Waarom is een goed gewicht zo belangrijk?

Waarom is een goed gewicht zo belangrijk? Het is belangrijk om een goed gewicht te hebben, maar waarom? Mensen met een goed gewicht lopen minder risico op bepaalde ziektes/aandoeningen dan mensen die last hebben van overgewicht. Maar ook ondergewicht heeft gevolgen en kan erg vervelend zijn.

Wanneer is er sprake van overgewicht of ondergewicht?

Via de body mass index (BMI) kun je heel makkelijk berekenen of je last hebt van over/ondergewicht. De berekening is als volgt: gewicht delen door je lengte in kwadraat. Bijvoorbeeld iemand is 1.72 en weegt 70 kg. Je deelt 70kg door 1.72x1.72 = BMI 24 afgerond

Wanneer je een BMI onder de 18,5 hebt,heb je ondergewicht. Zit je boven de 25 dan heb je last van overgewicht. Dus tussen de 18,5 en 25 zit je goed. De volledige waardes zijn:

BMI:

 • <18,5 = ondergewicht
 • 18,5-25 = normaal gewicht
 • 25-30 = overgewicht
 • 30-35 = obesitas (verhoogde kans op bepaalde ziektes/aandoeningen)
 • >40 = morbide obesitas (zeer grote kans op bepaalde ziektes/aandoeningen,dodelijk)

Wanneer je overgewicht hebt is het dus zaak om af te vallen voordat je obesitas hebt, aangezien je dan een verhoogde kans op bepaalde ziektes/aandoeningen hebt.

Over welke ziektes/aandoeningen hebben we het?

Wanneer je een BMI boven de 30 hebt,heb je verhoogde kans op:
 • diabetes type 2
 • hart en vaatziekten
 • hoge bloeddruk
 • gewrichtsklachten
 • ademhalingsproblemen en slaapapneu
 • spataderen
 • jicht
 • galstenen
 • menstruatieproblemen
 • kanker

Hoe ontstaat overgewicht:

Veelal is overgewicht veroorzaakt door overvoeding. Je neemt dus meer energie op dan je verbruikt. Maar overgewicht kan ook veroorzaakt worden door bepaalde medicijnen of lichamelijke aandoeningen. Ook hormonen kunnen een rol spelen bij overgewicht. Oudere mensen worden vaak ook steeds zwaarder,dit komt omdat oudere mensen minder energie verbruiken maar vaak niet minder gaan eten. Ook is het bij vrouwen zo dat de vetverdeling verandert doordat ze na de overgang minder oestrogenen aanmaken.

Hoe kom je van je overgewicht af:

Tegenwoordig zijn er ontelbare diëten etc... afvallen wordt in de westerse cultuur bijna een obsessie. Vooral vrouwen lijnen vaak. Wat voor de een een goede methode is is voor de ander een verschrikking. Het is dus belangrijk om een dieet te zoeken wat bij je past. Diëtisten en gewichtsconsulenten kunnen helpen om een goed voedingsschema op te stellen, tegenwoordig vergoeden zelfs een aantal zorgverzekeraars de kosten van een gewichtsconsulent. Crash diëten en snelle vermageringsmethode kun je het beste uit de weg gaan aangezien deze slecht voor de gezondheid zijn. Het beste is om langzaam af te vallen zodat je het verloren gewicht er niet zo weer bij hebt.

