Kun je afvallen door CLA-supplementatie?

Kun je afvallen door CLA-supplementatie? Er zijn talloze voedingssupplementen en dieetpillen verkrijgbaar. Helaas zijn er ook veel afvalpillen die zichzelf als wondermiddelen omschrijven, maar in realiteit niet of nauwelijks invloed hebben op het proces van vet verliezen. Het stofje CLA (Conjugated Linoleic Acid) is ook een populair afslankproduct. Het middel wordt doorgaans verkocht in de vorm van een pil, maar kan ook als poeder verkregen worden om bijvoorbeeld aan een smoothie toe te voegen. Maar wat doet het middel precies? En in hoeverre heeft het daadwerkelijk invloed op het afslankproces?

Gewicht verliezen

Onder gewicht verliezen verstaat men twee dingen: vet verliezen of totale omvang verminderen (dus ook spieren). De meeste mensen praten bij gewicht verliezen over het verminderen van vet. Hierbij wordt de spiermassa zo veel mogelijk behouden.

Bron: Onbekend, PexelsBron: Onbekend, Pexels

Hoe verlies je vet?

Er is maar één manier om vet te verliezen: een calorietekort hebben. Dit betekent dat als je dagelijks bijvoorbeeld 2000 calorieën nodig hebt, je er maar 1800 eet. Als je dit een tijdje volhoudt, zal het lichaam zijn energie uit reserves moeten halen. De reserve-energie van het lichaam zit opgeslagen in vetcellen.

Welke invloed heeft een dieet op vet verliezen?

Helaas worden veel diëten gezien als wondermiddelen. Men krijgt bij een dieet een geromantiseerd beeld: een dieet zou er binnen een korte tijd voor zorgen veel kilo's kwijt te raken. In werkelijkheid ligt dit anders. Een dieet moet gezien worden als hulpmiddel om vet te verliezen, niet als enige optie. Er zijn verschillende diëten die je kunnen ondersteunen bij het calorietekort hebben. Zo zijn er diëten die helpen bij het eten van gezond voedsel waar weinig calorieën in zitten. Helaas zit er geen magie in en zul je niet sneller afvallen door een dieet te volgen. Je kunt ook zelf je voeding bijhouden, eten waar je zin in hebt maar wel dagelijks een calorietekort hebben. Hierdoor zul je uiteindelijk even snel afvallen en evenveel vet verliezen als bij het volgen van een dieet.

Wat is CLA?

CLA staat voor de Engelse term 'Conjugated Linoleic Acid'. In het Nederlands is dit geconjugeerd linolzuur. De werkzame stof (linolzuur) is een vorm van tweevoudig onverzadigd omega-6-vetzuur. CLA is onder andere te vinden in dierlijke vetten zoals kaas, vlees en zuivelproducten. Ook in eieren, zonnebloemolie en sommige paddenstoelen zit CLA.

De invloed op het lichaam

CLA heeft met name invloed op de verhouding tussen spierweefsel en lichaamsvet. Zo gaat het vetopslag tegen en beschermt het spiermassa. Hoe groter de spiermassa van het lichaam, hoe meer calorieën het lichaam verbrandt. Meer spieren laten werken betekent namelijk meer energie verbruiken. Het heeft echter ook andere invloeden op de gezondheid: de hormoonhuishouding en het immuunsysteem worden bevorderd.

Gevolgen op korte termijn
In combinatie met de juiste voeding en voldoende beweging zou voldoende CLA-inname kunnen zorgen voor:
  • Een verhoogde vetverbranding. Dit komt omdat de spieren door CLA goed worden onderhouden, en een goede spiermassa zorgt voor verbranding van meer calorieën.
  • Verhoogde spiergroei.
  • Verminderde vatbaarheid voor ziekten.
  • Een stabielere bloedsuikerspiegel/cholesterolniveau.

