Wat is het meest geschikte dieet voor jou?

Wat is het meest geschikte dieet voor jou? Er zijn gigantisch veel soorten dieet. En allemaal beloven ze je een slank figuur in een mum van tijd. Welk dieet geeft jou de grootste hoeveelheid energie en is goed voor je mentale en lichamelijke gezondheid? Dit kan ik niet voor jou beslissen, maar ik kan je wel helpen om het zelf uit te zoeken.

Experimenteer met eetgewoonten

Probeer verschillende soorten van eetgewoonten. Als je een gevoel hebt dat je een dieet gevonden hebt dat bij je past, hou deze dan gedurende dertig dagen aan. Je lichaam en geest heeft immers meer dan twee weken nodig om zich aan het nieuwe dieet aan te passen. Het kan zijn dat je jezelf na twee weken slecht voelt, maar na vier weken fit en gezond. Dit heeft te maken met het ontgiften van je lichaam, hetgeen hoofdpijn, rugklachten en stemmingswisselingen met zich me kunnen brengen. Deze verdwijnen echter weer even snel als ze gekomen zijn.

Een dagboek

Schrijf dagelijks kort je ervaringen neer in een notitieboekje. Heb vooral aandacht voor de hoeveelheid energie die je krijgt of die ontbreekt. Voel je jezelf gelukkig of ben je eerder neerslachtig? Ben je helder van geest of vergeetachtig? Het geheugen van een mens is selectief en we hebben de gewoonte om ons enkel de positieve zaken te herinneren. Je notities kunnen je achteraf dan helpen om het dieet objectief te beoordelen en verschillende diëten met elkaar te gaan vergelijken. Vaak bestaat het ideale dieet voor jou uit een samenraapsel van ideeën uit verschillende diëten.

Zelf beoordelen

Boeken, tijdschriften en het internet geven je voortdurend tips om doeltreffend te diëten. Maar elk dieet werk bij iedereen anders en iedereen zal elk dieet ook emotioneel anders ervaren. Probeer dan ook vooral wetenschap te putten uit je eigen ervaringen. In de literatuur spreekt men elkaar vaak tegen als het over gezondheid gaat. Maar al wie veelvuldig over diëten gelezen heeft zal ongetwijfeld een patroon terugvinden in de wirwar van informatie en zal steeds beter worden in het onderscheiden van waarheden en onwaarheden. De essentie van elk populair dieet is bijna identiek aan elkaar. Vaak maken enkele minder belangrijke details het verschil. Maar het is toch vooral met de marketing, het etiket en de omkadering dat men je wilt doen geloven dat dit ene dieet het beste is van allemaal.

Vegetariërs eten gezond?

Gezond eten is steeds voor discussie vatbaar. Bepaalde termen klinken gezonder dan ze in werkelijkheid zijn. Zo eten vegetariërs en veganisten niet gezonder. Vegetariërs eten geen dieren en veganisten eten evenmin dierlijke producten. Maar zij eten op enkele uitzondering na, evenveel frietjes en snoepgoed als andere mensen. Hetzelfde geld voor mensen die een Raw Food dieet volgen of macrobiotisch eten met veel graanproducten en soep. Deze mensen zijn meestal even snel verleidt door een reep chocolade als jij. Laat je dus niet wijsmaken dat andere mensen gezonder eten en dat met over te schakelen naar pakweg een vegetarisch dieet de verleidingen van elke dag als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen. Veganisten hebben over het algemeen ook een drukke job waardoor ze in plaats van verse groentjes, voor groentjes uit blik moeten kiezen. Het is dus niet alleen belangrijk wat je eet, maar ook wat je niet eet en hoe je het klaar maakt. En bovenal is het belangrijk hoe je jezelf bij het dieet voelt, of je er energie van krijgt en je voldoende emotioneel veerkrachtig behoudt.

