn gering, alleen de kosten voor het supplement omega-3 visolie komen naast de normale kosten voor voeding.

Drie maaltijden per dag en twee tussendoortjes gecombineerd met voldoende lichaamsbeweging moet leiden tot een succesvol resultaat. Door de eisen die aan dit dieet worden gesteld is het niet makkelijk vol te houden en je moet genoegen nemen met het kwijt raken van gemiddeld 0,5kg per week.

Of het gaat om succesvolle of populaire diëten, ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Basis voor succesvol afvallen is dat je meer calorieën zal moeten verbranden dan je binnenkrijgt. Daarom is naast het volgen van een dieet sporten erg belangrijk. Lijnen zonder hierbij te sporten veroorzaakt bijna altijd een jojo-effect. Hou je niet zo van sporten, ga dan op zoek naar de sport die jou nog het meeste aanspreekt. Ga samen met een vriend of vriendin sporten, dat zorgt ervoor dat je niet zo snel afhaakt. Door te sporten bouw je spieren op en zul je sneller vet verbranden.

Kun je het echt niet opbrengen om te gaan sporten, zorg dan op een andere manier dat je aan lichaamsbeweging doet. Pak eens wat vaker de fiets, neem de trap in plaats van de lift en ga eens een stukje lopen. Een half uur beweging per dag is voor iedereen voldoende.
© 2012 - 2024 Caressa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weight Watchers combineren met een ander dieetAfvallen met Weight Watchers is anders dan afvallen met veel andere diëten. Weight Watchers vertelt je namelijk niet wat…
Weight Watchers, behaal zonder moeite je streefgewichtWeight Watchers, behaal zonder moeite je streefgewichtVaak weten mensen niet meer waar ze goed aan doen met diëten. Soms trek in iets lekkers hebben, maar ook streng voor jez…
Weight Watchers: Afvallen en toch alles etenWeight Watchers: Afvallen en toch alles etenWeight Watchers is een bekende methode voor als je wilt afvallen. Bij Weight Watchers mag je alles eten wat je wilt, maa…
Het Weight Watchers dieetHet Weight Watchers dieetEr bestaan vandaag de dag veel diëten. Zoveel, dat je soms niet meer weet welke je moet kiezen als je wilt afvallen d.m.…

Het Houtsmullerdieet tegen kankermijn kijk opHet Houtsmullerdieet tegen kankerDr. Houtsmuller was een internist en ex-kankerpatiënt. Hij beweerde dat hij zichzelf heeft genezen van kanker door het v…
De selderiestengel-mythe: lijnen gaat beter met iets lekkersDe selderiestengel-mythe: lijnen gaat beter met iets lekkersLekkere trek tijdens het lijnen? Neem een selderiestengel! Knabbel op zo'n fijne rauwe wortel zonder zelfs maar een piep…
Bronnen en referenties
 • http://www.ikvalaf.nl/nieuws/onderzoek-sat-is-het-meest-succesvolle-dieet/
 • http://www.vetvrij.com/het-verschil-tussen-hcg-en-bio-hcg.html
 • http://www.weightwatchers.nl/plan/index.aspx
 • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/sonja-bakker.aspx
 • http://gezondheid.rubriek.nl/gezondheid/dieten_vergelijken.php
 • http://gezondheid.rubriek.nl/gezondheid/glycemische_index.php
 • http://www.afvallenkilo.nl/sporten-nodig-afvallen
 • http://www.lowcarbdieet.nl/
Caressa (76 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.