Gevolgen op lange termijn
Op lange termijn is niet veel bekend over de werking van CLA. Zodra men minder CLA begint in te nemen, zullen de voordelen op korte termijn snel wegvagen. Volgens verschillende onderzoeken zou een verhoogde inname van CLA zelfs maar voor zes weken voor extra gunstige effecten zorgen, waarna deze weer wegvagen tot een normaal niveau omdat het lichaam gewend raakt aan de inname. Omdat de werking van een verhoogde CLA-inname niet bekend is op lange termijn, wordt dan ook vaak geadviseerd niet langer dan zes weken gebruik te maken van CLA-supplementen.

Zijn CLA-supplementen gezond?
Aan de juiste inname CLA-supplementatie zijn geen risico's verbonden. Echter is het wel belangrijk om te onderzoeken welke stoffen (naast CLA) er nog meer in het supplement zitten. In sommige pillen kunnen namelijk stoffen zitten waar je allergisch voor kunt zijn. Bekijk verder wel goed hoeveel CLA extra je kunt innemen. Dit kun je bijvoorbeeld met een voedingsspecialist bespreken.

Bron: Frolicsomepl, PixabayBron: Frolicsomepl, Pixabay
Hoe zijn CLA-supplementen te verkrijgen?
CLA-supplementen zijn vrij op de markt te verkrijgen. Er zijn veel bedrijven die talloze verschillende soorten supplementen aanbieden. De stof wordt doorgaans verkocht in de vorm van een pil, maar is ook in poedervorm te verkrijgen.

Conclusie

Het is bewezen dat een juiste hoeveelheid CLA-opname het gewichtsverlies kan bevorderen. Het is echter soms lastig om voldoende CLA uit voeding te krijgen, zonder daarbij veel calorieën binnen te krijgen. Hierdoor kan het handig en makkelijk zijn om CLA als supplementen in te nemen. Als je dus het idee hebt dat je niet voldoende CLA uit je voeding haalt, kan het nemen van CLA-supplementen zeker helpen bij het proces van gewichtsverlies. Ook als je wel veel CLA uit je voeding haalt, maar daarbij te veel calorieën binnen krijgt, kan het handig zijn om wat minder van deze voeding te consumeren en er een CLA-supplement als aanvulling bij in te nemen. In die zin is afvallen door middel van CLA-supplementen dus een feit. Naast een bevorderend effect op het vetverlies heeft de juiste hoeveelheid inname van CLA ook voordelen voor de algehele gezondheid. Het innemen van CLA-supplementen is echter geen vervanging voor een gezonde levensstijl en juiste voeding, maar slechts een hulpmiddel.
© 2019 - 2024 Annastasia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mythes over afvallen die je niet helpen vet kwijt te rakenAdvies over afvallen is overal te vinden. Van lifestyle-tijdschriften tot internet. De meeste van deze adviezen zullen z…
Afvallen: voedingssupplementen ter ondersteuningWil je afvallen door beweging en gezond eten, maar toch extra ondersteuning halen uit supplementen, is het goed om hier…
Het nut of de onzin van buikspieroefeningenHet nut of de onzin van buikspieroefeningenBen jij die buik ook zo zat en wil je strakke buikspieren? Allerlei apparaten, programma's en diëten beloven je een stra…
Afvallen zonder dieet: tips, gratisAfvallen zonder dieet: tips, gratisAfvallen zonder dieet. Normaal houdt afvallen in: op dieet en afzien. Iedere dag weer, want afvallen is afzien. Geen lek…

Afvallen met Revolyn: geeft je dieet een steuntje in de rugAfvallen met Revolyn: geeft je dieet een steuntje in de rugRevolyn is een dieetmiddel dat een aantal populaire afslankproducten verenigt in één capsule. Revolyn bevat namelijk de…
Kenmerken, voordelen en nadelen van het pegandieetKenmerken, voordelen en nadelen van het pegandieetHet pegandieet is ontwikkeld door dokter Mark Hyman en verenigt de hoofdlijnen van het veganisme en het paleodieet. Uitg…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4429457/
  • Afbeelding bron 1: Onbekend, Pexels
  • Afbeelding bron 2: Frolicsomepl, Pixabay
Annastasia (10 artikelen)
Gepubliceerd: 25-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.