Hypoxi: gericht afvallen zonder dieet of intensief sporten

Hypoxi: gericht afvallen zonder dieet of intensief sporten Snel afvallen zonder intensief te hoeven sporten en zonder streng dieet; het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch zijn de bedenkers van Hypoxi er zeker van, en vele gebruikers met hen. Volgens hen is het mogelijk om door een combinatie van lichte lichamelijke activiteit, een vacuüm-cabine of -pak en een uitgebalanceerd dieet precies dáár overtollige kilo's kwijt te raken waar je dat wil. Maar hoe werkt dit systeem, zitten er ook nadelen aan en waar kun je zo'n Hypoxi-systeem vinden?

Wie of wat is Hypoxi

Hypoxi Produktions und Vertriebs is het bedrijf dat achter de Hypoxi-methode zit, een Duitse organisatie die in 1998 is opgericht door sportwetenschapper dr. Norbert Egger. Hypoxi Produktions und Vertriebs is het eerste bedrijf in de fitnesssector dat zich richtte op systematische lichaamsvormgeving. Anno 2020 is Hypoxi wereldwijd actief in meer dan 50 landen.

Wat is het effect

Gezond eten, voldoende beweging en gericht sporten is normaliter het devies voor een gezond en sterk lichaam. Echter zijn er veel mensen waarbij het niet lukt om de laatste paar kilo's er af te krijgen voor het behalen van hun streefgewicht, of vinden ze dat zij op een bepaalde plaatsen te veel lichaamsvet hebben. Hypoxi claimt dat je met zijn methode de vetreductie relatief goed kunt specificeren op een specifiek lichaamsgebied. De methode is met name gericht op de zogenoemde probleemgebieden: bovenbenen, billen, heupen en (onder)buik.

Hypoxi claimt naast vetreductie ook de oplossing te zijn voor cellulite. Er is anno 2020 echter geen wetenschappelijk bewijs dat een behandeling volgens deze methode bijdraagt aan het verminderen of verhelpen hier van. (Met de term cellulite wordt een (onschuldige) bobbelige structuur in huid en bindweefsel bedoeld, iets wat ook kan worden aangeduid als cellulitis. Deze cellulite, cellulitis of sinaasappelhuid is niet te verwarren met een onderhuidse infectie van het bindweefsel die met de dezelfde (medische) term cellulitis word aangeduid.)

Vetverbranding, wisseldruk en voeding

Hypoxi werkt met diverse apparaten die elk een ander doel en een andere werking hebben. De apparaten waarmee een Hypoxi-training kan worden uitgevoerd omvatten echter dezelfde drie aspecten: een vetverbrandingstraining, een gerichte vacuümbehandeling en uitgebalanceerde voedingsinname.

Vetverbrandingstraining

Een training volgens de Hypoxi-methode gaat nooit gepaard met intensief sporten, maar juist met bewegen op een laag inspanningsniveau. Volgens Hypoxi zorgt zijn training voor een hoge mate van doorbloeding in gebieden van vetophoping (vaak in billen en dijen). Door deze verhoogde doorbloeding en de hierbij horende extra warmtewerking zal er tijdens de training, en tot 8 uur na de training, een hoge mate van vetverbranding plaatsvinden in de specifiek getrainde lichaamsgebieden.

Vacuümbehandeling

De te trainen lichaamsdelen worden blootgesteld aan lichte, wisselende druk. De wisseldruk wordt gecreëerd door het afwisselende gebruik van vacuüm (negatieve druk) en compressie (positieve druk), hierdoor zou aangetast weefsel worden gestimuleerd en de bloedsomloop worden geïntensiveerd. Hypoxi geeft aan dat gedurende de vacuümfase extra bloed in het vetweefsel en de huid wordt gezogen waardoor de toevoer van voedingsstoffen in deze gebieden wordt versterkt. Tijdens de compressiefase worden het bloed en de vloeistoffen weer afgevoerd.

