Slechte adem bij het eiwitdieet: oorzaak en behandeling

Slechte adem bij het eiwitdieet: oorzaak en behandeling Een vieze ademgeur is een vervelende kwaal die je liever wilt voorkomen. Vaak wordt het in verband gebracht met het slecht poetsen van je gebit, of je hebt extra sterk gekruid eten gehad, denk bijvoorbeeld aan knoflook. Ook de bekende ochtendmondgeur is een verschijnsel dat veel mensen kennen. Dit komt echter doordat de speekselklieren 's nachts niet werken en hierdoor kunnen de bacteriën in de mond hun gang gaan. Maar je kunt ook een vieze mondgeur krijgen als je op dieet bent en ook kun je last krijgen van een vieze smaak in je mond. Het is een veelgehoorde klacht bij mensen die aan het lijnen zijn. Wat is hiervan de oorzaak en hoe kun je een vieze adem behandelen of voorkomen tijdens het lijnen?

Inhoud


Diëten

Er zijn verschillende soorten diëten waarmee je gewicht kunt verliezen of op peil kunt houden. Een dieet zelf geeft geen vieze adem. Het is meer wat er in je lichaam gebeurt tijdens het afvallen. Het kan liggen aan de voedingstoffen, maar ook door de verbranding van vetten in je lichaam. Vooral bij het eiwitdieet heb je een grote kans op een vieze ademgeur en een nare metaalsmaak in je mond.

Eiwitdieet

Bij dit dieet is het de bedoeling dat je voornamelijk alleen maar eiwitten eet en heel weinig tot geen koolhydraten. Je vindt eiwitten voornamelijk in vlees, vis, kip, zuivelproducten, noten, zaden, pitten, peulvruchten, diverse groentes en het witte gedeelte van een gekookt ei. Er zijn verschillende soorten diëten waarbij er niet of nauwelijks koolhydraten gegeten worden, de bekendste zijn:
  • Modifast Protiplus
  • Dr. Atkins dieet
  • South Beach dieet
  • Prodimed
  • Dr. Frank

Nadelen van een eiwitdieet

Vieze adem

Het eiwitdieet helpt goed om gewicht te verliezen, maar het eiwitdieet heeft één nadeel, en dat is dat je er een vieze adem van kunt krijgen en een nare, metaalachtige smaak in je mond krijgt. Eiwitten van zuivel-, vlees-, en visproducten die achterblijven in de mondholte worden door anaerobe bacteriën afgebroken en hierdoor krijg je een vieze adem. Bovendien worden er bij een eiwitdieet vetten verbrand en deze verbranding zorgt voor het vrijkomen van bepaalde chemische stoffen, zoals aceton.

Anaerobe bacteriën

Dit zijn bacteriën die geen zuurstof nodig hebben om energie te krijgen en om te groeien, ze kunnen zelfs gedood worden door zuurstof. Organische stoffen worden door deze bacteriën afgebroken en omdat je tijdens het eiwitdieet veel organische stoffen binnenkrijgt, heb je dus te maken met deze bacteriën. Deze bacteriën veroorzaken bij het afbreken van organische stoffen waterstofsulfide, ammoniak en methaan, en deze veroorzaken een vieze ademlucht.

Ketonen

Tijdens het afvallen zal het lichaam de vetreserves gaan gebruiken om zo te zorgen voor gewichtsverlies. Tijdens deze verbranding komen er chemische stoffen vrij die ketonen genoemd worden en deze worden door de longen uitgeademd. Aceton is een van deze ketonen en daarom wordt er ook wel eens gesproken van een acetongeur en dit is tevens de veroorzaker van een metaalsmaak in je mond. Te veel aceton in het bloed en urine kan gevaarlijk zijn, maar dit komt praktisch niet voor bij het gebruik van een eiwitdieet. Blijf vooral veel water drinken, want water verdunt de concentratie van ketonen en zorgt er ook voor dat de vieze adem minder sterk ruikt.

Ketose
De term ‘ketose’ kom je dan ook nog al eens tegen bij het eiwitdieet. Het betekent gewoon dat je lichaam vet aan het verbranden is. Je kunt merken aan een aantal symptomen dat je lichaam in ketose is. Deze symptomen zijn:
  • Geen hongergevoel
  • Slechte adem
  • Metaalsmaak in je mond

Wil je weten of je lichaam in ketose is, dus echt de vetten aan het verbranden is, dan kun je bij de apotheek speciale ketosesticks kopen. Deze stick werken net zo als een zwangerschapstest. Je houdt een stick in je urine en dan zal het gekleurde streepje op de stick je laten weten of je lichaam in ketose is. Zo weet je dan ook zeker dat als je last hebt van een slechte adem tijdens het afvallen, dit een oorzaak kan zijn.

