Afslanken: verschillende diëten, pillen en andere methodes

Afslanken: verschillende diëten, pillen en andere methodes Zo voor de vakantie heeft iedereen de behoefte om er enigszins appetijtelijk uit te zien in zijn zwemkleding. Voor sommigen van ons betekent dit dat men iets af moet vallen. Er zijn verschillende manieren om wat gewicht te verliezen. Ook zijn er nieuwe methodes die beter zouden werken dan de oude.

Programma’s

Atkins

Atkins is een dieet met zeer weinig koolhydraten (suikers en zetmeel), maar met veel vet en eiwit. Het dieet is zeer omstreden en artsen/voedingsdeskundigen waarschuwen voor de gevolgen van het dieet. Het is dus een koolhydratenarm dieet, maar geen caloriearm dieet. Het dieet is ontworpen door dokter en cardioloog Robert Coleman Atkins (overleden in 2003).

De theorie van het Atkins dieet:
Volgens Atkins worden de meeste mensen te zwaar door een probleem, namelijk hyperinsulinisme. Dit is een verhoogd insuline niveau in het bloed. Wanneer je een maaltijd met een hoog gehalte aan koolhydraten eet, wordt de insulineproductie gestimuleerd door verhoogd bloedsuiker gehalte. Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat de lichaamscellen de bloedsuiker kunnen gebruiken. Een bijwerking van insuline is echter dat het ook zorgt dat het vet wordt opgeslagen en het stimuleert je hersenen om honger signalen te produceren.

Wanneer je de koolhydraten beperkt, zakt het insulinepeil en stijgt het glucagonpeil. Glucagon is een hormoon dat zorgt dat je lichaamsvet wordt verbrand en dat het cholesterol wordt verwijderd daar waar het is opgeslagen in de slagaderen.

Fase 1:
De eerste 14 dagen van het Atkins Dieet volg je het introductie dieet. Het doel van deze eerste fase van het dieet is: je verbranding om te zetten naar het gebruiken van vetten voor energie en je lichaam helemaal schoon te maken van slechte koolhydraten en de lekkere en zoete trek te laten verdwijnen. Het noodzakelijk in deze fase niet meer dan 20 gram koolhydraten per dag eet. Je lichaam zal dan na een paar dagen automatisch vetten gaan verbranden. De 20 gram koolhydraten die je in deze periode eet per dag, komen van groenten en salades. Verder moet je, om de afvalstoffen af te voeren, steeds meer water gaan drinken tot je op minstens 2 liter per dag zit.

Fase 2:
De bedoeling van dit deel van het Atkins dieet is: gewicht blijven verliezen en daarbij langzaam de hoeveelheid koolhydraten op te voeren per week. Zo ontdek je je Kritische Koolhydraten Niveau (KKN). Je KKN is de hoeveelheid koolhydraten dat je per dag kunt eten, terwijl je nog steeds gewicht verliest.

Fase 3:
Voeg nog meer koolhydraten toe tot je niet meer dan een halve kilo gewicht per week verliest.
Hoe dichter je bij je streefgewicht komt , hoe meer varianten je eens kunt proberen. Maar vergeet niet: geen suiker.

Mediteraans dieet

Een Mediterraans dieet houdt in dat men veel groenten, vezelarm wit vlees en vis eet. Het is een caloriearm dieet. Een mediterraans dieet met veel groenten, vezels, wit vlees en vis is even effectief als het Atkins-dieet (koolhydraatarm), dit bleek uit onderzoek bij 322 mannen.

Sonja Bakker

Sonja Bakker is op haar twintigste begonnen met de opleiding voor gewichtsconsulente waardoor ze meer inzicht in voeding kreeg en haar eigen dieetmethode kon ontwikkelen. Theorie van Sonja Bakker: Volgens haar methode mag je van alles eten, als het maar met mate is. De kracht zit vooral in de variatie en de hoeveelheden.

De door Sonja Bakker bedachte, ontwikkelde en beschreven methode:
Alleen door het aanleren van een nieuwe levensstijl kan een blijvend resultaat worden behaald. Door een intensieve en individuele begeleiding, afgestemd op de persoonlijke wensen, is dit voor iedereen realiseerbaar. De kernpunten:
 • persoonlijke aandacht en begeleiding.
 • een deskundig advies (te lezen in de boeken).
 • de meest recente voedingsinformatie.
 • de meest geavanceerde apparatuur op het gebied van figuurcorrectie.

