Gastric Bypass operatie

Gastric Bypass operatie Gastric Bypass is een operatieve ingreep, het is eigenlijk een maagverkleining, in combinatie met het verleggen van de dunne darm. Het is een soort bypass operatie, maar dan van de dunne darm. De maagverkleining is een effectieve manier om af te vallen, maar in combinatie met de bypass operatie nog effectiever. Er moet vooral niet worden vergeten dat het een grote ingreep is. Daarom is het belangrijk om u goed te laten informeren zodat u weet waaraan u begint.

Gastric bypass

Naast de gastric bypass is het vooral van belang wat voor soort voedsel er wordt geconsumeerd. Zodat alle belangrijke voedingsmiddelen die we nodig hebben voor het goed laten functioneren van ons lichaam worden geconsumeerd. Gastric bypass blijft een operatieve ingreep, welke niet zonder risico is, het is geen geneesmiddel, het is een mogelijkheid om uw doel te bereiken. Een dieet moet onder deskundige begeleiding worden gevolgd, dit kan niet op eigen houtje worden gedaan. Informatie hierover kunt u ook bij uw begeleidend arts krijgen, die u naar de juiste personen kunt doorsturen. De deskundigen zullen bepalen wat u wel kunt eten en of u aanvullende vitaminen en mineralen er bij zult moeten gebruiken.

U moet zelf in de gaten houden wat u eet en dit ook beheersen. Het belangrijkste is dat u er zelf 100 procent achter moet staan om het beoogde resultaat ook daadwerkelijk te behalen. Het is van belang dat u zich gezonde eet- en leefgewoonten eigen moet maken, daar hoort ook extra bewegen bij. Zelfdiscipline is vereist en natuurlijk een positieve instelling zullen er voor kunnen zorgen dat u uw doel bereikt. Als laatste opmerking, niet iedereen kan voor een dergelijke ingreep in aanmerking komen. Voor alle duidelijkheid, de arts waar u onder behandeling bent, zal per patient bekijken of de mogelijkheid bestaat, dat u een dergelijke ingreep kunt ondergaan. Soms kunnen bijkomende ziektes en/of kwalen bij overgewicht zo erg zijn dat ze levensbedreigend zijn en het noodzakelijk is om deze ingreep te doen. Mensen die zwanger zijn, psychische problemen hebben, last van longen en/of hartziektes hebben of een BMI hebben lager dan 35 komen niet in aanmerking voor deze ingreep.

Ingreep

Deze ingreep kan op verschillende manieren worden uitgevoerd maar eigenlijk berusten ze allemaal op hetzelfde principe.Het gedeelt wat boven aan de maag zit wordt omgevormd tot een kleine maag met een kleine inhoud, maar ongeveer 30 ml. Dit betekend dat er nog maar 1 tot 2 eetlepels voedsel kan worden gegeten. De dunne darm wordt op een andere manier aan de kleine maag vastgemaakt, hoeveelheid dunne darm is afhankelijk van wat soort methode er wordt gebruikt en de lengte van de dunne darm bepaald de hoeveelheid van opname van voedingsstoffen door het menselijk lichaam.

Dumping

De spijsvertering en het systeem van de spijsvertering ondergaat een verandering, dus ook de reaktie op de voeding. Wel is de kans aanwezig dat er meer suikers worden ingenomen dan toegestaan en dan kan men last krijgen van zg. dumping. Dit kan een reactie teweeg brengen die veel lijkt op een shock toestand, zoals soms het geval is bij suikerpatiënten. Kenmerken van dumping zijn erg zwak op de benen, last van hart kloppingen, gaat er grauw en bleek uitzien, duizelig en transpiratie maar soms ook buikloop, suizende oren, krampen in de maag, misselijk en soms last van flauwte.

Zwangerschap

iVoor iemand die een gastric bypass heeft gehad is het nog steeds mogelijk om zwanger te worden maar er moet wel extra worden gecontroleerd door de gynaecoloog en misschien een aangepast dieet in overleg met een voedingsdeskundige.

