Waarom zuivelproducten goed voor je zijn
De meeste mensen eten minimaal één keer per dag een zuivelproduct. Dit kunnen verschillende dingen zijn, denk aan kaas, melk en yoghurt. Vaak wordt gezegd dat zuivelproducten niet goed voor je zijn, dit zouden producten zijn voor baby's en volwassenen kunnen er dik van worden. Het tegendeel is echter bewezen, zuivelproducten kunnen namelijk heel goed zijn voor je gezondheid, mits je de juiste middelen kiest.
Zuivelproducten zijn rijk aan vele voedingsstoffen. Denk aan vitamines, mineralen, calcium en eiwitten. Voornamelijk die eiwitten zijn belangrijk, dit zijn namelijk de bouwstenen van je lichaam. Eiwitten zorgen er onder andere voor dat je kunt groeien en dat je lichaam sterk blijft. De meest bekende zuivelproducten zijn melk, kaas en yoghurt. Hierin zijn echter wel gezonde en minder gezonde varianten te onderscheiden.
Kaas
Wanneer je in de supermarkt loopt zijn er schappen vol met verschillende soorten kazen. Jong, oud, belegen of niet, zoutarm, geitenkaas, schapenkaas, gesnipperd, in plakken of blokken en noem zo maar op. Kaas wordt gemaakt uit melk, en bevat voornamelijk veel eiwitten, vetten en mineralen. Kaas is een prima product wanneer het met mate gegeten wordt. De vetten die in kaas zitten zijn namelijk voornamelijk (60%) verzadigde vetten. Deze vergroten de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast bevat kaas veel zout. Teveel zout kan resulteren in een te hoge bloeddruk. Kazen worden vaak benoemd met een cijfer (20+, 30+, 40+ enzovoort). Dit geeft het vetgehalte aan. Hoe lager het getal, hoe minder vet er in de kaas zit.
Advies
Bij kazen geldt in principe altijd de regel: hoe ouder, hoe vetter en zouter. Kies daarom het liefst voor een 20+ of 30+ kaas, deze producten bevatten over het algemeen minder zouten en minder verzadigde vetten. Probeer zo min mogelijk kaas te gebruiken tijdens het koken, en probeer je broodbeleg af te wisselen met bijvoorbeeld mager zoet beleg (halvajam, stroop) of mager vlees (kipfilet, runderrookvlees). Daarnaast is het ook beter om kazen als brie en kruidenkazen, die vaak bij feestjes op tafel staan, te laten staan.
Yoghurt
Yoghurt is een zuur melkproduct, en kan een waardevolle bijdrage leveren in een gezond voedingspatroon. Yoghurt levert namelijk veel goede voedingsstoffen, maar het bevat ook veel verzadigde vetten. Het is daarom van belang dat de juiste yoghurt gekozen wordt. Zure melkproducten (waaronder yoghurt) zijn gemakkelijk verteerbaar. Daarnaast geven ze lang een verzadigd gevoel. Yoghurt bevat veel eiwitten die meehelpen aan het verstevigen en herstellen van ons lichaam. Een teveel aan eiwitten wordt in ons lichaam niet opgeslagen, maar verwerkt in onze urine. Het verlaat ons lichaam. Vandaar dat het ook niet erg is om wat teveel aan eiwitten binnen te krijgen.
Advies
In supermarkten zijn veel verschillende soorten yoghurt te verkrijgen. We kennen de volle en magere varianten, varianten met bosvruchten of andere smaakjes, Griekse varianten en varianten afkomstig uit andere landen, kwarkproducten enzovoort. Bij het maken van een keuze is het belangrijk om te letten op het aantal calorieën. Een yoghurtproduct wat 45 calorieën per 100 ml of minder bevat, is een gezonde keuze. Magere yoghurtproducten en yoghurtsoorten van Optimel zijn bijvoorbeeld prima keuzes.
Melk
Melk bevat eiwitten, koolhydraten en vetten. Het aantal vetten is afhankelijk van de soort melk die gekozen wordt. In de winkel kan je namelijk volle, halfvolle en magere melk krijgen. Hoe voller de melk, hoe hoger het vetpercentage. Melk bevat dus veel brandstoffen en heeft dus een belangrijke werking op onze energiebehoefte. Omdat melk vloeibaar is, geeft het echter minder lang een verzadigd gevoel. Melk bevat ook veel calcium wat je botten sterk maakt, en botontkalking tegengaat.
Advies
Melk helpt dus mee aan het bevredigen van de energiebehoefte van het lichaam. Omdat het vloeibaar is, en dus minder goed vult, is het meer aan te raden om een vaster product als yoghurt te nemen. Hiervan heb je namelijk wel lang een verzadigd gevoel. Daarnaast wordt het aangeraden om een halfvol of mager product te leveren zodat je niet teveel verzadigd vet binnenkrijgt.
Lees verder