Detox, er is meer dan sappen

Detox, er is meer dan sappen Het schoonmaken van het lichaam groeit in populariteit. Het begiftigen of ontslakken is een methode met vele variabele procedures. In dit artikel bespreken we er zeven geneeskundige takken. Ieder met hun eigen geloof, methoden en behandelingen, maar met het zelfde doel. Want er is meer dan alleen maar sappen, er zijn tal van mogelijkheden. Zoals diëten, theeën en massages. De wereld van Detox aan je voeten (letterlijk). Detox is meer dan alleen reinigen, het is het voorkomen van ziekten.

Detoxificatie

Voluit heet het DETOXIFICATIE, een duizenden jaren oude methoden om het lichaam te reinigen. In de geneeskunde geloofd men dat het lichaam zichzelf kan genezen. Een ziek lichaam betekend een storing in het 'systeem' van het lichaam. Oftewel dat het natuurlijk evenwicht uit balans is. Het lichaam is een groot systeem met allemaal tandwielen die in elkaar vallen. Als er ergens een uitvalt of zijn werk niet voldoende doet faalt het systeem.

Voorbeeld:

Psychische aandoening zoals depressie of angsten word veroorzaakt door niet goed functioneren van cellen. Een gestoorde aanmaak van neurotransmitters ( boodschappenstoffen) de aanmaak is uit balans, het functioneren is verstoort. Het binnen krijgen van de dagelijkse chemicaliën en toxische stoffen die in de lucht hangen of in producten zitten is een een belangrijke oorzaak van vele ziekten.

Dagelijks krijgen we hormoon verstorende stoffen binnen. Alleen al per jaar komen er 10.000 nieuwe chemische stoffen in het milieu. En dat is toch even schikken. Als je denkt veilig te wonen ver weg van de snelweg, liggen de chemicaliën in je eigen koelkast of staat het in je tuin. Stoffen die schadelijk zijn voor ons lichaam zijn overal om ons heen. Van sommige weten we het, zoals besproeide groente en fruit. Maar van andere hebben we geen weet. Zoals hormonen in het leidingwater. En andere ontkennen we, zoals geïmpregneerd hout omdat het voor ons makkelijker is om hout te hebben dat niet wegrot. Dat de stoffen al ons lichaam binnen komen door aanraking met de handen willen we liever niet weten. Anderen kunnen we ook niet ontkomen, ze zitten in de lucht. We ademen ze in en uit.

Door het lichaam te reinigen verwijder je die chemische stoffen waardoor je lichaam weer terug in balans is. Helemaal niet ziek worden is hier natuurlijk niet mee gezegd. Maar een gezond lichaam is veerkrachtiger. En zal dan ook sneller en beter genezen mocht er toch een virus binnen dringen dan een lichaam dat uit balans is.

Elk soort en remedie heeft zijn eigen behandeling; dat het alleen met sappen kan is absoluut niet waar. Is zijn genoeg verschillende methoden om er een te kunnen kiezen die bij jou levenswijze past. Als je in een restaurant werkt is een sappen kuur misschien niet één van de voor de hand liggende. Maar wil je toch een detox kuur doen zul je moeten zoeken naar andere mogelijkheden. En gelukkig zijn die er genoeg. Verschillen van samenstelling en lengte en gebruiken. We bespreken er zeven, die zeer uiteenlopend, effectief en voor ieder aan te passen zijn.

Natuurgeneeskunde

 • Geloof: Het lichaam kan zich in de juiste omstandigheden zelf genezen. En het lichaam wil van nature in balans (homeostasis) blijven zodat alles goed gefunctioneerd.
 • Methoden: voedingstherapie, kruidengeneeskunde, massage, orthopedie, homeopathie, ontspanningstechnieken.
 • Wie: voor de juiste behandeling die bij jou past ga je naar een natuurgeneeskundige.

In de natuurgeneeskunde geloven ze in de genezende kracht van de natuur, of te wel Vis Medicatrix Naturea. Dat houd in dat hun denken dat het lichaam zelfgenezend is. Een lichaam uit balans geeft symptomen als verkoudheid of koorts. De natuurgeneeskunde noemt dat een ontgiftigingscrisis. Medicijnen tegen deze symptomen werken volgens de natuurgeneeskunde averechts. Ze drijven de giftige stoffen dieper in het lichaam en schade aan lichaamsweefsels. En dat lijd tot ernstigere ziekten die zich ontwikkelen. Ontgiftigen of te wel verwijderen van giftigenstoffen zodat het terug in balans komt is zeer belangrijk in de natuurgeneeskunde. Bij deze word de voedingstherapie veel gebruikt. Diëten en ook sappen worden hier gebruikt om te ontreinigen.

Orthomoleculaire Geneeskunde

 • Geloof: volgens deze geneeskunde haalt het lichaam voedingsstoffen uit voeding en suplementen nodig zijn voor het herstel en functioneren van beschadigde en verzwakte organen.
 • Methoden: voedselprogramma.
 • Wie: een orthomoleculair geneeskundige kan een voedselprogramma voor je opstellen, aangezien iedereen biochemisch anders is kun je dat niet zelf.