Zoeken en vinden van het gepaste dieet

Door te experimenteren vind je uiteindelijk wel het dieet dat bij jou past. Experimenteer met rauw voedsel en met granen. Probeer eens vlees weg te laten of cafeïne uit te sluiten. Ban eens al de suiker uit je dieet, of alle kunstmatige voedingsmiddelen. Door bepaalde elementen gedurende dertig dagen weg te laten zal je jezelf emotioneel beter of slechter gaan voelen. Je zal je fitter gaan voelen of juist zwakker op je benen. Stel geleidelijk aan zo je eigen dieet samen, het ideale persoonlijke dieet waarbij je positief in het leven blijft staan. Veel mensen met overgewicht komen in een vicieuze cirkel terecht omdat ze elk dieet te strikt volgen en merken dat het bij hen niet werkt of door hen niet vol te houden is. Zo probeert men dieet na dieet en stapelt men de teleurstellingen op zonder ook maar een stap verder te komen. Probeer geen slachtoffer te worden van schuldgevoelens als je een dieet niet op de letter volgt. Spreek met jezelf op voorhand af wat haalbaar is en waar je jezelf goed bij kunt voelen.

Veranderen

Elke keer je een ander dieet probeert zal je de eerste weken moeite hebben met te wennen aan de nieuwe eetgewoonten. Je zal merken dat het na verloop van tijd gemakkelijker zal gaan en er routine ontstaat waar je aan gaat wennen. je zal sneller dan je denkt aan bepaalde voedingsmiddelen, ook de gezonde, gehecht geraken. Daarom dien je elk nieuw dieet dertig dagen vol te houden om te kunnen achterhalen wat bij jou past en wat niet. Je zal verschieten wat je zoal van voedsel voor de eerste maal of opnieuw zal leren te eten en waar je binnen de koste keren gehecht aan zal geraken. Probeer daarom zoveel mogelijk verschillende diëten, zodat je zoveel mogelijk eetgewoontes en voedingsmiddelen kunt uitproberen. Vergeet niet voldoende aantekeningen te maken en vergelijk regelmatig de resultaten. Hecht ten allen tijde voldoende aandacht aan de emotionele kant van een dieet en probeer te achterhalen of je jezelf gelukkiger voelt en energieker bent. Heb tenslotte meer vertrouwen in wat je lichaam je vertelt dan wat de reclameboodschappen je proberen wijs te maken. Als je deze raad opvolgt, zal je merken dat je binnen afzienbare tijd een dieet hebt samengesteld dat je op het lijf is geschreven.
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het RAUW dieet snel en succesvol afvallen, maar ongezondHet RAUW dieet snel en succesvol afvallen, maar ongezondAls je graag enkele overtollige kilo's wilt verliezen, dan geloof je graag in de vele dieet en afvaltips die dieetgoeroe…
Vuistregel voor gezond afvallen - disciplineVuistregel voor gezond afvallen - disciplineDiscipline is de belangrijkste vuistregel voor gezond afvallen. Gezond afslanken door middel van goede kan maanden tot j…
Het Dukan Dieet, 3 tot 5 kilo afvallen in één weekHet Dukan Dieet, 3 tot 5 kilo afvallen in één weekHet Dukan Dieet is een van de populairste diëten van 2011. Het Dukan Dieet is makkelijk vol te houden en met behulp van…
1 dag dieet om snel af te vallen1 dag dieet om snel af te vallenDe meeste van ons die willen afvallen, willen het liefst zo snel mogelijk resultaat. Hoe sneller ze vermageren, hoe bete…

Sterren en hun diëtenWaarom heeft Jessica Alba zo'n jaloermakend strakke buik? En hoe heeft Renée Zellweger al die kilo's die ze aan moest ko…
Op dieet door minder te etenOp dieet door minder te etenWeinig vet, weinig koolhydraten of veel eiwitten,... Er bestaat een dieet voor elke smaak. En als je één van de miljoene…
Bronnen en referenties
Raphaella (256 artikelen)
Laatste update: 13-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.