Het South Beach Dieet, onze manier van leven/eten veranden
Het South Beach Dieet zou een lang, gezond en actief leven garanderen. Het doel is de manier waarop we eten en leven te veranderen door gezond te eten en door fitter te worden. Want de laatste decennia is er een obesitas-epidemie ontstaan in de Westerse wereld. En deze veroorzaakt een hele reeks van gezondheidsproblemen zoals het krijgen van een hartaanval, een beroerte, pre-obisitas, obesitas, vele vormen van kanker, psoriasis, acné, depressie, enz….
Het South Beach Dieet zou een lang, gezond en actief leven garanderen. Het doel is de manier waarop we eten en leven te veranderen door gezond te eten en door fitter te worden. Want de laatste decennia is er een obesitas-epidemie ontstaan in de Westerse wereld. En deze veroorzaakt een hele reeks van gezondheidsproblemen zoals het krijgen van een hartaanval, een beroerte, pre-obesitas, obesitas, vele vormen van kanker, psoriasis, acné, depressie, enz…
De obesitas-epidemie wordt veroorzaakt door ons zittend leven en slechte eetgewoontes. Eén van de oorzaken is omdat de voedingwaarde van onze voedingsmiddelen met de jaren sterk is verminderd, doordat we gewassen zijn gaan telen met het oog op resistentie, smaak en uiterlijk en niet meer met het oog op de voedingswaarde. De voedingsmiddelen zijn nu ook veel langer houdbaar door voedingsmiddelenverwerking, om bederf te voorkomen worden belangrijke voedingsmiddelen verwijderd en stoffen als natrium en transvetten toegevoegd. Gelukkig beginnen steeds meer mensen weer gebruik te maken van biologische voedingsmiddelen, traditioneel fruit en traditionele groeten, waarmee je gezond kunt blijven en vele chronische en degeneratieve ziekten kunt voorkomen.
Maar hoe zijn we nu dikker geworden?
Midden jaren ‘80 begon het Britse ministerie van volksgezondheid samen met FSA (Food Standards Agency) de voordelen van vetarme, koolhydraatrijke voeding actief te promoten en legde ze de nadruk op brood, aardappelen, rijst, pasta en granen als de basis van een gezond patroon. Vetten en oliën moesten met mate worden gebruikt. Dit heeft een rol gespeeld bij het dikker worden van de bevolking. Het probleem was dat de nationale aanbevelingen geen onderscheid maakten tussen goede koolhydraten en slechte koolhydraten of tussen goede vetten en slechte vetten. Terwijl suiker niet werd geadviseerd, werd zetmeel (samengestelde koolhydraten) wel geadviseerd. Men wist toen nog niet dat vezelarm zetmeel, zoals in wit brood en aardappelen, de suikerspiegel net zo snel laten stijgen als gewone suiker. Want dit zetmeel had een hoge glykemische index. Als reactie hierop begon de voedingsmiddelenindustrie vetarme gebakken producten te promoten waaronder cake, koekjes en gebak met geraffineerd wit meel en wisselende hoeveelheden suiker. Om het gebruik van verzadigde vetten in deze producten te vermijden werd het vet vervangen door plantaardige oliën. Maar om deze voedingsmiddelen een langere houdbaarheid en een betere vastheid voor het bakken te geven, werden de oliën gehydrogeneerd of werden deels gehydrogeneerde plantaardige oliën gebruikt die de vorming van schadelijke transvetten veroorzaakten. Hoewel transvetten eerst werden ontwikkeld als een gezonder alternatief voor verzadigde vetten, bleken ze later nog slechter te zijn.
Het werd duidelijk dat we, in onze poging de vetopname te beperken, steeds grotere hoeveelheden slechte koolhydraten consumeerden, maw, steeds meer zoetigheid en geraffineerde zetmeelproducten die in wezen geen vezels of andere voedingsmiddelen bevatten. Deze veroorzaken buitensporige schommelingen in onze suikerspiegel, wat resulteert in trek naar meer geraffineerde koolhydraten en in constante honger. De oorzaak waarom we altijd hongerig hebben, wordt duidelijk met behulp van de glykemische index, een maat van hoe de koolhydraten in een specifiek voedingsmiddel de suikerspiegel kunnen beïnvloeden. De voedingsmiddelen die de suikerspiegel goed en stabiel houden staan laag op de GI, dit zijn oa volle granen, de meeste groenten, en suikerarm fruit (zoals bessen), die langzaam worden verteerd en die je langere tijd een vol gevoel geven. Vezels zijn een beslissende factor bij het bepalen van de GI van een voedingsmiddel, maar er zijn nog andere factoren, zoals de mate waarin een voedingsmiddel wordt bewerkt, hoe lang het wordt gekookt en het zuurgehalte ervan.
Conclusie: Vezelloze, zetmeelrijke voedingsmiddelen maken ons hongerig ten gevolge van de schommelingen van onze suikerspiegel. En hoe hongeriger we worden, hoe meer we eten, en hoe meer we aankomen. Het is een vicieuze cirkel.
Hoe kunnen we nu de Obesitas-epidemie overwinnen?
Het South Beach Dieet zou het antwoord hebben. Het doel van South Beach dieet is om je te helpen veilig af te vallen en de rest van je leven gezond en fit te blijven. Het South Beach dieet is geen eiwitrijk, koolhydraat-arm dieet en het is ook geen vetarm dieet. Het is een dieet met een goede voedingswaarde, dat bestaat uit een grote verscheidenheid aan gezonde voedingsmiddelen en dat je leert je leven lang betere voedselkeuzen te maken.
De principes van het South Beach dieet
Je eet drie maaltijden per dag en ten minste 2 tussendoortjes. Je eet voldoende grote porties
eerlijk voedsel, incl. voedzame, vezelrijke koolhydraten (groenten, fruit en volle granen), magere eiwitten, goede onverzadigde vetten en vetarme zuivelproducten.
Hierondervinden jullie kort een samenvatting van de Fasen van het South Beach dieet:
- Fase I: deze duurt 2 weken, en is voor mensen die heel veel moeten afvallen of die sterk verlangen naar zoetigheid en geraffineerd zetmeel. Tijdens deze fase begint het gewichtsverlies, raakt je suikerspiegel gestabiliseerd en wordt je trek minder met een dieet gebaseerd op gezonde magere eiwitten en heel veel groenten en salades, bonen en ander peulvruchten, noten, magere kaas, eieren, magere zuivelproducten en goede onverzadigde vetten. Wat je niet mag eten zijn zetmeel ( brood, pasta, rijst) of suikers (incl. fruit en vruchtensappen).
- Fase II: deze is voor mensen die 4,5kg of minder willen verliezen en die niet verlangen naar zoetigheid. Als je van fase 1 naar fase 2 gaat, zul je ontdekken dat je gewicht gestaag blijft afnemen (maar langzamer) en dat je hongergevoel minder zal worden. Geleidelijk aan neem je weer de voedingsmiddelen die in fase 1 verboden waren, incl. goede koolhydraten (fruit, volkoren brood, volkoren pasta en bruine rijst), en een aantal wortelgroenten, zoals zoete aardappelen). Je mag af en toe een glas rode of witte wijn nemen bij lunch h of diner.
- Fase III: deze fase begint als je op je streefgewicht bent gekomen. De principes van deze fase zijn richtsnoeren voor de manier waarop we allemaal zouden moeten eten.
Dit leg ik in een ander artikel uit. Maar het gaat vooral om voedsel te kiezen met goede koolhydraten, goede vetten en magere eiwitten. De slechte vetten te vermijden en resoluut te kiezen voor vezels.