In theorie gezien heeft het lichaam volgens deze geneeskunde niets extra nodig aan voedingsstoffen als het optimaal functioneert en geen giftige stoffen bevat. Maar giftige stoffen zitten in veel dingen waarvan er veel niet te omzeilen zijn. Volgens deze geneeskunde zijn eiwitten, vitamines, mineralen, essentiële vetzuren en een aantal chemische stoffen uit groenten en fruit nodig voor een goede gezondheid. Als het lichaam onderdruk komt te staan door gifstoffen, infecties, emoties en straling of ziekte zijn die voedingsstoffen van enorme waarde.

Je voed je lichaam alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Je haalt voedsel weg die irritaties of allergieën veroorzaken. En zo kan je lichaam optimaal functioneren. Hier word dus ook weer gewerkt met dieten, alleen word de lijst wat niet mag wat langer en je zult wat nieuwe dingen eten. Zo leer je eten helemaal opnieuw kennen.

Kruidengeneeskunde

 • Geloof: volgens deze geneeskunde zijn kruiden krachtiger en meer effectief dan gewone medicijnen.
 • Methoden: gedroogde kruiden, kruidenthee, tinctuur, verse sappen, capsules, zalf.
 • Wie: een kruidendeskundige kan je precies welke kruiden voor jou effectief zijn.

Elke kruid heeft zijn eigen eigenschappen. Zijn vaak ook in (reform) winkels verkrijgbaar. Kruidengeneeskunde is een zeer krachtige vorm van natuurgeneeskunde. Voor ziekte en symptomen zijn er kruiden om het te bestrijden, genezen. Ook zijn er kruiden die het lichaam versterken of aanvullen. Het gebruik van kruiden verbeterd de spijsvertering en werkt reinigend. En is een zeer goede ondersteuning voor de zelfgenezing van het lichaam. Zo als het woord het al zegt word hier veel gebruik gemaakt van kruiden. Je kan speciale kruidenmix laten samenstellen die speciaal op jou lichaam is aangepast.

Aromatherapie

 • Geloof: hier werkt men met oliën, die door de huid dringen en zich via de bloedcirculatie en lymfatische systemen door het lichaam verspreiden.
 • Methoden: etherische oliën verdunnen en in masseren, of druppels aan bad toevoegen, of via stoom in ademen.
 • Wie: Aromatherapeuten kan helpen met het kiezen van oliën en de dosering er van. Ze zijn vaak ook in een ( reform) winkels verkrijgbaar.

De oliën worden gewonnen uit kruiden, bloemen, vruchten en bomen. Elke olie heeft zijn eigen therapeutische werking op bepaalde organen of systeem van het lichaam. Voorbeelden eigenschappen: ontgiftende, stimulerende, kalmerende, pijnstillende, antibacteriële enz. de therapie is bijzonder goed voor de spijsvertering en het reinigingssysteem. De oliën worden vaak gebruikt om verlichting te brengen bij vele kwaaltjes.

Reflexologie

 • Geloof: de handen en voeten bevatten reflex punten die in verbinding staan met organen en systemen van het lichaam.
 • Methoden: drukken op de reflex punten gedurende 1 -2 minuten gevolgd door massage.
 • Wie: als je de reflex punten weet is het goed zelf uit te voeren.

Reflexologie is speciaal gericht op het uitbannen van gifstoffen. Het beoefenen van de punten werkt zeer stimulerend voor de bloedsomloop. Ook werkt het goed via het zenuwstelsel; en brengt zo verlichting bij rugpijn.

Acupressuur

 • Geloof: het beoefenen van drukpunten bevorderd de doorstroming van energie (qi).
 • Methoden: druk uit oefenen op drukpunten op het hoofd met beiden wijsvingers en duimen
 • Wie: is prima zelf te doen als je eenmaal weet hoe je een drukpunt herkend.

Acupressuur is een onderdeel van het traditionele chineese geneeskunde. De qi die stroomt door het lichaam word hier mee gestimuleerd, het kan pijn verzachten en verhelpt kwaaltjes. Het ontspant spieren en verbeterd de bloed- en zuurstof voorziening. Als je de drukpunten eenmaal hebt vastgesteld stimuleer je het gebied dat het meest onaangenaam voelt bij aanraking. Want dit wijst op ophopingen. Door zachtjes te drukken voor ongeveer een minuut verwijder je de ophoping geleidelijk. Zorg dat je beiden kanten van je hoofd gelijkmatige druk geeft.

Traditionele Chinese geneeskunde

 • Geloof: een evenwicht tussen elementen. Werkelijke gezondheid kan worden bereikt door in harmonie met de omgeving en de seizoenen te leven.
 • Methoden: in harmonie leven met de natuur en zijn seizoenen.

