De eerste stap om gewicht te verliezen

De eerste stap om gewicht te verliezen Veel mensen denken dat je zo slank moet zijn als de fotomodellen in reclames of tijdschriften. Geeft de weegschaal een paar kilo meer aan, dan ben je te dik! Dit is niet waar. Maar het is wel goed om op het gewicht te letten, vooral als het gewicht te hoog is. In dit artikel kunt u de eerste stappen lezen die nodig zijn als u op een verantwoorde manier een paar kilo kwijt wilt raken.

Wat is een goed gewicht?

U voelt zich het lekkerst bij een bepaald gewicht. Vaak is dat ook het gewicht dat goed is voor uw gezondheid. Een paar kilo meer of minder is meestal niet een probleem voor uw gezondheid. Fors overgewicht geeft een grotere kans op hart- en vaatziekten. Zeker als iemand ook nog rookt, een verhoogde bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte of suikerziekte heeft. Als het teveel vet vooral rondom de buik zit, geeft dat extra risico op hart- en vaatziekten.

Uw middel-omtrek

Er is een eenvoudige manier om te weten of het nodig is uw gewicht te verbeteren. Met behulp van een centimeter kunt u uw middel-omtrek meten.

Enkele tips:
  • Trek de centimeter niet aan, laat deze aansluiten rond het middel.
  • Meet uw omtrek na uitademen en ontspan uw buikspieren.
  • Laat bij voorkeur uw omtrek door iemand anders meten, dat is nauwkeuriger.
  • Meet de middel-omtrek bij voorkeur op uw blote buik, dat is nauwkeuriger.

Het is goed om actie te ondernemen als de omtrek:
  • Bij mannen 102 cm of meer is
  • Bij vrouwen 88 cm of meer is

Houd uw gewicht stabiel als de omtrek:
  • Bij mannen tussen de 94-102 cm is
  • Bij vrouwen tussen de 80-88 cm is

Het schommelen van het gewicht, het zogehete jojo-effect, is namelijk ongunstiger dan een stabiel, iets verhoogd gewicht. Indien uw cholesterolgehalte te hoog is of als u een te hoge bloeddruk heeft, is het wél nodig om het gewicht te verlagen.

Meer zelfvertrouwen

Gezond eten en meer bewegen bieden u voordelen. Het maakt niet alleen de kans op hart- en vaatziekten kleiner. Hoe dan ook zorgt die leefstijl voor een betere gezondheid en conditie. Gezond eten en meer bewegen zorgen ook voor een frisser uiterlijk en geven u zo meer zelfvertrouwen. Allemaal voordelen die nog eens worden ondersteund door de positieve reacties van anderen.

Professionele begeleiding

Bedenk dat er doorzettingsvermogen voor nodig is om af te vallen. Gewoonten moeten worden veranderd. Professionele begeleiding kan dat gemakkelijker maken.
Als u al vaker heeft geprobeerd om af te vallen, zoek dan vanaf het begin de steun van een professionele begeleider. De kans is groot dat het u deze keer beter lukt.

Verandering eetgewoonten

Uw huisarts kan u naar een diëtist verwijzen of u kunt zelf contact opnemen met een diëtist. De diëtist kan u helpen bij het aanleren van een nieuw gezond eet- en leefpatroon en antwoord geven op praktische vragen.

Meer bewegen

U kunt zich aanmelden bij een sportvereniging. Vaak bieden sportverenigingen een kennismakingsbijeenkomst aan. Lid worden van een sportvereniging hoeft helemaal niet te betekenen dat u aan een competitie mee moet doen. Veel verenigingen hebben een aparte afdeling, waar de nadruk op recreatie ligt. Soms is er een speciaal uurtje voor mensen met een te hoog gewicht.

Maak een eet- en beweeg dagboek

Maak gedurende vier dagen een verslag van uw eet- en beweeggewoonten. Kies zowel week- als weekenddagen. Breng nog geen veranderingen aan. Noteer wat u eet en drinkt en al uw lichamelijke activiteiten.

Voorbeeld dagboekpagina:

Tijdstip Eten Bewegen
08.00 uur1 snee witbrood, margarine, jam, thee zonder suiker
10.00 uurkoffie zonder suiker, gevulde koekfietsen: 15 min.
12.30glas halfvolle melk, sauzijzenbroodje
14.00thee zonder suiker, 3 koekjes
16.004 koekjeswandelen: 10 min.
18.00enzovoortenzovoort

Via het dagboek is nu duidelijk te zien dat er op een dag teveel ongezonde voeding wordt genuttigd. Ook geen 30. minuten beweging per dag, wat wel zo belangrijk is.
Ga na het maken van een dagboek voor uzelf na wat u kunt veranderen. schrijf het op en maak een nieuw dagboek.
© 2010 - 2023 Melaniewalker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Gezond Afvallen?Wat is Gezond Afvallen?Veel mensen willen gezond afvallen maar weten niet precies wat dit inhoudt. Hier lees je meer over op een gezonde manier…
Voordelen van afvallenVoordelen van afvallenDe voordelen van afvallen zijn veel talrijker dan de meeste mensen denken. Wanneer zij zich de vraag stellen: 'waarom mo…
Een goed eetdagboek bijhouden als je wilt afvallenEen goed eetdagboek bijhouden als je wilt afvallenAfvallen is niet gemakkelijk. Door goed te bewegen en gezond te eten is het echter wel mogelijk. We eten gemakkelijk te…
Gewicht verliezen? Zes tips om gemotiveerd te blijvenGewicht verliezen? Zes tips om gemotiveerd te blijvenVeel mensen die willen afvallen houden het meestal niet lang vol. Gewicht verliezen gaat gemakkelijker als je gemotiveer…

Het Bodysense dieetHet Bodysense dieetHet Bodysense dieet is voornamelijk bedoeld voor vrouwen, die willen leren luisteren naar hun lichaamssignalen. Het is b…
Het stroopwafeldieetHet stroopwafeldieetEen stroopwafel: wie houdt daar nu niet van? Afvallen, terwijl je stroopwafels eet, dat is toch de droom van iedere zoet…
Melaniewalker (43 artikelen)
Gepubliceerd: 23-09-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.