Voedingsadvies

Om een optimaal resultaat te verkrijgen is het van belang op de dag van de Hypoxi-training een voedingsvoorschrift te volgen. Voorafgaande de training moet je koolhydraat-rijke producten eten, deze zijn nodig om vetzuren te kunnen verbranden. Na de training moet je eiwit-rijke producten eten om het effect van de Hypoxi-training zo lang mogelijk te laten werken. Verder moet je op de trainingsdag voldoende groenten en fruit eten en minimaal 2 liter water drinken.

Welke apparaten en methoden zijn er

Een Hypoxi-training kan worden uitgevoerd op een aantal verschillende apparaten, elk met een eigen trainingsdoel. Elke training duurt in de meeste gevallen 20 à 30 minuten.

Hypoxi S120
Bij de S120 zit je van je voeten tot je middel in een vacuümcabine. Binnenin deze cabine zit een fietssysteem. Afhangend van de hulpvraag (welke lichaamsgebieden moeten in welke mate worden getraind) en je lichaamsafmetingen, wordt een individueel programma ingesteld dat altijd neerkomt op 2 kernwaarden: fietsen op een laag inspanningsniveau en een wisselende druk.

Hypoxi L250
Een training op de L250 is nagenoeg hetzelfde als op de S120, met lichaamspositionering als enige verschil: deze training vindt namelijk plaats op een ligfiets. Hypoxi geeft aan dat dit apparaat bij uitstek geschikt is voor mensen met een matige fysieke conditie en/of een hoog lichaamsgewicht.

Hypoxi Vacunaut & PressureSuit
Deze methode maakt geen gebruik van een cabine om de drukomstandigheden te reguleren, maar van een pak. Dit pak noemt men een PressureSuit en kan, net zoals de cabine, afwisselend positieve (compressie) en negatieve (vacuüm) druk creëren. Tijdens de training loop je in dit pak op een loopband die op een relatief lage intensiteit staat ingesteld. Met deze methode train je met name het maag- en heupgebied.

Hypoxi-Dermology
De Hypoxi-Dermology is de enige methode die niet (deels) is gericht op vetverbranding, maar wordt ingezet om de huid strakker te maken. Ook bij deze methode maak je gebruik van het PressureSuit, maar in plaats van te lopen lig je hierbij op een bank die men HD Comfort Couch noemt. Het pak behandelt 400 verschillende lichaamsgebieden tegelijkertijd volgens dezelfde wijze van druk-regulering. Hypoxi claimt dat met name deze methode zeer effectief is tegen cellulitus.

Voor wie is het

Hypoxi geeft aan dat zijn trainingsmethoden geschikt zijn voor nagenoeg iedereen die wil afvallen of een strakkere huid wil hebben. Aangezien de trainingen op specifieke lichaamsgebieden gericht zijn, vooral bovenbenen, heup en maag, lijkt Hypoxi met name geschikt voor personen die één of meerdere van deze specifieke gebieden ''aan wil pakken''. Bij geen enkel apparaat claimt Hypoxi dat er (grootschalige) vetverbranding binnen het gehele lichaam plaatsvindt.

Wanneer je een aandoening of letsel hebt aan je vaatstelsel of lijdt aan een bot- of spierziekte, kan het verstandig zijn om voorafgaande de training te overleggen met een medisch specialist of huisarts. Wanneer je zwanger bent is Hypoxi-training bij de meeste aanbieders niet toegestaan.

Waar kan het en hoe duur is het?

Diverse sportscholen en healthcenters in Nederland beschikken over één of meerdere Hypoxi-apparaten, er bestaan zelfs heuze ''Hypoxi-centers''. Soms kan de training los worden gekocht, bij anderen moet je lid zijn van de desbetreffende organisatie. Hypoxi heeft op zijn website, www.hypoxi.com, een zoekfunctie waarmee je organisaties kunt vinden die de trainingen aanbieden. Echter lijkt deze anno 2020 niet up to date te zijn, of niet alle organisaties zijn aan deze zoekfunctie gekoppeld. Wanneer je met een zoekmachine als Google of Bing op Hypoxi zoekt zijn aanbieders van de trainingen eenvoudig te vinden.

