Welke afslankmiddelen zijn effectief?

Welke afslankmiddelen zijn effectief? Afslankmiddelen Alli (Xenical) en reductil zijn hulpmiddelen bij het afslanken, die effectief zijn. Overgewicht is een groot probleem in de rijkere landen. Het lichaam is er nou eenmaal op gebouwd om aan te komen en voedsel wordt in overvloed aangeboden. De ene mens komt sneller aan dan de ander, maar na het 25e levensjaar begint een groot deel van de mensen wat zwaarder te worden. Veel mensen willen daarom wat afvallen, maar afvallen is niet zo gemakkelijk. Er zijn afslankmiddelen... Afslankmiddelen om af te vallen. Welke werken echt? Er zijn veel mensen die graag een paar kilo zouden kwijtraken, al dan niet met behulp van afslankmiddelen. Er zijn ook heel wat mensen die meer dan tien kilo zouden willen kwijtraken. Een kleiner deel heeft een dergelijk ernstig overgewicht dat het ‘t levensgeluk nadelig beïnvloed, en dat het de gezondheid (ernstig) in gevaar brengt. Vrouwen komen sneller aan dan mannen, ze verbranden minder calorieën dan mannen en mogen minder eten bij het houden van diëten. Omdat vrouwen er op gebouwd zijn om kinderen te dragen, te baren en te voeden, slaat hun lichaam sneller vet op als reserve en het gaat er moeilijker af dan bij mannen. Vrouwen hebben ook minder calorieën nodig om op gewicht te blijven en als ze gewicht moeten verliezen mogen ze een stuk minder calorieën tot zich nemen dan te zware mannen.

Afslankmiddelen

Afslankpillen die helpen bij afvallen, zijn in Nederland verkrijgbaar onder de naam: Xenical. Dit is momenteel (2015) het enige medische erkende afslankmiddel wat is toegestaan in Nederland. De werkzame stof is Orlistat. Xenical wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. Orlistat bestaat in twee doseringen. Xenical 120 mg, Alli 60 mg. Het spreekt voor zich dat Xenical meer effect heeft bij afvallen.

Goede diëten


Hulpmiddelen bij afvallen

Er zijn veel verschillende hulpmiddelen om af te vallen. De meest voorkomende manieren om af te vallen zijn natuurlijk: gezonder eten, minder calorieën, in combinatie met meer beweging. Met hulpmiddelen in dit artikel bedoel ik echter middelen die u tot zich neemt, in de vorm van medicijnen. Er zijn de laatste jaren verschillende nieuwe afslankmiddelen op de markt gekomen om af te vallen, en er zijn ook alweer heel wat middelen uit de handel genomen, die niet langer voorgeschreven mogen worden. Afslankmiddelen die effectief waren maar die te veel risicovolle bijwerkingen hadden zijn onder andere Teronac en Ponderal. Deze middelen zorgden voor (onder andere) hoge bloeddruk, problemen met de hartkleppen, en soms angsten en depressiviteit. Moderne middelen om af te vallen zijn Reductil en Orlistat (Orlistat zoals eerder genoemd bekend als Xenical of Alli). Lees meer over afvallen met Xenical of Alli in het artikel: Alli of Xenical

Alli, Orlistat, Xenical, succes met afvallen

Xenical (of orlistat) of Alli is een relatief nieuw middel tegen overgewicht. Orlistat, verkrijgbaar onder de namen Alli of Xenical, vermindert de werking van de stoffen die ervoor zorgen dat vet in het lichaam wordt opgeslagen. Een groot deel van het vet komt daardoor in de darmen terecht en wordt niet opgeslagen in het lichaam. Het gevolg is dat dit vet via de ontlasting wordt afgevoerd met gewichtsverlies als resultaat. Orlistat wordt in combinatie met een dieet voorgeschreven. Als men te veel vet eet komen er lastige bijwerkingen zoals extreme diarree of zelfs ongewild verlies van de ontlasting. Xenical wordt voorgeschreven aan mensen met een fors overgewicht en liever pas nadat ze al hebben bewezen zich aan een dieet te kunnen houden.

Reductil

Reductil of Sibutramine werkt op het hongergevoel en remt dit af omdat de patiënt sneller het gevoel heeft genoeg gegeten te hebben. Reductil beïnvloed het centraal zenuwstelsel en heeft nadelige bijwerkingen op hart en vaten. Het middel mag daarom niet door mensen gebruikt worden die lijden aan hoge bloeddruk of hart en vaatproblemen of glaucoom. Ook Reductil is tegenwoordig niet meer te verkrijgen. Het is opgeschort en kan dus over enige tijd weer te verkrijgen zijn. Men wil eerst meer onderzoek naar de bijverschijnselen doen.