Complicaties en Sterftecijfer

Zoals bij alle andere ingrepen door een chirurg kunnen er complicaties optreden, zowel voor- of tijdens en/of na de ingreep.
Het gemiddelde sterfte cijfer bij ingrepen bij mensen met overgewicht is ongeveer 1 op de 350 operaties, zo ook bij de gastric bypass ingreep. Mogelijke complicaties kunnen zijn;

Wondbesmetting

Er bestaat kans dat de wond van de operatie besmet raakt, twee procent kans op lichte en drie procent kans op een wondbesmetting die zwaar is.

Lekkage

De kans op lekkage is niet groot, volgens de statistieken minder dan twee procent kans dat dat gebeurd. Maar er kan een verbinding die inwendig gemaakt is gaan lekken, meestal bij de maag met als oorzaak vaak weer te veel eten.

Littekenbreuk

Een litteken in de huid blijft altijd kwetsbaar, de kans is aanwezig dat de wond met litteken weer openscheurd.

Galstenen

Vaak wordt de galblaas bj de ingreep direct weggehaald omdat er vaak kans is dat er zich galstenen gaan ontwikkelen, die kans kan wel vijftig procent zijn.

Adviezen

Als iemand deze ingreep heeeft ondergaan zijn er een paar dingen waar rekening moet worden gehouden.

Minder eten

Het is belangrijk dat als iemand het gevoel heeft vol te zitten men ook echt stopt met eten, de maag is erg klein en kan niet veel voedsel meer bevatten, eet men te veel wordt men misselijk en/of ziek. Kleine hoeveelheden eten.

Lanzaam eten

Als er langzaam wordt gegeten heeft men er meer voldoening van, en voelt men eerder waneer de maag vol zit. Dit zorgt er ook voor dat de maag niet weer gaat oprekken zodat er weer meer kan worden gegeten.

Verantwoorde voeding

Omdat er weinig kan worden gegeten moet de voeding die er wel kan worden gegeten een verantwoorde keus zijn, er moeten voldoende voedingsstoffen binnen komen en vitaminen en mineralen. Deskundig advies van een voedingsdeskundige wordt aanbevolen.

Regelmatig eetpatroon

Het is belangrijk dat u structuur aanbrengt in uw eetpatroon, regelmatig eten en gezonde verantwoorde tussendoortjes. Ook regelmatig drinken is belangrijk.
© 2009 - 2024 Ckonemann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De maagverkleining ofterwijl de Gastric BypassEen maagverkleining wordt ook wel een Gastric Bypass genoemd. Een Gastric Bypass is een operatieve ingreep wat u helpt m…
Gastric bypass surgeryGastric bypass surgeryObesitas is een aandoening die jaarlijks steeds meer slachtoffers maakt. In de afgelopen dertig jaar is de prevalentie v…
Overgewicht: door een operatie af van je overgewichtOvergewicht: door een operatie af van je overgewichtSommige mensen storen zich aan hun overgewicht of krijgen van hun dokter te horen dat ze er echt niet aan moeten doen om…
Obesitas (ernstig overgewicht): Chirurgische behandelingenObesitas (ernstig overgewicht): Chirurgische behandelingenEen aangepaste voedings- en leefstijl, meer lichaamsbeweging en medicatie zijn de meest gebruikte behandelingen voor zwa…

Mayo, Mayonaise dieetMayo, Mayonaise dieetDit dieet is waarschijnlijk door een specialist op gebied van diëten ontwikkeld die werkzaam is in de beroemde Mayo klin…
Dr. Atkins dieet, het principeDr. Atkins dieet, het principeDr Robert C. Atkins (1931-2003), een amerikaanse hartspecialist, die gespecialiseerd is in het behandelen van mensen met…
Ckonemann (58 artikelen)
Gepubliceerd: 06-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.