Geen dorstsignalen, kijk uit voor uitdroging

Geen dorstsignalen, kijk uit voor uitdroging Sommige mensen kennen het niet of nauwelijks, het gevoel van dorst. Dit is vaak aangeleerd door de prikkel zo vaak te negeren dat hij uiteindelijk naar de achtergrond verdwijnt. Dit lijkt handig, maar is het niet. Te weinig drinken verstoort de vochtbalans en dit is een gezondheidsrisico. Het is dus verstandig om ondanks de afwezigheid van de dorstprikkel toch voldoende drinken in je dagelijkse routine in te bouwen.

Prikkel negeren

Je hebt het druk en veel afspraken of moet langdurig in de auto zitten. Dan is het vervelend wanneer je vaak naar de wc moet. Veel mensen willen dit dan voorkomen door minder te gaan drinken, want wie minder drinkt, moet minder vaak naar het toilet. Zo negeer je doelbewust de dorstprikkel.

Wanneer dit af en toe gebeurt, is dit niet erg. Dorst krijgen we gewoonlijk wanneer we zon twee procent lichaamsvocht hebben verloren en dan zijn we nog lang niet uitgedroogd. Alleen wanneer we de dorstprikkel maar vaak genoeg negeren, duurt het uiteindelijk steeds langer voordat we hem voelen en dan kan het wel een gezondheidsrisico met zich meebrengen.

Honger in plaats van dorst

Soms geeft het lichaam toch een signaal af wanneer je het vochttekort te lang negeert. Je krijgt dan een hongergevoel. Je lichaam vraagt dan om eten, terwijl je eigenlijk dorst hebt. Wanneer het hongergevoel verdwijnt na het drinken van een paar glazen water, is de kans groot dat het geen honger was, maar dorst. Heel veel mensen eten teveel, terwijl ze eigenlijk dorst hebben in plaats van honger.

Dehydratie (uitdroging) en hoofdpijn

Wanneer je last hebt van uitdroging is hoofdpijn vaak het eerste verschijnsel. Het schijnt dat vochttekort de meest voorkomende reden voor hoofdpijn is. Het is dus geen gek idee om een aantal glazen water leeg te drinken wanneer je hoofdpijn voelt aankomen.

Waarom we hoofdpijn krijgen van te weinig drinken is niet precies bekend. Aangenomen wordt dat de hersenen als eerste duidelijke signalen afgeven wanneer ze te weinig vocht krijgen en afvalstoffen zich ophopen. Het zijn ook je hersenen die als eerste signaleren dat je aan het uitdrogen bent. De hypothalamus is het onderdeel van de hersenen dat zorgt voor de dorstprikkel en wanneer je dit negeert komt er uiteindelijk een heviger signaal, nl. hoofdpijn.

Andere vroege tekenen van uitdroging

Wanneer je chronisch te weinig drinkt, kan het gebeuren dat je af en toe hoofdpijn hebt, maar er zijn andere verschijnselen die je eigenlijk al eerder zouden moeten aansporen meer te drinken. Dit zijn:
  • de kleur van de urine. Urine hoort lichtgeel van kleur te zijn. Wanneer de urine donkergeel is, is dit al een teken dat je te weinig drinkt.
  • weinig energie. Wanneer je je vaak moe en futloos voelt, kan dit komen door vochtgebrek.
  • droge lippen en een droge huid. Wanneer je altijd te weinig drinkt, zal je lichaam als eerste vocht onttrekken aan de huid.
  • slechte mondgeur. Niet iedereen merkt een droge mond op, maar wanneer je uit je mond gaat stinken kan een droge mond door te weinig speekselaanmaak de reden zijn.
  • droge ogen. Door te weinig vocht wordt er ook minder traanvocht geproduceerd waardoor je last krijgt van droge ogen.

Wat wordt nog meer in verband gebracht met uitdroging?

Rugpijn en nekklachten

Tussen de wervels van de rug zitten tussenwervelschijven die bij beweging voorkomen dat de wervels pijnlijk tegen elkaar komen. Deze tussenwervelschijven bevatten een soort gelei en deze gelei dikt in door te weinig vochtinname. Hierdoor kan je last krijgen van rugpijn of pijn in de nek. Vooral lage rugpijn wordt vaak in verband gebracht met vochtgebrek.

Verward

Bij oudere mensen wordt soms gedacht dat ze dement worden terwijl er eigenlijk sprake is van vochtgebrek. Door vochtgebrek worden ze verward en gaan ze soms onsamenhangend praten. Ze lijken problemen met het geheugen te krijgen. Vooral oudere mensen moet dus extra alert zijn en zorgen dat ze voldoende drinken en dat terwijl juist oudere mensen vaak moeite hebben om voldoende vocht binnen te krijgen door het ontbreken van de dorstprikkel.

Lage bloeddruk

Een hoge bloeddruk is niet goed, maar ook bij een (te) lage bloeddruk kan er iets aan de hand zijn. Vaak is uitdroging de oorzaak van een lage bloeddruk. Een lage bloeddruk kan symptomen geven, zoals een slap gevoel, duizelingen, flauwvallen en misselijkheid.

Hoeveel moet je drinken?

Iedere dag een liter water drinken is voldoende naast het vocht dat je binnen krijgt samen met de voeding. Het is volgens onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania uit 2008 niet noodzakelijk om twee liter water per dag te drinken. Wel is het van belang wat je naast de vochtinname aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Teveel zout, alcohol, koffie, nicotine en geraffineerde suiker heeft een negatieve invloed op onze vochthuishouding. Naast drinken is het dus ook van belang wat je eet. De invloed van alcohol op onze vochtbalans kennen de meeste mensen wel. De beruchte kater is het gevolg van vochtgebrek, veroorzaakt door teveel alcohol.
© 2016 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitdroging herkennen: hoe weet je of iemand is uitgedroogd?Uitdroging herkennen: hoe weet je of iemand is uitgedroogd?Bij uitdroging kunnen diverse verschijnselen optreden. Kinderen en ouderen lopen meer kans op uitdroging. In het begin i…
Uitdrogingsverschijnselen: baby, kind, volwassenen & ouderenUitdrogingsverschijnselen: baby, kind, volwassenen & ouderenUitdrogingsverschijnselen zijn onder meer hoofdpijn, droge mond, opvallende dorst, droge ogen, minder plassen, gewichtsv…
Wat is dehydratie?Onder dehydratie verstaat men een tekort aan vocht, een verhoogd verlies van lichaamsvochtigheid, zonder dat er andere v…
Waarom water belangrijk is voor het lichaamWaarom water belangrijk is voor het lichaamWater drinken is goed voor je gezondheid, dat weten we allemaal. Maar waarom het zo goed is, is niet voor iedereen even…

De samenstelling van A2A2-melkDe samenstelling van A2A2-melkNaast magere melk, halfvolle melk, volle melk, biologische melk en weidemelk staat er nu ook A2A2-melk in de schappen. A…
Martijn Katan: een nuchtere kijk op gezonde voedingMartijn Katan: een nuchtere kijk op gezonde voedingTussen al het geweld van telkens weer nieuwe dieethypes is prof. dr. Martijn Katan een stabiele factor. De emeritus hoog…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Biancamentil, Pixabay
  • http://sulla-salute.com/gezondheid/uitdroging-hoofdpijn.php
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=8731
  • http://blissings.nl/onverwachte-symptomen-wijzen-op-vochttekort/
  • http://www.reuters.com/article/us-water-health-idUSN0236679720080402?sp=true
Katinka900 (661 artikelen)
Gepubliceerd: 10-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.