Oorzaken van ondergewicht:

Behalve mensen met overgewicht zijn er ook mensen met ondergewicht. Deze mensen worden tegenwoordig makkelijk vergeten, aangezien de meeste mensen juist bezig zijn om gewicht kwijt te raken.
Ondergewicht kan ontstaan door:
 • gebrek aan eetlust (psychisch,ziekte,medicijngebruik)
 • verterings en opnamestoornissen (ziekte aan de darmen,te snel werkende schildklier etc.)
 • kauw en/of slikproblemen (ontstekingen in de mond,slecht kunstgebit etc.)
 • (zelf)verwaarlozing (mensen die lichamelijk niet in staat zijn voor zichzelf te zorgen,depressieve mensen)
 • anorexia

Wat zijn de gevolgen van ondergewicht:

 • bij een te laag gewicht heeft het lichaam geen islolatie en dus problemen om het lichaam warm te houden
 • spierweefsel wordt afgebroken om aan energie te komen
 • afweer vermindert en het lichaam herstekt moeilijker/langzamer
 • vermoeidheid
 • lusteloosheid

Hoe kom je weer aan:

Het eerste wat gedaan moet worden is uitzoeken wat de oorzaak van het ondergewicht is. Bij psychische oorzaken zal eerst aan de geest gewerkt moeten worden voordat je kan aankomen. Dit kan bijvoorbeeld samen met een psycholoog. Als ziekten de oorzaak zijn zal ook daar aan gewerkt moeten worden. Dus eerst de oorzaak bepalen en verhelpen als dat mogelijk is en dan pas willen aankomen.

Bij ondergewicht kan het beste de hulp van een arts/diëtist en/of psycholoog ingeschakeld worden. Ook een gewichtsconsulent kan helpen, maar alleen als er geen sprake van anorexia is of van andere ziekten. Een gewichtsconsulent mag alleen gezonde mensen met ondergewicht of overgewicht helpen.

Wat zijn de psychische gevolgen van over-ondergewicht:

Mensen met overgewicht hebben vaak een negatief zelfbeeld. Ze voelen zich vaak zwak omdat ze niet kunnen afvallen of niet van het lekkers af kunnen blijven. Er zijn veel mensen die vooral gaan eten als ze zich ellendig voelen. Dit zijn emotie eters. Ook worden mensen die te zwaar zijn gediscrimineerd, bijvoorbeeld door een bepaalde baan niet te krijgen of door minder salaris te ontvangen. Veelal zijn te dikke mensen met mikpunt voor pesterijen, dit kan emotioneel erg zwaar zijn.
Ook mensen die te licht zijn kampen met een te laag zelfbeeld en voelen zich vaak niet vrouwelijk etc... Zij worden ook vaak als mikpunt voor pesterijen genomen en hebben problemen met kleren vinden.

Kortom het is voor de zware en te lichte mensen ook emotioneel zwaar en daar moet men rekening mee houden bij het afvallen en aankomen.

Voor informatie kun je overal op internet terecht. Hier zijn wat links om mee te beginnen:
© 2008 - 2024 Laura, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe je snel kunt afvallenIedereen die wat gewicht kwijt wil, wil dit graag zo snel mogelijk en met ze weinig mogelijk moeite. Er zijn een aantal…
BMI uitrekenen: Body Mass Index en Quetelet index berekenenOm te bepalen wat je ideale lichaamsgewicht is, kun je gebruik maken van de Body Mass Index of BMI berekening. Met een e…
Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen met een dieet en daarna slank blijven, dat kan. Om snel enkele kilo’s af te vallen kunt u het beste een ei…
Wat is voor jou het beste dieet?Wat is voor jou het beste dieet?Er zijn ontzettend veel soorten diëten en sommige beloven dat je in een mum van tijd veel kunt afvallen. Voo sommige men…

Het Shangri-La DieetHet Shangri-La DieetHet Shangri-La dieet is het eenvoudigste en ook gelijk de zoetste. Het is wetenschappelijk getest en kost niets extra. V…
Uitgebalanceerd dieet en voeding voor gezond levenUitgebalanceerd dieet en voeding voor gezond levenEen goed uitgebalanceerd dieet is een verschijnsel dat je vaak in boeken tegenkomt en slechts zelden op tafel. Hoewel vo…
Bronnen en referenties
 • Voedingscentrum
 • Dieet startpagina
Laura (36 artikelen)
Gepubliceerd: 04-01-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.