Zin en onzin over voeding en diëten

Zin en onzin over voeding en diëten De meeste mensen weten het wel, maar de verleiding is zo groot dat we al die dingen die niet goed voor ons zijn, toch tot ons nemen. We kunnen het simpelweg niet weerstaan. Als je dan geen goede relatie met je weegschaal hebt, dan wordt het allemaal erger. Tel er de miljoenen euro’s, die uitgegeven worden aan de boeken van de dieetgoeroe’s, bij op en zie daar: de jojo’s en de alsmaar uitdijers zijn geboren.

De reis door het maag darmkanaal

Alle dieetboeken met het nieuwste ideaal om slank te worden of te blijven ten spijt, een evenwichtige maaltijd (alle benodigde vitaminen en mineralen) en voldoende beweging doen nog steeds de truc. We moeten meer verbruiken dan we tot ons nemen of bij het juiste gewicht moet eten en bewegen in balans zijn.

In een benzineauto gooi je ook geen diesel, nee de benzineauto rijdt op benzine. Gooi de tank er mee vol en de auto brengt je overal. Gooi je diesel in de auto en je staat in geen tijd stil. Helaas, gaat het bij de mens niet zo snel en is het niet direct merkbaar. Maar allemaal zoete lekkernijen zijn uiteindelijk ook slecht voor het lichaam en zal het lichaam enig moment doen laten stagneren. Het lichaam probeert wel zo veel als mogelijk af te breken gedurende de reis door het maag darmkanaal.

Echter, uiteindelijk is bijvoorbeeld een product als suiker, zoals wij het witte goedje kennen, niet goed voor het lichaam (met de natuurlijke suikers krijg je meer dan voldoende binnen) en bij menigeen maakt het dikker. Waarbij we het bij de bekende producten als koek en snoep wel weten, maar in bijna alle geprepareerde producten zit ergens wel suiker verwerkt. Voorkomen? Zoveel als mogelijk ongeprepareerd en vers. Dan weet je exact wat je eet.

Goed gevoel

Omdat we het niet direct merken, zoals dit wel is met de verkeerde vloeistof in de auto, kan dit langere tijd doorgaan zonder dat je er last van krijgt. Wel is het zo dat je van een flinke hoeveelheid suiker plots een soort energieboost krijgt en je je prettiger voelt. Je serotoninegehalte neemt toe en zal je stemming beïnvloeden en het aantal endorfines (het gelukshormoon) neemt toe. Je gaat je in de praktijk dus prettiger voelen. Zie daar de macht der gewoonte om bij een minder gevoel aan de zoete spullen te gaan of het prettige gevoel proberen vast te houden.

Als je er over nadenkt, kan je bedenken dat dit natuurlijk niet oké is, maar de verleiding is voor menigeen te groot en dus worden de gedachten over de slechte voeding meteen opzij gezet. We houden onszelf dus eigenlijk maar wat graag voor de gek.

Ieder dieet uitproberen of het toch anders aanpakken?

Ook voor de dieetgoeroe’s die allemaal een goed belegde boterham (hopelijk met magere producten of een kleine hoeveelheid!) verdienen aan de boeken die ze schrijven, geldt dat de meeste diëten bij de meeste mensen vervolgens schommelingen teweeg brengen die ze uiteindelijk dikker maken. Een bepaalde voedingstof nagenoeg of geheel uitsluiten is behalve niet goed, ook meestal niet vol te houden. Maar ja, een boek schrijven over normaal alle benodigde voedingstoffen tot je nemen, zal over het algemeen niet veel geld opleveren. Dat weten we immers allemaal al en toch is dat het beste wat je kunt doen.

Bewegen

Het gaat niet om iedere kilocalorie die je tot je neemt, het gaat er om dat je meer verbruikt dan je binnenkrijgt en als je op je ideale gewicht zit, moet dit in evenwicht zijn. Naast de verbranding van de voeding in je lichaam is het sowieso goed om te bewegen. Het bekende half uur per dag, of liever nog wat meer, is om meerdere redenen belangrijk. Je lichaam bewegen is goed voor je organen, botten, spieren etc. Beter dus iedere dag dat half uur halen, dan éénmaal per week je een slag in de rondte sporten in de sportschool.

Drinken

Natuurlijk niet alles, maar regelmatig wat water drinken helpt wel degelijk om een opkomend honger gevoel even weg te nemen. De nadruk ligt op “even”, want water is snel door de maag en voor de wat langere duur kan een verantwoord tussendoortje beter helpen. Maar wil je even van een opkomend hongergevoel af, omdat het je bijvoorbeeld net niet uitkomt nu wat te eten, dan kan een glas water je wel helpen.

Verder is regelmatig een glas water drinken goed voor de stofwisseling en, zeker bij warm weer in combinatie met bewegen, kan het je vochtgehalte in het lichaam mooi op niveau houden.

