Motivatie om af te vallen

Motivatie om af te vallen De meeste mensen beginnen vol goede moed aan een dieet, maar uiteindelijk komt de klad er in en lukt het niet meer om gemotiveerd te blijven. Veel mensen haken op dat moment af en het lukt dan niet meer om verder te gaan met het dieet. Dit gebeurt vooral vaak wanneer mensen een flink aantal kilo’s kwijt willen. Hoe zorg je dat je gemotiveerd blijft?

Er mee bezig blijven

Motivatie moet uit je zelf komen, maar soms is het enorm moeilijk om die motivatie te vinden. Zeker wanneer je gewicht blijft stilstaan of wanneer afvallen moeizaam gaat. Wanneer we ons ergens voor inzetten willen we wel beloond worden. Soms helpt het dan om op een andere manier met het afvallen bezig te zijn. Zoek een app op die je aanspreekt, waarbij je iedere dag een reminder krijgt met een recept, fitnessoefening of een voedingsadvies. Ga sporten wanneer je dit nog niet doet of zoek ondersteuning bij de Weight Watchers. Kortom: pak je dieet even op een andere manier aan, zodat je weer meer gefocust bent op gewicht verliezen.

Soms helpt het ook om anders naar je voedingspatroon te kijken. Is het misschien iets te eenzijdig, waardoor je trek krijgt in dingen die je niet mag? Drink je te weinig water? Probeer je veel groenten te eten om zo weinig calorieën binnen te krijgen en kan je zo langzamerhand geen groenten meer zien? Wanneer dit het geval is kan het helpen om het een keer anders aan te pakken. Ga bijvoorbeeld een tijdje de koolhydraten volledig schrapen uit je menu en stap over op noten, vlees en kaas. Wanneer je dit na een tijdje ook weer beu bent, kan je weer wat anders proberen.

Probeer eens wat geks om weer gefocust te raken, zoals filmpjes van het mentaal dieet plan te bekijken op YouTube, luisteren naar een “Afvallen met Hypnose” CD, een collage maken van slanke mensen en mooie kleding en deze op een plek hangen waar je hem iedere dag ziet (liefst de koelkast of bovenop de koektrommel).

Zoek sociale steun in de vorm van een maatje om samen mee te sporten en/of af te vallen. Zoek daarnaast iemand in je dagelijkse omgeving die je er op aanspreekt wanneer je de mist in gaat of waar je tegen kan klagen mocht het even tegenzitten.

Gebrek aan tijd

Soms heb je even geen tijd om te sporten en gezonde maaltijden te bereiden. Probeer dan toch nog iets te doen met behulp van acht minuten workouts en makkelijke gezonde maaltijden zoals een maaltijdsalade (zelfgemaakt), groentesoepje (kan je voor meerdere dagen maken) en een yoghurtje of fruit als lunch. Bedenk ook dat afvallen voor 70 tot 80 % met voeding te maken heeft en slechts voor 20 tot 30 % met bewegen. Niet kunnen sporten is dus geen excuus om het afvallen dan maar op te geven.

Ieder weekend vrijaf

Een andere manier om gemotiveerd te blijven is alleen door de weeks te diëten en ieder weekend normaal te eten. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je ’s weekends helemaal los moet gaan, maar wel dat je dan best wel eens wat extra’s mag (één keer chocolade, chips, taart, alcohol of wat je verslaving ook mag zijn) en daarnaast gewoon gaat eten zonder extra op te letten. Op het begin zal je misschien weer even wat aankomen, maar dit voorkomt ook dat je lichaam in de spaarstand terecht komt, of wanneer dit al het geval is, kan je zo ook weer uit de spaarstand komen. Het kan dus ook een boost aan je dieet geven.

Beloon jezelf

Zet doelen voor jezelf en maak gebruik van kleine stapjes. Verwen jezelf wanneer je je doel hebt bereikt. Wanneer je drie kilo kwijt bent gun je jezelf bijvoorbeeld een dagje sauna, nog drie kilo kwijt betekent een nieuwe tas of een nieuwe sjaal, weer drie kilo verder naar de schoonheidsspecialiste, dagje winkelen of een weekendje weg enz. Drie kilo is te overzien en door jezelf te belonen, blijf je gemotiveerd. Stel jezelf een grotere beloning in het vooruitzicht wanneer het even niet meezit en je niets afvalt, ondanks dat je wel je best doet. Houd verder voor ogen dat je afvallen voor jezelf doet en niet voor een ander. Jij wordt hier beter van. Jij ziet er dan beter uit. Jij voelt je dan beter.
© 2015 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gewicht verliezen? Zes tips om gemotiveerd te blijvenGewicht verliezen? Zes tips om gemotiveerd te blijvenVeel mensen die willen afvallen houden het meestal niet lang vol. Gewicht verliezen gaat gemakkelijker als je gemotiveer…
Wat is Gezond Afvallen?Wat is Gezond Afvallen?Veel mensen willen gezond afvallen maar weten niet precies wat dit inhoudt. Hier lees je meer over op een gezonde manier…
Hoe je snel kunt afvallenIedereen die wat gewicht kwijt wil, wil dit graag zo snel mogelijk en met ze weinig mogelijk moeite. Er zijn een aantal…
Afvallen: motivatie en doelen voor afslankenAfvallen: motivatie en doelen voor afslankenAfvallen of afslanken begint met persoonlijke motivatie: waarom wil je afvallen? Door concrete en realistische doelen te…

Afvaltips van Bekende NederlandersAfvaltips van Bekende NederlandersBekende Nederlanders (BN’ers) zien er altijd goed uit: mooie kleding, goede make-up en een slank lichaam. Je zult je vaa…
Makkelijker afvallen bij warm weerMakkelijker afvallen bij warm weerAfvallen is in de zomer makkelijker dan in de winter. Dit heeft te maken met een aantal factoren, waaronder het feit dat…
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 15-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.