De kosten zijn afhankelijk van de organisatie waar je de training uitvoert, hoeveel trainingen je doet en of je enkel van de Hypoxi-apparatuur gebruik maakt of een volledig sportschool-abonnement hebt. Veel organisaties bieden een ''Hypoxi-kuur'' aan die meestal een maand duurt en waarbij er 2 tot 3 keer per week wordt getraind (8 tot 12 trainingen). Zulke kuren variëren anno 2020 in prijs tussen circa €250 en €450.

Werkt het echt?

In 2010 heeft dr. C.M. Bamberger wetenschappelijk onderzoek verricht naar de trainingsresultaten bij gebruik van de Hypoxi s120. Hierbij concludeerde hij dat je bij een trainingsperiode van 4 weken significant meer lichaamsgewicht verliest door te trainen op het Hypoxi-apparaat, dan door hard te lopen of te fietsen. Echter wordt de methode ook volop gepromoot in combinatie met het tegengaan van cellulite, dat dit daadwerkelijk mogelijk is met Hypoxi-training is anno 2020 niet wetenschappelijk bewezen.

Daarnaast zorgt de combinatie van sporten en goede voeding altijd voor een positief effect op je lichaamsgewicht en fysieke conditie. Er zijn vele sceptici die het bezig zijn met voeding en sport als grootste oorzaak van de eventuele positieve effecten aanwijst wanneer het om trainingsmethoden als bijvoorbeeld die van Hypoxi gaat, en niet zozeer de geavanceerde apparatuur en/of vacuümtraining.

Lees verder

© 2018 - 2024 Javier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen met een dieet en daarna slank blijven, dat kan. Om snel enkele kilo’s af te vallen kunt u het beste een ei…
Afvallen zonder dieet: tips, gratisAfvallen zonder dieet: tips, gratisAfvallen zonder dieet. Normaal houdt afvallen in: op dieet en afzien. Iedere dag weer, want afvallen is afzien. Geen lek…
Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen kan ook zonder dieet en zonder sporten. Water of ander vocht is heel effectief wanneer je wilt afslanken. Water…
Snel afvallen in een weekSnel afvallen in een weekSnel afvallen in een week, wie wil dat nou niet? Misschien heb je over een week wel een belangrijk feest en wil je er op…

Wat is het "If-It-Fits-Your-Macros"-dieet (IIFYM-dieet)Wat is het "If-It-Fits-Your-Macros"-dieet (IIFYM-dieet)Het IIFYM-dieet legt de nadruk op macronutriënten in plaats van calorieën. IIFYM staat voor "If-It-Fits-Your-Macros". Di…
Pioppi-dieet: afvallen en insuline-resistentie tegengaanPioppi-dieet: afvallen en insuline-resistentie tegengaanHet Pioppi-dieet is een dieet gebaseerd op de Mediterraanse eetgewoonten van halverwege de vorige eeuw. Ontwikkelaar dr.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • www.Hypoxi.com
  • Bamberger, C.M.; Guth, S. (2010) The HYPOXI vs. Exercise Only study, MPCH at UKE , 23-11-2010
Reactie

Sam, 20-11-2019
Hallo daar
ik heb fibromyalgie mag ik hypoxi sport doen?
mvg Toon Reactie infoteur, 21-11-2019
Dag Toon,
Verschillende centra die Hypoxi aanbieden geven aan dat het kan helpen bij symptoom-bestrijding bij fibromyalgie. Ik zou echter adviseren om dit eerst te bespreken met uw huisarts of reumatoloog, zij kunnen de risico's en eventuele voordelen hier het beste in kaart brengen. Zeker omdat fibromyalgie zich bij elk persoon anders kan uiten.
Met vriendelijke groet, Javier

Javier (16 artikelen)
Laatste update: 19-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.