Sporten en diëten op lange termijn
Sporten en diëten zijn onoverkomelijk de beste partners wanneer men beslist om te werken aan de algemene gezondheid of enkele weken voor de vakantie er voor wil zorgen dat de vakantiefoto's niet te veel gaan focussen op het buikje. Als het gaat om sporten en diëten, beginnen vele gegadigden zich plots als kleine extremisten te gedragen die jammer genoeg, en sneller dan ze zelf willen toegeven, weer meer in de zetel liggen met een zak chips dan hun gezondheid lief is. De gloednieuwe loopschoenen liggen dan ergens stof te vergaren tot de volgende opstoot van "energie". Maar hoeft het nu echt steeds zo te gaan?
Alles of niets
Wanneer men zich voorneemt om te starten met het wegwerken van dat groeiend buikvet en die belabberde conditie, start men in meer of mindere mate met een alles of niets aanpak. Wanneer mannen en vrouwen in zo'n opstoot van ommekeer terechtkomen, dan starten ze vaak met regelmatige trainingssessies, veel groenten en fruit en sociale onthouding. Automatisch betekent dit dat de calorieën verminderen en er een betere ontgifting plaatsvindt als gevolg van de afname van alcoholgebruik. Ondanks het feit dat dit op korte termijn een aanpak is die snel resultaat oplevert, is het misschien toch eens tijd om verder na te denken en tot de vaststelling te komen dat een meer gematigde aanpak het hele jaar door meer voordeel kan hebben dan dit korte termijn denken.
Combinatie dieet en lichaamsbeweging
Voor de meeste aspecten van het leven geldt dat periodes van focus en drukte afwisselen met periodes van kalmte en rust. Het probleem met een opgelegd regime van sporten en diëten is dat de tijd tussen deze twee periodes vaak te groot is waardoor het steeds moeilijker wordt om vol te houden. Men denkt ook vaak te extreem, waardoor de nieuwe voornemens te ver zijn verwijderd van de gebruikelijke gewoonten en routine. Hierdoor is het ook niet evident om zich deze gecombineerde levensstijl eigen te maken voor de langere termijn. Dit is vooral het geval met voeding waardoor velen zich gefrustreerd gaan voelen wanneer men toegeeft aan de aloude "tradities".
Het is niet ongewoon voor sommigen om enkele weken voor een geplande vakantie te starten met vier à vijf sportsessies per week, tegelijkertijd alle koolhydraten uit de voeding te weren en minder te eten. Ondanks dat dit allemaal redelijke strategieën zijn om resultaat te behalen, vormen ze samen een cocktail die zeer waarschijnlijk zal leiden tot een vroege retraite of een terugkeer naar de spreekwoordelijke zetel met zak chips. De reden hiervoor is dat wanneer zowel het voedingspatroon als de lichaamsbeweging te extreem worden veranderd deze moeilijker te onderhouden zijn. Ervan uitgaande dat het lange-termijn veranderingen zijn die men wilt verwezenlijken, zou het beter zijn om de dingen geleidelijk aan te doen.
Simpel uitgelegd komt het erop neer een calorie-tekort te creëren om vet te verliezen en een calorie-overschot om spiermassa toe te voegen. Gezien het feit dat de meesten op zoek zijn om gewicht te verliezen en het behoud van de aanwezige spiermassa, dient te worden gezocht naar een combinatie van dieet en lichaamsbeweging die een calorie-tekort verwezenlijkt. Dit kan worden bereikt door meer te bewegen of iets minder te eten. Door beide dingen samen te doen gaat men iets sneller resultaat behalen, maar rustig op -of afbouwen is de boodschap.
Minder eten, meer bewegen
Het probleem met deze gecombineerde benadering is dat men aan de ene kant meer vraagt van het lichaam, waardoor de energie-eisen stijgen, terwijl men aan de andere kant de hoeveelheid brandstof nodig voor deze vraag gaat verminderen.
Het is niet dat dit een slechte aanpak zou zijn, maar intuïtief heeft het weinig zin om meer van een systeem te vragen terwijl men opzettelijk de aanvoer gaat verminderen.
Een mogelijkheid om dit op te vangen is te starten met meer lichaamsbeweging. Twee tot drie sessies per week van een kwartier tot een half uur al naargelang de basisconditie zijn alvast een begin. Tegelijkertijd tracht men zich te concentreren op het verbeteren van de bron van calorieën nodig voor de dagelijkse energiebehoeften. Op deze manier creëert men een calorie-tekort, door meer lichaamsbeweging, en verhoogt men de hoeveelheid vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen die ter beschikking worden gesteld door betere voedingsgewoonten.
Zodra deze combinatie op punt staat en er al wat gewichtsvermindering is, kan men beginnen met het opstellen van nieuwe, bereikbare doelstellingen om het energieniveau en de algehele gezondheid op te krikken.
Wanneer de resultaten duidelijk zichtbaar worden kan men ofwel het dieet -of trainingsprogramma aanpassen om voortdurend vooruitgang te boeken. Men kan bijvoorbeeld de calorieën aanpassen door iets kleinere porties te eten of een extra training inlassen.
Door deze tragere aanpak stimuleert men het gewichtsverlies, maar worden de trainingen ook voldoende gevoed en zal men minder snel worstelen met de typische hunkering naar voedsel want de toevoer van energie, nodig voor de extra vetverbranding, wordt niet bruusk afgesloten.
Resultaat
Het is waar dat deze meer gematigde en stapsgewijze aanpak niet op dezelfde manier zal leiden tot radicaal gewichtsverlies dan de relatief overmatige lichaamsbeweging en restrictieve dieetbenadering op korte termijn. De kans op terugval zal echter wel kleiner zijn en het is ook zeer waarschijnlijk dat een dergelijke aanpak als veel leuker wordt ondervonden, wat betekent dat men het waarschijnlijk langer dan enkele weken gaat volhouden. De constante aanpak is de grootste motivator voor de geplande lange-termijn resultaten.
Lees verder