Weight Watchers

Geschiedenis van de Weight Watchers
De Weight Watchers methode is door de Amerikaanse Jean Nidetch bedacht. Het succes laat niet op zich wachten en er her en der worden afslank ‘groepjes’ opgericht: in 1963 is Weight Watchers officieel een bedrijf. In Nederland vindt de eerste cursus plaats in 1974. Momenteel worden er in Nederland elke week meer dan 400 cursussen gegeven, die door ongeveer 17.000 mensen worden bijgewoond. Later worden er door Weight Watchers extra formules uitgewerkt. In 1993 wordt de cursus per post gelanceerd, beter bekend onder de naam Weight Watchers By Mail, en sinds 2000 kan het afslankprogramma voor het eerst via een interactieve cd-rom gevolgd worden.

In april 2002 werd MP5 gelanceerd, het afslankpakket speciaal voor mannen.
De theorie van het dieet: Het dieet gaat uit van een puntensysteem. Er worden verschillende hoeveelheden punten toegekend aan verschillende voedingsmiddelen. Iedereen die dit dieet volgt krijgt een maximum aantal punten per dag toegewezen, afhankelijk van hun gewicht. Mensen moeten een dagboek bijhouden van wat ze per dag eten.
Daarnaast zijn er wekelijkse bijeenkomsten waar de leden worden gewogen en krijgen ze tips om hun doel te bereiken.

Dit dieet is zeer flexibel wat betreft de voedingsmiddelen die wel en niet gegeten mogen worden. Feitelijk mág alles, zolang men zich maar houdt aan het maximum aantal punten. De sleutel ligt dan ook in het juist berekenen van het aantal genuttigde punten. Dit kan men doen aan de hand van een speciale lijst, beschikbaar via de Weight Watchers of met speciale punten-calculators. Daarnaast wordt aangeraden tenminste 6 glazen water per dag te nemen en 5 keer fruit of groenten te eten. Hoewel er geen voedingsmiddelen verboden zijn gedurende dit dieet, worden vele wel afgeraden vanwege het hoge aantal punten dat eraan toegekend moet worden.

Daarnaast krijgt iedereen 35 zogenaamde flexpunten, die vrij besteed mogen worden. Deze flexpunten kunnen ook worden opgespaard voor speciale gelegenheden of in het geheel niet gebruikt worden voor degenen die snel meer gewicht willen verliezen. De gewichtsafname bedraagt gemiddeld zo'n 0,5 tot 1,0 kg per week. Gedurende het dieet wordt ongeveer 30 minuten beweging per dag aangeraden. Vooral wandelen past prima in dit dieet.

South Beach

De theorie van het dieet: Het South Beach Dieet is een dieet waarbij je geen koolhydraten mag eten of waarin maar weinig vet is toegestaan. Het is een leefwijze waarbij je leert te vertrouwen op de goede koolhydraten en de goede vetten.
Heb je deze leefwijze onder de knie dan weet je de slechte koolhydraten en vetten te vermijden, waardoor je gezondheid vooruit gaat en je gewicht verliest. Deze gezonde leefwijze ga je in 3 fasen realiseren.

Fase 1:
Fase 1 is het strengst en duurt 2 weken. De fase is erop gericht de bloedsuikerspiegel stabiel te maken en dit wordt bereikt door voedingsmiddelen te eten met een lage score op de glycemische index. De eerste twee weken eet je gewone porties vlees, kip, kalkoen, vis en schaaldieren. Hierbij eet je ook voldoende groenten. In deze eerste twee weken zijn brood, rijst, aardappelen, pasta, fruit en andere koolhydraatrijke producten niet toegestaan. Kaas, noten, eieren en olijfolie staan wel op het menu.

Het is de bedoeling zoveel te eten tot je verzadigd bent en je wordt aangemoedigd een tussendoortje te nemen. Aan het eind van deze eerste fase ben je 3,5 tot 6 kilo lichter geworden! Je merkt dat het hongergevoel naar slechte koolhydraten weg is en je taille is merkbaar smaller. Belangrijk is om ruime porties te nemen die de honger stillen anders heeft het dieet weinig kans van slagen. Een tussendoortje in de ochtend en in de middag (bijvoorbeeld een stukje magere kaas) wordt dan ook aanbevolen. Ook is het belangrijk de avondmaaltijd af te sluiten met een dessert omdat dat een vol en voldaan gevoel geeft.

