Diëten met vetrijk eten

Diëten met vetrijk eten Je kunt het je haast niet voorstellen, maar regelmatig bedenkt men weer een ander dieet. Een verrassend dieet is het dieet met veel vet eten … goede vetten uiteraard, dat wel. Dat vet per gram meer calorieën bevat dan andere voedingsmiddelen en dat vet in een dieet (het LCHF-dieet) wordt ingezet, zet de dieetwereld aardig op z’n kop. Het lijkt er volgens dit dieet op dat we ons op de verkeerde zaken concentreren. Maar hoe werkt dat dan?

Het effect van vetrijke versus koolhydraatrijke voeding

Vet heeft invloed op insuline en als je een vetrijk en koolhydraatarm dieet volgt, dan pakt het lichaam automatisch het opgeslagen vet op om te verbranden en je lichaam van energie te voorzien. Insuline vervoert glucose, dit is de suiker die het lichaam nodig heeft voor de broodnodige energie. Suiker en koolhydraten verhogen het insulinegehalte maximaal, terwijl eiwitten en vetten dit veel minder snel doen. Hoewel vet invloed heeft op insuline, heeft het juist geen invloed op het verhogen van de bloedsuikerspiegel. Het doet op dit vlak eigenlijk niets. Neem als voorbeeld een bordje rijst, dit laat je bloedsuikerspiegel behoorlijk stijgen. Daarentegen doet een klontje boter vrijwel niets met je bloedsuikerspiegel. Deze blijft dus met vet constant. Het belang van een stabiele bloedsuikerspiegel zit hem in de energie die “toegankelijk” is voor gebruik. Als de bloedsuikerspiegel stabiel is, is dit beter voor de continuïteit van je functioneren en heb je minder kans op terugvallen.

Wat doet het vetrijke dieet?

Door vetrijk en koolhydraatarm te gaan eten, krijgt het lichaam niet dagelijks datgene waar het lichaam op dagbasis op kan teren (om te kunnen functioneren) en zal reserves aan gaan spreken*. Je lichaam kan in een ketogene toestand** terechtkomen en zodra je lichaam weet dat het geen suikers binnenkrijgt via de koolhydraten (je lichaam krijgt immers minder koolhydraten binnen en er valt dus ook niets opgesoupeerd te worden), worden de vetcellen in het lichaam geactiveerd. Door triglyceriden (een soort vetcellen in de bloedbaan) vrij te laten, wat brandstof aan kan maken, krijg je de energie om de “lichaamsmotor te laten branden”. Zodra je lichaam hier aanspraak op moet maken, worden deze vetcellen alsmaar kleiner er lichter. Het gevolg is dat je afvalt.

* Als je aan het lijnen gaat, zal je lichaam eerst de meer eenvoudige reserves aanspreken. Dit zijn de koolhydraten. Daarom is een koolhydraatarm dieet zo populair. Deze eenvoudige reserves worden dan direct aangesproken en laten relatief snel resultaat zien. Vetreserves worden doorgaans veel minder snel opgesoupeerd als je aan het lijnen bent.
** Een ketogene toestand houdt in dat ketose zal ontstaan door een grote hoeveelheid ketonen in het bloed. Het betreft hier een afvalproduct na langdurige vetverbranding.


Je zult bij dit dieet geen pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel krijgen. De bekende "dalen" die de mens op dieet laat smachten naar iets met veel suiker. Als je daar voor gaat, laat het ons in de vicieuze cirkel belanden en verlies je gewicht om vervolgens weer aan te komen in gewicht. Voor velen dé bottleneck bij een dieet. Verder wordt vet minder snel verteerd door het lichaam, wat weer langer een vol gevoel geeft tijdens je dieetperiode. Als psychisch effect speelt nog dat we met dit dieet zaken kunnen eten die we echt lekker vinden. Dit maakt dat we een dieet langer volhouden dan wanneer je (gevoelsmatig) op rantsoen staat.

