Uitgebalanceerd dieet en voeding voor gezond leven

Uitgebalanceerd dieet en voeding voor gezond leven Een goed uitgebalanceerd dieet is een verschijnsel dat je vaak in boeken tegenkomt en slechts zelden op tafel. Hoewel voedingsstoffen verspreid voorkomen in al ons voedsel, worden vele van zulke stoffen vernietigd door bodemverarming, opslag, voedselverwerkingstechnieken en koken. Je probeert gezond te leven, maar het lukt dan toch niet goed.

Dieet en gevarieerde voeding

Toch kunnen supplementen hun werk niet doen zonder voeding, en hoe beter en gezond uw voedsel is, des te effectiever zullen jouw supplementen zijn. Helaas komt geen enkel 'uitgebalanceerd' dieet tegenwoordig nog tegemoet aan de noodzakelijke voedingseisen.

Niettemin moet je, om te weten of de maaltijden al dan niet evenwichtig zijn samengesteld, vertrouwd raken met de vier basisvoedingsgroepen en de aanbevolen hoeveelheden die je per dag moet nuttigen. De exacte hoeveelheden moeten individueel worden bepaald: kleinere hoeveelheden voor minder actieve mensen en grote porties voor tieners en mensen die fysiek inspannend werk verrichten.

Melkgroep

Melk, kaas, yoghurt, zuivelproducten:
  • 3 porties per dag voor een kind
  • 4 porties per dag voor een tiener
  • 2 porties per dag voor een volwassene
  • 4 porties per dag voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven

Vleesgroep

Rundvlees, lamsvlees, varkensvlees, kalfsvlees, vis, gevogelte, lever of eieren. Erwten, bonen, sojaproducten en noten in combinatie met dierlijke eiwitten - zoals eieren, melk en kaas - kunnen als vervangingsmiddelen voor vlees gebruikt worden.
  • 2 porties per dag
  • 3 porties per dag voor zwangere vrouwen

Fruit en groenten

Citrusvruchten of andere vruchten die rijk zijn aan vitamine C (of tomatensap) moeten dagelijks worden gegeten. Donkergroene bladgroenten of oranje groenten en vruchten moeten drie- of viermaal per week worden gegeten voor de vitamine A.
  • 4 porties per dag

Granen

Volkorenproducten, verrijkte granen, brood in welke vorm dan ook, warme of koude graanpap, macaroni, bami of andere deegwarenproducten.
  • 4 porties per dag

Individuele energiebehoefte porties

De hoeveelheid per portie of porties moet worden aangepast aan jouw individuele energiebehoefte, gewicht en groeiproces.
© 2007 - 2023 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Melk dieet, gezond vermageren op basis van melk en zuivelMelk dieet, gezond vermageren op basis van melk en zuivelEen dieet op basis van melk? Dat gaat misschien een beetje te ver, maar zuivelproducten zijn wel degelijk van essentieel…
Afvallen met het DASH dieet (beste dieet 2017)Afvallen met het DASH dieet (beste dieet 2017)Het beste dieet van 2017 is wederom het DASH dieet. In 2017 is dit dieet in Amerika voor het zevende jaar (2011, 2012, 2…
Vrouw en voeding: maaltijdschijfVrouw en voeding: maaltijdschijfDe maaltijdschijf wordt vaak gebruikt als een indicatie voor een gezond voedingspatroon. In Nederland is de maaltijdschi…
Vrouw en voeding: vegetarisme geen vlees etenVrouw en voeding: vegetarisme geen vlees etenWat zijn de voordelen van geen vlees en vis eten voor een vrouw? Kunnen er tekorten ontstaan in het dagelijkse voedingsp…

Waarom is een goed gewicht zo belangrijk?Waarom is een goed gewicht zo belangrijk?Het is belangrijk om een goed gewicht te hebben, maar waarom? Mensen met een goed gewicht lopen minder risico op bepaald…
Maagdarmsparend dieetBij een aantal maag- en darmaandoeningen wordt een M.D.S. dieet voorgeschreven. Met dit dieet zouden maag en darmen gema…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Anelka, Pixabay
  • Het groot vitaminen boek
Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 21-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.