Antidepressiva en afvallen

Van sommige antidepressiva zoals Prozac wordt beweerd dat ze een gunstig effect op overgewicht hebben, omdat de patiënt er minder honger door krijgt. Dit middel om depressiviteit te verminderen, wordt daarom ook wel voorgeschreven bij boulimia nervosa om eetbuien af te remmen.

HCG injecties

HCG is een hormoon wat door foetussen wordt aangemaakt. Het wordt uit urine van zwangere vrouwen gewonnen om er een hulpmiddel om zwanger te raken van te maken. Dit wordt echter ook als afslankmiddel gebruikt. Zeer kleine hoeveelheden HCG worden (door middel van injecties) toegediend. Men stelt dat dit gewichtsverlies tot resultaat heeft. Dit is echter nooit bewezen. Het middel Pregnyl is er ook eigenlijk niet voor bedoeld, en hoewel het officieel verboden is om medicijnen voor andere doeleinden te gebruiken dan waarvoor ze ontwikkelt zijn, wordt HCG toch door sommige artsen en heel wat klinieken als afslankingskuur verkocht.

Vergoeding verzekeraars

Vreemd genoeg worden de officiële afslankmiddelen die wel helpen om af te vallen, namelijk Orlistat (Xenical) en Reductil, niet vergoed door verzekeraars.

Recent onderzoek dieet en beweging

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat gewichtsverlies alleen succesvol is als de persoon in kwestie dagelijks een uur beweging neemt. Dus als iemand er bijvoorbeeld in geslaagd is om tien kilo af te vallen, heeft onderzoek uitgewezen dat een groot deel van deze mensen hun nieuwe gewicht weet te behouden als ze een uur per dag bewegen. Doen ze dit niet dan komen de kilo's er vrijwel altijd weer aan. Blijvend afvallen is vrij moeilijk, maar niet onmogelijk.

Waarom kunnen sommige mensen alles eten zonder aan te komen?

De wetenschap stelt dat er wel degelijk mensen zijn die minder snel aankomen dan anderen en die dus veel meer kunnen eten dan anderen, zonder aan te komen. Een sluitende verklaring heeft men (nog) niet, aangezien men er vanuit gaat dat overgewicht wel gezondheidsrisico’s heeft, maar slank zijn niet, en daarom is er weinig onderzoek naar gedaan. Er zijn ook mensen die sneller aankomen dan het gemiddelde. Men ziet vaak in dezelfde families meerdere mensen met overgewicht, of juist meerdere mensen die mager zijn. Aannemelijk zijn verschillende factoren van belang bij sneller aankomen: erfelijke eigenschappen met betrekking tot de snelheid waarmee voedsel verbrand wordt, afmeting van de maag, lichaamsbouw algemeen, smaak voorkeuren, werking schildklier, stoffen in de hersenen die prikkelen tot behoefte aan voedsel, enzovoorts. Depressiviteit en stress kan leiden tot overmatig eten, maar ook tot verminderde eetlust.

Afslankmiddelen die werken en/of goed verkocht worden

Op het moment is er slechts een erkend geneesmiddel tegen overgewicht verkrijgbaar, en dat is orlistat. Orlistat is een werkzame stof waarmee mensen bewezen gewicht verliezen als ze willen afvallen. Orlistat is verkrijgbaar is twee doseringen. Alli 60 mg en Xenical 120 mg. In 2015 zijn ook populair de afslankmiddelen Obesimed en XLS-Medical. Of de werkzaamheid daarvan bewezen is blijft verder ondoorzichtig. Feit is wel dat deze middelen zeer goed verkocht worden.

Lees verder

© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reductil of Sibutramine, hoe werkt dit vermageringsmiddel?Reductil of Sibutramine, hoe werkt dit vermageringsmiddel?Reductil bevat de stof sibutramine. Reductil is een vermageringsmiddel, ook wel een middel om af te slanken genoemd. Het…
Gewichtstoename, de voornaamste medische redenenGewichtstoename, de voornaamste medische redenenDik zijn. Afvallen, Dieet houden. Overgewicht komt in toenemende mate voor. Maatschappelijke factoren spelen daarbij een…
Vermageringspillen Orlistat (Alli) en Sibutramine (Reductil)Vermageringspillen Orlistat (Alli) en Sibutramine (Reductil)Vermageringspillen zoals Orlistat (merknaam Xenical of Alli) en Sibutramine (merknaam Reductil) kunnen je een steuntje i…
Afvallen met Caralluma van LumaslimCaralluma fimbriata, een soort cactus, is een product dat gebruikt wordt om af te vallen door hongergevoel en eetlust te…