TCG (afkorting) is een geneeskunde dat meer dan 4000 jaar oud is. En is daarmee een van de oudste te wereld. Door te ontgiftigen in bepaalde seizoenen gaat het energie niveau flink om hoog. De Chinese geneeskunde werkt met de elementen van de natuur en de seizoenen die zij brengt. De vijf elementen HOUT VUUR AARDE METAAL WATER zijn van groot belang.

Maar ook de QI en de YING en YANG. QI is een chinees begrip voor energie. Het is een onzichtbare vitale kracht dat in alle dingen aanwezig zijn. Ook de mens, het voed lichaam en geest. Een goede krachtige QI is noodzakelijk voor een goede gezondheid. YING en YANG is beter bekent. Het zijn twee tegenpolen die onafscheidelijk zijn. Ze staan voor vele dingen. YING staat voor donker, koel en passief. YANG staat voor licht, actief en dynamisch en energiek. Ze zijn het totaal tegenovergestelde maar kunnen ook niet zonder elkaar. Zij zijn de dag en de nacht, water en vuur, enz. YING en YANG, QI en de 5 ELEMENTEN zijn volgens deze geneeskunde overal in te vinden ook in het menselijk lichaam; zijn gezondheid en het leven dat we lijden.

Hier onder bevind zich een schema van de 5 elementen en alles wat er mee verbonden is.

HoutVuur AardeMetaalWater
RichtingOostZuidCentrumWestNoord
KleurGroenRoodGeelWitBlauw/zwart
KlimaatWinderigHeetVochtigDroogKoud
SeizoenLenteZomerLate zomerHerfstWinter
Yin orgaanLeverHartMiltLongenNieren
Yang organenGalblaasDunne darmMaagDikke darmBlaas
planeetJupiterMarsSaturnusVenusMercurius
Delen van het lichaamGewrichtsbanden/pezenbloedvatenspieren/vleesHuidBotten/merg
EmotieWoedeVreugdeBezorgdheid/ sympathieDroefheidAngst
GevoelOgenTochMondNeusOren

De beste seizoenen om te Detoxen zijn de lente en de herfst. In de lente word het ook wel de voorjaarsschoonmaak genoemd. De herfst staat voor het klaarmaken voor de winter. De winter zelf staat voor overwinteren en dus is het lichaam in een soort ruststand om de kou te boven te blijven. De zomer is gewoon weg te warm, om die te boven te blijven heeft het lichaam alles nodig. Licht ontgiftend voedsel kan nu wel.

De lente is een seizoen dat uit zichzelf al energie geeft. De zon geeft extra vitamines dus het lichaam is op volle sterkte. En dus in staat om alle gifstoffen er uit te gooien zonder te verzwakken. Een proces dat best intensief is. In het begin kan het heel vermoeiend zijn. Er word dan ook aangeraden om in het weekend te beginnen zodat je nog af en toe kunt rusten als dat nodig is. Dat kan niet als je de eerste dag op het werk zit. En dat kan het wel een zwaar tegenvallen. Je hebt lange en korte detox kuren en allen met hun eigen voor en nadelen.

Hier zijn een paar voordelen die ze allemaal over een hebben:
 • Meer energie
 • Verbeterde slaappatroon
 • Minder opgeblazen en minder vasthouden van vocht
 • Minder pijn
 • Verbeterde geestelijk vermogen en geheugen
 • Een gevoel van verjongen op elk gebied
 • Gevoel van rust en kalmte
© 2008 - 2024 Maddy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheid & de natuurlijke geneeswijze van acupressuurGezondheid & de natuurlijke geneeswijze van acupressuurMet acupressuur worden de energiestromen in het menselijke lichaam gestimuleerd en verbeterd. De aanpak is een goed voor…
Gezondheid & De vier basisprincipes van de natuurgeneeskundeGezondheid & De vier basisprincipes van de natuurgeneeskundeWat is natuurgeneeskunde, wat zijn de principes van deze geneeskunde? Kern van de natuurgeneeskunde is dat de algehele b…
Onthouding van alcohol: onthoudingsverschijnselenOnthouding van alcohol: onthoudingsverschijnselenWanneer men wilt stoppen met drinken zal men een periode van detoxificatie moeten doorstaan, waarbij men moet ontwennen…
Alternatieve geneesmiddelenAlternatieve geneesmiddelenEr zijn verschillende alternatieve geneesmiddelen die u kunt gebruiken. Er is een verschil tussen alternatieve geneeswij…

Welke afslankmiddelen zijn effectief?Welke afslankmiddelen zijn effectief?Afslankmiddelen Alli (Xenical) en reductil zijn hulpmiddelen bij het afslanken, die effectief zijn. Overgewicht is een g…
Calorieën bij de snackbar, Italiaan en ChineesCalorieën bij de snackbar, Italiaan en ChineesUiteten of eten afhalen is lastig als je wilt afvallen en dus het aantal calorieën onder controle wilt houden. Toch kan…
Bronnen en referenties
 • Boek: handboek Detox - Dr Harper, Jennifer www.detox.nl
Maddy (4 artikelen)
Gepubliceerd: 21-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.