Slimme tips om kilo's af te vallen
Of je nu wilt afvallen om weer slank in je bikini te passen of in je favoriete jeans, of vanwege je gezondheid, voor veel mensen is gewicht verliezen door te diëten een ware uitdaging. Ga er maar aan staan: de hele dag calorieën tellen, op een houtje bijten, met een knorrende maag rondlopen of je flauw voelen, elke traktatie afslaan: zo kan lijnen wel eens te veel van het goede zijn. Dan kun je wel een paar slimme tips gebruiken, waardoor afvallen gemakkelijker voor je wordt. Het is immers niet de bedoeling, dat je honger lijdt, maar dat het goed vol te houden is.
Ga niet streng op dieet
Het is niet verstandig om streng op dieet te gaan. Dit is op de lange termijn geen oplossing. Je stofwisseling raakt in de war met het welbekende jojo-effect als gevolg. Je kunt hierdoor na verloop van tijd wel verder van huis zijn. Wil je blijvend gewichtsverlies, dan moet je het serieus aanpakken en structureel wat doen aan je voedingspatroon en je gewoontes.
Drink water
Om afvalstoffen kwijt te raken en je hongergevoel tegen te gaan is het goed om dagelijks voldoende water te drinken. Dit kan ook deels in de vorm van koffie of thee zonder suiker, melk of creamer.
Water is bovendien gemakkelijk mee te nemen, zodat je het altijd bij de hand hebt. Geen excuus meer om een latte machiato te drinken als je onderweg bent!
Eet met aandacht
Door aan tafel te gaan zitten, zonder gezelschap, maar in elk geval ook zonder computer, tv, laptop, mobieltje of boek, kun je je volledige aandacht aan de maaltijd schenken. Eet rustig en kauw gerust 10 keer of vaker, proef wat je eet voor je het doorslikt. Leg je bestek af en toe neer en neem de tijd om van je maaltijd te genieten.
Een keer opscheppen is genoeg. Neem daarvoor een klein bord, want op een groot bord schep je als vanzelf meer op, want dan lijkt je portie minder groot. Gebruik ook bij het koken daarom kleinere pannen en schalen, zodat je bij voorbaat al niet te veel eten klaarmaakt.
Het is een aanrader rijst, pasta en aardappels te wegen voor bereiding. Voor de meeste mensen is bijv. 200 gram aardappels voldoende, zo kom je niet in de verleiding nog eens op te scheppen en hoef je de pedaalemmer er ook niet mee te voeren.
Snoep en snacks
Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet eten. Zorg dus, dat je geen koek, chips of snoep meer haalt. Je kunt een uitzondering maken voor bezoek of voor als je een feestje geeft. Haal voor bezoekers bijvoorbeeld koek en/of zoutjes die je zelf niet lekker vindt en daarom gemakkelijk kunt laten staan. Bekijk hoeveel je voor een feestje nodig hebt aan gebak, frisdrank en hartige snacks. Geef na afloop van je party de overgebleven hapjes en drankjes mee aan je gasten, want jij hebt het niet meer nodig. Zo kun je jezelf in bescherming nemen.
Onderweg
Het is verstandig om als je op pad gaat te zorgen dat je een gezonde snack bij je hebt, zodat je niet in de verleiding komt bijvoorbeeld in de stad of bij een automaat een ongezonde versnapering te kopen. Denk aan een appel, kiwi (waar tegenwoordig handige speciale kiwimesjes van plastic, die meteen een lepeltje vormen, voor te krijgen zijn), een banaan (waarvoor je een speciale banaandoosje kunt aanschaffen), of een boterhamzakje met een paar walnoten, hazelnoten of amandelen. Van die laatste niet te veel: een kleine hoeveelheid is genoeg om hongergevoel tegen te gaan.
Eet suikerbeperkt en let op vet
Het gebruik van suiker beperken scheelt heel veel calorieën. Ga voor jezelf op zoek, hoe je je gewoonten in het gebruik hiervan kunt aanpakken. Wellicht kies je voor stevia als zoetstof voor je koffie of thee, door de yoghurt of pap. Er is ook limonade te koop met deze zoetstof van de steviaplant. Banaan op brood met wat kaneel is een heerlijk broodbeleg, als alternatief voor chocoladepasta en hagel, honing of jam en bovendien veel gezonder. Kies magere vleessoorten voor op brood zoals kipfilet of kalkoenfilet of magere ham, magere kaassoorten. Als je niet van magere kaas houdt, kun je hier toch een heerlijk broodbeleg aan hebben, door er een kaastosti van te maken, eventueel met wat mosterd.
Dagboekje
Houd een bepaalde periode bij wat je op een dag eet, bijvoorbeeld gedurende een maand. Door dit te vergelijken met je meetresultaten op de weegschaal, kun je zien, of het wel klopt, dat je zoals je dacht inderdaad normale hoeveelheden eet. Schrijf alles op, dus ook dat ene snoepje, koekje, blokje kaas of die cracker. Sommige mensen hebben wel heel veel eetmomenten op een dag. Met dit eetdagboekje word je je er meer van bewust, dat elke pondje inderdaad door het mondje gaat!
Bewegen
Als je al je boodschappen voortaan op de fiets haalt, met grote fietstassen, kun je de auto best vaker laten staan en krijg je meer beweging. Hierdoor kun je minder boodschappen per keer meenemen, zodat je niet te veel in huis haalt.
Ook als je geen hond hebt, kun je hem nog wel uitlaten! Trek er als het even kan op uit met die denkbeeldige kameraad: je hebt niemand nodig, om dagelijks een flink stuk te wandelen. Als je hierbij een MP3-speler met energieke muziek op zet, houd je de pas er flink in en kun je er veel plezier aan beleven. Een interessant audioboek is ook mogelijk. Zo wordt bewegen leuk!
Wegen is een gewichtige zaak
Als je serieus op je gewicht wilt letten, is het handig om jezelf elke morgen voor het ontbijt zonder kleding aan te wegen, nadat je naar het toilet bent geweest. Er kan van dag tot dag best verschil zitten in je gewicht, maar over een periode van een week gezien, zie je zo echt wel, of je af bent gevallen, aan bent gekomen of op gewicht bent gebleven. Meten is weten, de spiegel kan je voor de gek houden, maar je weegschaal geeft je ware gewicht weer aan. Doordat je jezelf dagelijks weegt ben je er als de kippen bij als je aankomt en ben je je gedurende de dag meer bewust van de noodzaak te letten op wat je eet.