Hoe kom ik aan die bierbuik?Hoe kom ik aan die bierbuik?Veel mannen ontwikkelen naarmate ze ouder worden de zogenaamde "bierbuik". Vet hoopt zich op rond je middel en een vooru…
Detox, er is meer dan sappenDetox, er is meer dan sappenHet schoonmaken van het lichaam groeit in populariteit. Het begiftigen of ontslakken is een methode met vele variabele p…
Bronnen en referenties
  • http://www.e-gezondheid.be/
Reacties

Janet Waterham, 27-11-2013
Ik ben het er totaal niet mee eens dat Xenical en Alli de enige afslankmiddelen zijn die helpen, ze halen een klein pietsie beetje vet uit de stool, maar dat is het dan ook, je raakt er geen lichaams vet door kwijt, en slankt er niet van af, dus waarom het als afslankmiddel te boek staat is mij een raadsel.
Er is wel degelijk een afslankmiddel waarvan al jaren bekend is dat het werkt, en dat ook doet, en dat zijn psylliumvezels. De afslankende werking hiervan is al bekend sinds begin jaren 70 (google maar eens op wetenschappelijke onderzoeken hierontrend). Maar psyllium kost bijna niets, is niet gepatenteerd en de afslankindustrie kan er dus niet aan verdienen, en dus worden mensen pillen als bovenstaand voorgeschreven waarbij de olie bij wijze van in de broek loopt, maar ze geen onsje afvallen, het is schandalig. Overigens koop geen psyllium van dure merken, het is relatief goedkoop spul, je kunt het zelfs merkloos halen bij een groothandel, en als je het in de winkel koopt neem er dan geen met toevoegingen of smaakjes, maar 100 procent puur zoals de Juso Psylliumvezels van Jacob Hooy of de Psylliumvezels van Solgar. Reactie infoteur, 28-11-2013
Huh? Ik ben zelf 17 kilo afgevallen met Xenical, dus dat Xenical en Alli niet zouden helpen is echt niet waar. Het stomme is nog wel dat ik 17 kilo afviel zonder een streng dieet te volgen. Elk jaar als ik weer wat ben aangekomen gebruik ik het weer een tijdje en ik raak de kilo's er steeds weer mee kwijt. Het grootste probleem vind ik wel dat het zo duur is.

R. F. van Meeteren, 04-11-2009
Via de website van de telegraaf ben ik een advertentie tegengekomen van in hoofde genoemd product. Volgens de advertentie bestaat dit product uit een hoge concentratie aan proteïnen, natuurlijke plantenextracten en is volledig veilig. Het is 100% natuurlijk en goed voor de gezondheid.

Graag verneem ik van u of u dit product kent en of u deze beweringen onderschrijft. Voor uw reactie bij voorbaat dank. Reactie infoteur, 05-11-2009
De naam van het product komt niet in uw bericht voor maar is het Tisanoreico? Ik ken het niet maar het wemelt op internet van soortgelijke producten die hetzelfde beloven en
waarbij termen als 'geheime samenstelling, eeuwenoude formule, gegarandeerd succesvol, blijvend effect.' enzovoorts, de succesformule van het afslankmiddel moeten onderbouwen. Sommige middelen doen wel iets maar niet blijvend, en zijn vaak peperduur. Een gezond levenspatroon heeft meer effect. Ik raad u echt aan om voordat u besluit het product te kopen aan uw huisarts te vragen (door middel van een telefoontje) of dit product werkelijk zo goed is. Als het zo geweldig was en al eeuwenlang bestaat, waarom zijn er dan zoveel mensen die overgewicht hebben? Afvallen is moeilijk. Het lichaam wil graag vet opslaan. We hebben te veel voedsel en hoeven er niet meer voor te bewegen. Er zijn helaas nog geen wondermiddelen. Misschien kunt u mensen vinden die ervaring hebben met het product. :)

Lot, 20-04-2009
Prozac staat er juist om bekend dat je er eetbuien van krijgt en dat je er van aankomt. Niet om af te vallen dus! Deze middelen schrijven ze dan dus al helemaal niet voor aan mensen met boulima of binge eating! Reactie infoteur, 21-04-2009
Dag Lot. Prozac wordt onder andere voorgeschreven om boulimia nervosa te behandelen. Boulimia nervosa betreft juist eetbuien. Lees maar even bij ziekenhuis.nl en dan het antwoord van de apotheker.
http://www.ziekenhuis.nl/index.php?cat=medicijngids&medgids=question&id=72

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 24-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.