Wat mag je eten in de eerste fase
 • Groente en groentesap (niet alle soorten);
 • Alle soorten vis en schaaldieren (vooral de vette soorten i.v.m. de goede vetten);
 • Mager vlees en magere vleeswaren;
 • Kip en gevogelte zonder vel;
 • Zuivel: 125 ml karnemelk, magere melk of vetarme yoghurt per dag;
 • Kaas: alle 20+ en 30+ kazen, cottage cheese, ricotta;
 • Ei en soja: onbeperkt eieren en tofu;
 • Noten met mate: 15 cashewnoten of 30 pistachenootjes per dag;
 • Olijfolie, zonnebloemolie, arachide-olie en koolzaadolie;
 • Alle kruiden zonder suiker;
 • Zoetstof (Natrena).

Niet toegestaan is:
 • Fruit, vruchtensap, snoep en andere zoetigheid;
 • Brood, rijst, pasta, aardappelen, maïs, bietjes en worteltjes;
 • Vet vlees en volvette zuivelproducten.

Fase 2:
Na twee weken de strenge fase 1 te hebben gevolgd, kun je naar fase 2. Dit is overigens geen verplichting. Fase 1 kan namelijk ook worden verlengd. Deze fase is echter geen geschikt voedingspatroon om gedurende lange tijd te volgen.
In fase 2 twee ga je weer geleidelijk koolhydraatrijke producten toevoegen.

Uiteraard kies je eerst voor voedingsmiddelen met een lage score op de glycemische index. Denk bijvoorbeeld aan fruit, volkorenbrood en zilvervliesrijst. Begin met 1 portie per dag en dan nog bijvoorkeur bij de avondmaaltijd. Hou goed in de gaten hoe je op deze voedingmiddelen reageert.

Blijf je nog afvallen, dan heb je het goed gedaan, is dit niet het geval dan zijn er teveel koolhydraten toegevoegd en zul je een stapje terug moeten doen. Probeer van de voedingsmiddelen die je graag wilt eten een versie te vinden met goede koolhydraten. Bijvoorbeeld volkorenbrood i.p.v. witbrood, vers geperst sap i.p.v. bewerkt sap uit de supermarkt en verse groente en fruit i.p.v. groente en fruit uit blik. Het is belangrijk te weten hoe combinaties van voedingsmiddelen je kunnen helpen met afvallen.

Fase 3:
Wanneer je op je streefgewicht bent gekomen is het moment aangebroken om over te gaan naar fase 3. In deze fase spreek je niet meer van een dieet, maar van een leefwijze waarbij je alles kunt eten wat je wilt, zonder de regels van het South Beach Dieet uit het oog te verliezen. Je kunt zonder moeite de voedingsmiddelen herkennen die voor jouw geschikt zijn, terwijl het geen moeite kost het eten dat slecht is voor je te laten staan. Omdat je in principe alles kunt eten, is er geen lijst met voedingsmiddelen wat wel of niet mag.

Er zullen momenten zijn dat je, je realiseert dat je teveel voedingsmiddelen hebt gegeten die niet verstandig waren. Dit kan gecorrigeerd worden door tijdelijk terug te gaan naar fase 1. In deze korte periode van één of twee weken herstelt je lichaam zich weer van de insulineresistentie en ontdek je opnieuw de regels van het South Beach Dieet. Hierna ga je weer verder met fase 3 zodat je weer snel verder kunt met je nieuwe, gezonde en slanke leefwijze.

Andere methodes

Valse herinneringen opdringen

Amerikaans onderzoek toont aan at het makkelijker is om gezonde eetgewoontes aan te meten door mensen valse herinneringen op te dringen (zoals vroeger asperges te lusten). De onderzoekster en psychologe Elizabeth Loftus zegt dat hiermee het bewijs is geleverd dat mensen bewogen kunnen worden om gezonder te gaan eten en ongezonde voeding te laten staan. Hoelang deze techniek van valse herinneren effect heeft is nog onduidelijk.

Appels eten

Het principe van het appeldieet is simpel en komt uit de Verenigde Staten: Eet voor elke maaltijd een appel en je zult afvallen. Tammi Flynn, de bedenker van het dieet droeg één van haar cliënten op om voor elke maaltijd een appel te eten. Ze veranderde verder haar eetpatroon niet en verloor één kilogram per week. Daarna probeerde zij het dieet ook uit bij haar andere cliënten. In 12 weken verloren 346 mensen samen 2700 kilo. Dat komt neer op bijna 8 kilo per persoon.

