Afvallen met het bloedgroep dieet: inleiding
Het bloedgroepdieet is een dieet dat gebaseerd is op de verschillen in bloedgroepen. Waar andere dieëten dezelfde principes voor iedereen hanteren stelt het bloedgroependieet een dieet op, op basis van je bloedgroep. Elke bloedgroep kent een eigen dieet waardoor men op een effectie en gezonde wijze kan afvallen.
Ontstaan van bloedgroepen
Ooit bestond er maar één bloedgroep, bloedgroep O. Doordat de mens op een gegeven moment over de wereld is gaan trekken zijn er veranderingen opgetreden in deze bloedgroep. In nieuwe gebieden moest men zich aanpassen aan de gewoontes en het klimaat, waarmee men ook het eetpatroon aan moest passen. Het immuunsysteem moest zich eveneens aanpassen aan de veranderde bedreigingen zoals parasieten. Op deze manier zijn uiteindelijk nieuwe bloedgroepen ontstaan.
Verschil tussen bloedgroepen
De diverse bloedgroepen onderscheiden zich op basis van een 'chemisch herkenningsteken' in het hemoglobine, de rode bloedkleurstof. Fucose, een suiker, vormt de basis van dit chemisch herkenningsteken. Bloedgroep O bevat enkel fucose, andere bloedgroepen bevatten een antigen. Bloedgroep A heeft antigen A, bloedgroep B antigen B en bloedgroep AB heeft beide antigenen A en B. Er is niet heel veel onderling verschil tussen de bloedgroepen, er is enkel een bepaald type aminosuiker anders.
Toch kan je de diverse bloedgroepen niet zomaar met elkaar mengen. In een dergelijk geval treedt namelijk een afweerreactie op welke samenklontering van het bloed veroorzaakt. Dit stoort de bloedsomloop en het functioneren van organen, storingen die zelfs fataal kunnen zijn!
'Verkeerd' bloed kan dus tot een afweerreactie leiden, maar 'verkeerd' voedsel kan dit ook. Dit kan door een reactie met bepaalde bestanddelen in voeding (lectines) maar ook door een reactie met de eigen bloedgroepantistoffen. Voeding kan dus ook leiden tot afweerreacties. Peter D'Adamo, een Amerikaans arts en natuurgeneeswijzer, ontdekte deze principes.
Peter D'Adamo en zijn onderzoek naar bloedgroepen
De meeste afvalprogramma's hanteren een soort "one size fits all" principe: het voorgestelde
dieet werkt bij iedereen! Hierbij wordt echter voorbij gegaan aan de grote individuele verschillen. De ene persoon is immers de andere persoon niet, ieder lichaam werkt weer net iets anders. Het is daarom niet logisch om een dieet te ontwikkelen zonder daarbij de individuele verschillen in het achterhoofd te houden. Het
bloedgroepen dieet is anders. Het bloedgroependieet erkent de verschillen tussen mensen en past het dieet daar op aan.
Rekening houden met individuele verschillen
We kunnen enkel gezond en effectief afvallen wanneer we rekening houden met onze persoonlijke behoeften, en dan met name de biochemische verschillen. Dit betekent dat we het dieet aan moeten passen aan de manier waarop ons lichaam voedsel opneemt en verwerkt.
Peter D'Adamo, een Amerikaanse arts en natuurgenezer, stelt dat bloedgroepen de sleutel tot succesvol afvallen vormen.
Volgens D'Adamo bevat de bloedgroep een genetische boodschap met betrekking tot voedings- en gedragswijzen van onze voorouders. D'Adamo zag dat bij de ene patiënt een vetarm dieet wél werkte terwijl bij een andere patiënt de klachten juist verergerden bij een vetarm dieet. Hij stelde dat dit verschil in het bloed gelegen moest zijn, omdat het bloed de rest van het lichaam van voedsel voorziet. Jarenlang hield de arts bij hoe mensen met verschillende bloedgroepen op verschillende voedingsmiddelen reageerden. Uiteindelijk formuleerde hij op basis van deze bevindingen zijn
bloedgroepdieet.
Samenvatting bevindingen onderzoek naar bloedgroepen
- Mensen bloedgroep A (de vegetariër) kunnen beter plantaardige eiwitten als energiebron gebruiken. Zuivelproducten kunnen zij beter vermijden, aangezien deze slijmvorming tot gevolg kunnen hebben bij deze groep mensen.
- Mensen met bloedgroep AB (het mysterie) hebben een zeer gevoelig spijsverteringskanaal en moeten de voorkeur geven aan een evenwichtig samengestelde voeding.
- Mensen met bloedgroep B (de nomade) zijn als het ware evenwichtige alleseters. Zij kunnen zowel vlees, melkproducten, groenten en granen goed verteren.
- Mensen met bloedgroep O (de jager) zijn echte vleeseters. Zij moeten hun energie zo veel mogelijk uit dierlijke eiwitten halen. Tarwe kan men beter vermijden, omdat men de gluten niet zo goed kan verdragen.
Het bloedgroepdieet
Het bloedgroepdieet is een dieet waarbij je niet elke calorie hoeft te tellen die je binnenkrijgt. Je hoeft evenmin op de gram af voedsel te wegen. En je hoeft ook je eetpatroon niet van de een op de andere dag compleet om te gooien. Het principe is eigenlijk heel simpel: je kiest voor die voedingsmiddelen die op basis van je bloedgroep zeer geschikt voor je zijn en vult deze aan met neutrale voedingsmiddelen. De bloedgroep kan beschouwd worden als een kompas dat de juiste voedingsmiddelenweg voor je aanwijst.
Hoe werkt het bloedgroepdieet?
Het
bloedgroependieet kent als het ware drie categorieën voedingsmiddelen per bloedgroep:
- Gunstig: deze voedingsmiddelen werken als het ware als medicijnen
- Vermijden: deze voedingsmiddelen ervaart het lichaam (in hoge doseringen) als gif
- Neutraal: deze voedingsmiddelen dienen in de eerste plaats de voedzaamheid en voedingswaarde
Verstandig naar het ideale gewicht toewerken
Streef er naar om op een gezonde en effectieve manier naar je ideale gewicht toe te werken. Dit betekent dat je niet zo snel mogelijk af moet vallen, maar langzaamaan naar je ideale gewicht toe gaat werken. Je kan immers wel snel afvallen door enkel gunstige voedingsmiddelen tot je te nemen, maar wanneer je daarbij de neutrale voedingsmiddelen overslaat breek je je immuunsysteem langzamerhand af. Het immuunsysteem krijgt immers niet meer de benodige voedingsstoffen die het uit onder andere de neutrale voedingsmiddelen haalt.