Droge mond

Een droge mond of keel behoort ook tot de één van de grootste veroorzakers van een vieze adem. Een droge mond wordt veroorzaakt door te weinig speeksel. Maar in speeksel zitten juiste goede stoffen, zoals zuurstof en enzymen die de bacteriën onschadelijk maken die een vieze adem veroorzaken. Als je dus een droge mond hebt met te weinig speeksel, kunnen deze bacteriën lekker hun gang gaan en komt er een vieze adem tot stand. Een droge mond komt vaak voor tijdens het sporten of door het vasten, bijvoorbeeld tijdens de Ramadan. Dit komt dan door een tekort aan vocht. Probeer als het kan veel te blijven drinken. Ook het eten van zure voedingsmiddelen kan helpen om de speekselproductie te stimuleren.

Behandeling van vieze adem

Je kunt een vieze adem voorkomen door het gebruik van een tongreiniging, een goed werkende zuurstoftandpasta of door het gebruik van speciale mondwater. Ook kun je een bepaalde kauwgom gebruiken zonder aspartaam en suiker. Deze kauwgom voorkomt ook een slecht adem door het afbreken van eiwitten. Een tongreiniger is te verkrijgen bij verschillende drogisterijen. Het is een speciale borstel waarmee je je tong goed kunt reinigen. Zo kan eventuele hardnekkig aanslag op je tong er afgeschraapt worden. De tongreiniger heeft een dubbele werking: met de ene kant schraap je je tong en met de andere kant kun je je tong schoonpoetsen. Drink ook regelmatig een glas water, omdat water de eventuele eiwitresten en andere bacteriën weg kan spoelen. Voor een goede mondhygiëne kun je het beste na iedere maaltijd je tanden poetsen en je mondholte schoonmaken. Dit kun je o.a. doen met een tandenborstel eventueel met wat tandpasta erop, tandenstoker, tandenrager, flosdraad, mondwater of tongschaar.

Kruiden

Er zijn een aantal natuurlijke middelen die een nare mondgeur tegengaan of verhullen. Zo kun je bijvoorbeeld een kruidnagel in je mond stoppen en hierop kauwen. Bij het kauwen op een kruidnagel, komt er wel een scherpe olie vrij die een beetje kan prikken in de mond. Houd de kruidnagel in beweging en blijf kauwen tot de hele mondholte doordrongen is van de geur. Spuug het daarna uit. Gebruik geen kruidnagelolie of kruidnagelpoeder, deze zijn namelijk te geconcentreerd en kunnen brandwondjes in de mond veroorzaken. Het kauwen op venkel, dille, kardemom of anijszaad kan helpen bij het verdoezelen van een slechte adem. Anijs heeft een desinfecterende werking, het kan bacteriën op de tong doden. Het zuigen op een kaneelstokje werkt ontsmettend in de mond.
© 2016 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slechte en stinkende adem tijdens het volgen van een dieetSlechte en stinkende adem tijdens het volgen van een dieetVeel mensen hebben een reden om een dieet te volgen. Het volgen van een dieet kan overigens wel gepaard gaan met enkele…
Slechte adem (halitose)?Slechte adem (halitose)?Iedereen kan al wel eens last hebben van een slechte adem maar in bepaalde gevallen zijn de oorzaken ernstig. Hoe komt h…
Een slechte adem of halitose: oorzaken en oplossingenEen slechte adem of halitose: oorzaken en oplossingenEen slechte adem na het eten van bijvoorbeeld knoflook is niet zo erg, maar als je altijd last hebt van een slechte adem…
Slechte adem, wat kan je ertegen doen?Slechte adem, wat kan je ertegen doen?Een slechte adem is erg vervelend en wordt vaak doodgezwegen. En tot overmaat van ramp weet niemand van ons zeker of hij…

Plattere buik met detoxwater: recept met gember en muntPlattere buik met detoxwater: recept met gember en muntWe willen allemaal graag een gladde, platte buik! Helaas, voor de meeste mensen is dit niet altijd even gemakkelijk. We…
Hoe ziet een wetenschappelijk verantwoord crashdieet eruit?Hoe ziet een wetenschappelijk verantwoord crashdieet eruit?De gebruikelijke opvatting onder diëtisten en gezondheidsexperts luidt dat geleidelijk afvallen over een langere periode…
Bronnen en referenties
  • http://www.slechteademgeur.nl/slechte-adem-door-afvallen-5-tips/
  • http://www.optimalegezondheid.com/ketose/
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 05-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.