Bron: Margenauer, PixabayBron: Margenauer, Pixabay

Welke vetten en hoe toe te passen?

Als je dacht dat je aan de kroketten en patat gaat, dan heb je het mis. We hebben het - altijd alles in normale porties - natuurlijk over goede vetten, zoals in:
  • Noten
  • Vette vis (bijvoorbeeld zalm)
  • Olijfolie
  • Avocado

Hieraan kan je de volgende (verzadigde) vetten toevoegen:
  • Rood vlees (mals vlees is het beste)
  • (Room)kaas
  • Boter
  • Kokosolie
  • Cacaoboter (bij voorkeur rauwe chocola)

Aan verzadigde vetten worden slechte zaken als aderverkalking, hart- en vaatproblemen en obesitas toegeschreven. Maar dit dieet doet ons laten geloven dat het stuk genuanceerder ligt.

In welke verhouding?

Het spreekt voor zich dat je deze vetten combineert met zeer beperkte inname van de bekende koolhydraten in bijvoorbeeld brood, rijst en pasta. De verhouding 3 (vet) : 1 (koolhydraten) is het beste voor de balans, waarbij het uiteraard niet om een onbeperkte inname gaat. Uiteraard wordt er geen energie uit opgeslagen vetcellen gehaald als het lichaam geen extra energie nodig heeft. Nooit meer innemen dan het lichaam nodig heeft om te verbranden, maar dat geldt altijd voor eten.

Droog vlees als kip is op zich prima om mee af te wisselen, maar combineer het dan met een scheutje olijfolie (eventueel aangemaakt in een sausje met verse kruiden) of eet er een avocadogerechtje bij. Fruit is prima, maar combineer dit bijvoorbeeld met een bakje volle yoghurt of een dot room.

Tot slot

Diëten is nooit goed… wordt door veel gezondheidsgoeroes gezegd en daar is iets voor te zeggen. Maar als je toch echt van een stukje overgewicht af wilt, dan kan dit een optie zijn. Natuur geldt voor ieder dieet dat je het consequent moet toepassen om resultaat te behalen. Kijk vervolgens ook hoe je het na het afvallen (als je op je streefgewicht bent) toe kunt passen in het normale voedingspatroon.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
High Fat dieet: afvallen door vet te etenHigh Fat dieet: afvallen door vet te etenVetrijk voedsel eten en toch afvallen? Deze rode lijn is vaker te vinden in diëten, denk maar eens aan het Atkins dieet…
Dieet, wat is dat eigenlijk?Dieet, wat is dat eigenlijk?Het woord dieet komt oorspronkelijk uit het Grieks en betekent "levenswijze". Tegenwoordig wordt met dieet vooral een vo…
Weight Watchers combineren met een ander dieetAfvallen met Weight Watchers is anders dan afvallen met veel andere diëten. Weight Watchers vertelt je namelijk niet wat…
Het Cambridge dieet, hoe werkt het?Het Cambridge dieet, hoe werkt het?Het Cambridge dieet is een dieet gebaseerd op snel afvallen met een laag calorieën dieet. Er wordt wel gezegd dat dit di…

5 ongewone diëten die je niet moet proberen5 ongewone diëten die je niet moet proberenEen slanke lijn waar je trots op kan zijn. Dat is de droom van quasi elke vrouw, maar ook van veel mannen. Overgewicht z…
Het paleodieet: Eten zoals de natuur het bedoeld heeftHet paleodieet: Eten zoals de natuur het bedoeld heeftHet paleodieet, ook wel het jager-verzamelaardieet of het paleolithisch dieet genoemd, dankt zijn naam aan het paleolith…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Healthy De Tuinen / september: “Eet vet blijft slank”
  • Dr. U. Ravnskov – Deens cholesterol expert en onderzoeker naar diëten met vetrijke voeding
  • Afbeelding bron 1: Margenauer, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.