Het Atkins-dieet: verschillende fases
Dr. Robert C. Atkins (1931-2003) was een hartspecialist uit New York die zich heeft gespecialiseerd op het behandelen van mensen met overgewicht. Hiervoor ontwikkelde hij een geheel eigen dieet, dat lijnrecht tegenover de gangbare diëten stond. De wijze waarop het dieet werkt heeft te maken met de beperking van koolhydraten, maar daarin tegen mar je onbeperkt eiwitten en vet eten. Atkins denkt dat overgewicht te maken heeft met de stofwisseling.
Atkins-dieet
Wat is het?
Het Atkins-dieet is samengesteld door de Amerikaanse arts Robert Coleman Atkins. Hij veranderen de manier waarop een dieet werd samengesteld in de voedingswereld. Het dieet is gebaseerd op de inname van zeer weinig koolhydraten. Het Atkins-dieet gaat er vanuit dat er in de 21e eeuw veel meer suikers, fructose en meel wordt genuttigd waardoor er stofwisselingsproblemen zoals overwicht kunnen ontstaan. Na het eten van koolhydraten wordt er insuline aangemaakt door de alvleesklier. Te veel koolhydraten zorgt dan ook voor te veel insuline wat ook kan zorgen voor wisselende bloedsuiker niveaus. Dit kan depressie, slaapproblemen en stemmingswisselingen veroorzaken. Het Atkins-dieet zorgt er voor dat de productie van insuline op een normaal niveau blijft. Het Atkins-dieet doet dit door je lichaam te dwingen over te gaan op een Vet-Stofwisseling.
Hoe werkt het?
Het Atkins-dieet bestaat uit 4 fases:
In deze fases wordt met gemakkelijke stappen aangegeven wat je gedurende tijd van de fase mag en kan eten.
Fase 1: Introductie
Doel:
In deze 1e fase is het de bedoeling het lichaam te dwingen om vet te verbranden in plaats van koolhydraten. In deze fase kan je veel gewicht verliezen dus het is erg belangrijk om goed op je gezondheid te letten.
Duur:
De 1e fase duurt gemiddeld 3 maanden. De fase duurt maximaal 6 maanden en kan minimaal 2 weken duren. Dit alles hangt af van hoeveel de persoon wilt afvallen.
Wat mag je tijdens de 1e fase eten:
Vlees: | varkensvlees, lamsvlees, bacon, Rundvlees kalfsvlees. |
Vis: | zalm, forel, tong, haring, Tonijn, bot, sardines. |
zeevruchten: | Oesters, krab mosselen, garnalen, kreeft. |
Gevogelte: | Kip, fazant, kalkoen, eend, gans. |
Kaas: | Oud, jong, cheese, zwiterse kaas, mozzarella |
welke kaassoorten mogen niet: | dieetkaas, smeerkaas, kaasvervangende producten. |
Kenmerken:
- Veel water drinken.
- Geen koffie of alcoholische dranken.
- Voedingstekorten aanvullen met voedingssupplementen (antioxidanten, vitamines, mineralen).
- Veel koolhydraatarme groentes eten.
- Geen fruit eten.
- Veel kaas, boter, kip, vlees, kaas en eieren eten.
- Geen koolhydraatrijk voedsel eten zoals brood, granen en aardappels.
- Maximaal 20 gram koolhydraten per dag.
Fase 2: Het verdere gewichtsverlies
Doel:
Het doel van deze fase is om het lichaamsgewicht te verminderen maar op een rustigere manier.
In deze fase is het ook erg belangrijk om door te gaan met het verbranden van vetten.
Duur:
De duur van deze fase is helemaal afhankelijk van de persoon die wilt afvallen. In deze fase is het de bedoeling om 5 Kg van het streefgewicht af te zitten. (bijvoorbeeld u streeft naar 60 Kg en u weegt nu 65 Kg dan is het een goed moment om te stoppen met de 2e fase en door te gaan naar de 3e fase).
Kenmerken:
- Meer koolhydraten zijn toegestaan dan bij het dieet uit fase 1.
- Elke week moet er 5 gram meer koolhydraten ingenomen worden dan de voorgaande week.
- Net zoals in de 1e fase voedingstekorten aanvullen met voedingssupplementen.
Wat mag je toevoegen aan je dieet uit de vorige fase:
Amandelen | Koolrabi | Frambozen | Bamboescheuten |
Hazelnoten | Ui | Bloemkool | Broccoli |
Andijvie | Courgette | Aubergine | Spruitjes |
Champignons | Rapen | Boerenkool | Okra |
Radijs | Pompoen | Snijbiet | |
Spinazie | Avocado | Sjalotjes | |
Asperges | Zuurkool | Rabarber | |
Stok-wasbonen | Peulen | Prei | |
Kool | Bosbessen | Taugé | |
Fase 3: Voorbereiding op de handhavingfase
Doel:
In deze fase is het doel om een ideaal in te nemen koolhydraten te verwezenlijken. Bij deze ideale hoeveelheid komt men niet aan maar valt men ook niet af.
Kenmerken:
- Hetzelfde dieet als in fase 2 maar met meer koolhydraten.
- Geleidelijke toename van koolhydraten.
- De toename van koolhydraten stop als men op het gewenste gewicht zit.
- Net zoals in de 2e fase voedingstekorten aanvullen met voedingssupplementen.
Fase 4: De levenslange handhaving
Doel:
In deze fase is het doel om niet terug te vallen in de oude gewoonte van ongezond eten waardoor je gewicht weer toeneemt.
Duur:
Voor altijd deze fase stopt nooit.
Kenmerken:
- Hetzelfde dieet als in de 3e fase.
- Het aantal koolhydraten is per dag hetzelfde.
- Gebruik van suiker is niet toegestaan.
- Wanneer de persoon in gewicht toeneemt, moet de hoeveelheid koolhydraten verminderen.
- voedingstekorten aanvullen met voedingssupplementen.
Handige tips
- Blijf altijd in jezelf geloven.
- Blijf het volhouden want de kilo's gaan er snel af, maar als je het niet bijhoudt komen ze er ook zo weer aan!