Theorie van het dieet:
Door het eten van een appel vermindert het hongergevoel en eet je minder van de hoofdmaaltijd. Daarnaast bevatten appels veel vitamines en mineralen en zorgen ze voor een goede balans van je suikerspiegel. Hierdoor krijg je minder zin in zoete snacks of chips. Het appeldieet bestaat verder uit verschillende maaltijden die je spieren voeden in plaats van het vet waardoor je insulinespiegel stabiel blijft. Dit is noodzakelijk om je lichaam vet te doen verbranden. Die balans zorgt er ook voor dat je je eetlust onder controle kunt houden en zodat je minder in verleiding komt om ongezond te eten of om tussendoor te eten. Na verloop van tijd zou je zelfs verlangen naar een "appel-shot". Mensen die het dieet volgde getuigen dat ze zich veel beter voelden, opeens boordevol energie zaten, stopten met roken en begonnen te sporten.

Zwaar ontbijten

Een zwaar ontbijt is op lange termijn beter voor lijn, het maakt je slanker dan een licht ontbijt. Je kan dus beter met worst, bacon en eieren ontbijten dan met een beschuitje of cracker met wat smeerkaas. Deze conclusie trekken Amerikaanse wetenschappers uit de resultaten van een studie onder honderd vrouwen, aldus Elsevier Voedingsmiddelen. Uit de studie bleek dat vrouwen op de lange termijn meer gewicht kwijtraakten door calorierijk en uitgebreid te ontbijten dan vrouwen die een klein ontbijt namen. Ook liepen zij minder kans om weer aan te komen.

Theorie van het ‘dieet’: Volgens de onderzoekers komt dit door 's ochtends een maaltijd van proteïnen en koolhydraten te eten, de drang naar zoete en zetmeelrijke snacks veel minder aanwezig is. Je hebt minder honger tijdens de dag, zeker tegen de lunch en minder zin in koolhydraten. Daarnaast geeft het je metabolisme een boost. Vrouwen met een groot ontbijt hadden minder honger tijdens de dag, zeker tegen de lunch en ze hadden ook minder zin in koolhydraten.

Andere hulpmiddelen bij het afvallen zijn pillen en maaltijdvervangers, hieronder wordt een overzicht gegeven van diverse pillen/fatburners/druppels/tabletten.

3 dgn express, slimcab, zerofat, appelazijn, slimming drops, zerp 3, berry blaster, superslank, bio-t slank, Switzo afslankcapsules, calorieburnersm Toon-S, Easy Slank, Topform, Fatblockers, Trimcaps, Genotrim, Trimgel, Hoodia Gordonii, Undaria-P, Hydroxycut, Vetvernietiger XTR, Reduce Fat, Slim +, Slimball en New Figure Recoverkit.
Maaltijdvervangers: Alpha-Omega Voedingsplan, BCM, Biamed, Cambridgem The Diet Box, FitShape ALL-i, Herbalife, Modifast, Prodimed, Slimfast en Weight Care.

Tot slot kan er nog via een arts naar andere middelen een poging worden ondernomen, namelijk door acupunctuur, een maagband, een maagverkleining, bloedgroepdieet, een maagballon en liposuctie.
© 2008 - 2024 Brigitte_, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weight Watchers combineren met een ander dieetAfvallen met Weight Watchers is anders dan afvallen met veel andere diëten. Weight Watchers vertelt je namelijk niet wat…
Dieet: Bekende diëten om gewicht te verliezenDieet: Bekende diëten om gewicht te verliezenOvergewicht is een van de grootste gezondheidsproblemen in de Westerse landen. Om van overgewicht af te komen bestaan er…
Meest succesvolle en populaire diëtenMeest succesvolle en populaire diëtenDiëten zijn niet meer uit onze welvaartsmaatschappij weg te denken. Het is de keerzijde van ons goede leven. Ruim de hel…
Afvallen zonder streng dieetAfvallen zonder streng dieetAfvallen is niet makkelijk. Vaak wordt een dieet gebruikt om van het overgewicht af te komen. Lijnen moet ook vol te hou…

Vitarexia, nieuwste eetstoornisVitarexia is het nieuwste eetprobleem van de deze tijd. Het betekent kortweg: tekort aan vitaminen en mineralen in je da…
Nieuw: Het drie dagen dieetNieuw: Het drie dagen dieetEen Nieuw Amerikaans drie dagen dieet, bedoeld om gemiddeld vijf kilo per week af te vallen. het dieet is speciaal ontwo…
Bronnen en referenties
 • www.tipsbijafvallen.nl
 • www.hetsouthbeachdieet.nl
 • www.sonjabakker.nl
 • www.dieetwijzer.com
Brigitte_ (94 artikelen)
Laatste update: 08-10-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.