Wanneer diëten?
Aan een dieet beginnen om wat kilo’s kwijt te raken of juist aan te komen, of juist je voedingspatroon definitief aan te passen, heeft alleen maar zin als je stevig in de schoenen staat. Geen emotie- of stressvolle beslommeringen, want kans op het terugvallen in de oude gewoonte is dan groter.
De kans op het terugvallen is groter omdat het oude eetpatroon ook een veilige omgeving was en zeker de emotie-eter of -drinker komt dan snel weer kilo’s aan. Opnieuw beginnen heeft weinig kans van slagen op dat moment. Het moment om aan de slag te gaan met je gewicht is dus erg belangrijk in het gehele proces.
Hoe beginnen?
Zorg er altijd voor dat je weet wat je te dik of te mager maakt. Dit kan uit het verleden al duidelijk geworden zijn of omdat je de laatste tijd bijvoorbeeld je eten – zonder op te letten op kwaliteit of kwantiteit – bijgehouden hebt. Meestal wordt hier een patroon duidelijk in en vergeet niet de tijden van eten op de lijst te vermelden. Dit kan ook nog wel eens een mede oorzaak van gewichtstoename zijn.
Als je weet waar het aan schort in je voedingsprobleem, dan is dat het punt van beginnen. Als je aan moet komen en je sport veel, krijg je waarschijnlijk niet genoeg voedingsstoffen binnen of niet de juiste voedingsstoffen. De verbruikte calorieën moeten immers wel weer minimaal aangevuld worden (in de juiste samenstelling). Andersom geldt ook dat als je te veel weegt je te weinig beweegt en/of je de verkeerde voedingsstoffen binnen krijgt je blijft groeien in omvang.
Zo levert erg vet eten bijvoorbeeld veel calorieën, maar bij de frequentie sporter kan het zijn dat de balans meer naar de koolhydraten gelegd moet worden.
Koolhydraten in de vorm van brood en pasta - wat de laatste jaren steeds meer gegeten wordt - kan een dikmaker zijn als je het niet in de juiste verhouding eet. De schijf van 5 lijkt wellicht een cliché verhaal, maar is nog steeds relevant.
Teveel koolhydraten kan dus verholpen worden, door het overschot aan koolhydraten in het lichaam op te gebruiken en zodra dit gerealiseerd is, kan er langzaam naar een evenwichtige voeding overgegaan worden. Hier zijn enkele dieetvormen op gebaseerd.
Alcohol
Een normaal eetpatroon maar iedere avond enkele grote glazen wijn naar binnen werken is, behalve voor je lever en hersenen, ook niet goed voor je gewicht. Een glas is al snel 80 calorieën en uitgaande van 2000 calorieën per dag voor een vrouw en 2500 calorieën per dag voor een man, hakt het stevig in als je meerdere glazen per dag drinkt. Maar ook hier geldt, met mate (1 tot max 2 glazen pers dag) is geen probleem en sla ook eens een dag over. Bier (alcoholvrij) is zo’n 55 calorieën, maar het zwaardere bier is maar liefst 155 calorieën en te vergelijken met een belegd broodje. Een sterke drank als whisky is vergelijkbaar met een glas wijn, maar een Breezer is een vet belegde boterham, zo’n 180 calorieën.
Alcohol kan er dus sterk inhakken als het om gewichtscontrole gaat.
Gewichtscontrole
Als je als vrouw wat af wilt vallen dan is een bepaalde periode duidelijk onder de 2000 calorieën te komen, de enige remedie. Beweeg er bij en het gaat nog beter en bovendien is bewegen per definitie goed voor je lichaam. Maar onder de 2000 calorieën blijven moet wel evenwichtig gebeuren en fruit kan hier prima bij helpen. Het is voedzaam en gezond en bijvoorbeeld een van de broodmaaltijden vervangen door verschillende soorten fruit klein te maken en in magere yoghurt of kwark te doen, maakt een prima maaltijd met minder calorieën.
Ban je bijvoorbeeld de eerder genoemde koolhydraten tijdelijk uit je eetpatroon, zorg er dan voor dat je wel de vitamines binnen krijgt. Vul je voeding aan met bijvoorbeeld visolie (omega 3 en 6) en vitamine B complex. Laat je goed voorlichten door de apotheker of assistente van de apotheker in de speciaalzaak.
Bewust omgaan met voeding en daarmee op een juiste manier afvallen of aankomen, hoeft geen straf te zijn. Je kunt nog steeds lekker eten, alleen meer bewust wat je op dagbasis allemaal eet. Een dieet heeft iets tijdelijks en is dus ook niet het juiste woord. Je voedingspatroon aanpassen en je voeding opnemen in je leefpatroon komt meer in de richting. Maar alles staat of valt met het echt willen en de juiste gemoedstoestand om hier een aanvang mee te maken.