Bron: Antonika, PixabayBron: Antonika, Pixabay

Leefstijl

Er zijn sommige diëten die snel resultaat laten zien en dat stimuleert. Maar toch is het beter een andere leefgewoonte er op na te gaan houden. Natuurlijk geldt dit niet voor de man of vrouw die er voor de zomer even wat kilo’s af wil hebben, maar heb je bijna structureel een overgewicht, bekijk dan eens goed je voedingspatroon. Bekijk waar je wat van eet en haal de slechte gewoontes eruit. Heb je die niet, maar eet je gewoon veel, bekijk dan waar het minder kan. Bij een zittend beroep hoef je bijvoorbeeld op dagbasis echt geen zes boterhammen weg te werken en pas het aan naar twee in de ochtend en twee in de middag. Of beter nog, vervang een van de twee met een flinke bak yoghurt met fruit. Ervaar of je dit vol kunt houden c.q. ook echt lekker kunt gaan vinden en geef het vooral niet na enkele dagen op. Een gewoonte moet uit je lijf en dat kost tijd.

Als je vetten tot je neemt, kijk dan zoveel als mogelijk naar plantaardige vetten en let op de klontjes boter als je vlees of vis bakt. Net even wat minder en vloeibaar, dit helpt al weer. Hoewel een wijntje per dag niet verkeerd is, deze stelling klopt dus, is alcohol niet goed voor je figuur. Een wijntje bij het eten kan lekker zijn, maar moeten het er 2 o 3 zijn en/of moet er nog een wat bier gedurende de avonduren achteraan?

In de avonduren nog wat snacken, vinden mensen lekker. Maar het gaat om de smaak en dat hoeft niet een buil chips te zijn. Een bordje met kleine smeuïge tomaatjes, mini komkommertjes of iets dergelijks kan ook of neem je toetje (bijvoorbeeld magere kwark of yoghurt) wat later op de avond en doe daar wat rood fruit in.

Extra info

Voor mannen is het iets gemakkelijker

Deze stelling klopt, de man valt iets gemakkelijker af dan de vrouw wanneer men op dieet gaat. Mannen eten meestal meer en door wat radicaler te schrappen, loopt het lichaamsgewicht net iets sneller terug. Daarnaast leeft de vrouw met bepaalde fases in haar leven, die dit proces ook nog eens kunnen beïnvloeden. Denk aan de menstruatiecyclus en de menopauze.

Excuus, het zit in de genen

Om het als excuus te gebruiken en dus maar dikker te worden, klopt niet. Maar je kunt wel aanleg hebben. Bij eenzelfde hoeveelheid eten en beweging, kan de een toch aankomen en de ander niet. Dit is een gegeven en het enige wat je dan kunt doen, is extra alert zijn. Met je lichaam maar te verslonzen, omdat het nu eenmaal in de genen zit, doe je jezelf te kort.

Tot slot

Mensen die altijd ontevreden zijn, zullen dit na het afvallen nog steeds zijn. Zeker als je je spiegelt aan het ideale figuur van bijvoorbeeld modellen. Aangezien ze dit nooit zullen halen, blijf je iets nastreven wat er nooit zal komen en wordt je een ontevreden en misschien wel “zuur” mens. Accepteer jezelf zoals je bent, let op wat je allemaal eet en drinkt en begin je dag met een goed ontbijt. Als je het allemaal een beetje met beleid doet, kom je verder dan ieder crashdieet, gezondheidsvoeding en/of andere hulpmiddelen.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sonja Bakker: De dieetgoeroe van de 21e eeuwDieetgoeroe Sonja Bakker heeft Nederland de afgelopen jaren veroverd met haar recepten en weekmenu’s. Alsof dit nog niet…
De beste dieetmethode: De bekendste dieetgoeroes op een rijDe beste dieetmethode: De bekendste dieetgoeroes op een rijAls je bezig bent met afvallen, zul je hun namen regelmatig tegenkomen. Allemaal hebben ze dé ideale dieetmethode in han…
Is het macrobiotisch dieet gezond?Is het macrobiotisch dieet gezond?De meeste diëten hebben als doel je overgewicht kwijt te spelen en je gezond streefgewicht zo dicht mogelijk te benadere…
Invloed van voedingsvezels en eiwitten op insulineInvloed van voedingsvezels en eiwitten op insulineIn onze voeding moeten bepaalde voedingsstoffen voorkomen, zodat het menselijk lichaam goed kan functioneren. Drie belan…

Niet een dieet volgenNiet een dieet volgenOvergewicht is voor veel mensen een groot probleem, een gezond eet/leefpatroon (dieet) ook langere tijd echt na leven is…
Het Franse dieet. Hoe werkt dat?Het Franse dieet. Hoe werkt dat?De Fransen zijn al eeuwenlang slank en gezond. Toch eten ze veel lekkere dingen zoals Franse kaas, stokbrood, en verfijn…
Bronnen en referenties
  • Y. Butters - diëtist
  • Afbeelding bron 1: Antonika, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.