Het Shangri-La Dieet
Afvallen is niet makkelijk. Als je een dieet volgt, moet je streng zijn voor jezelf. Het dieet beperkt je in wat je mag eten, je moet calorieën of punten tellen, en daarnaast heb je het gevoel dat je jezelf continu aan het uithongeren bent. Gelukkig heeft professor Seth Roberts hiervoor een oplossing: Het Shangri-La dieet.
Inhoud
De waarheid van de donut
Altijd is ons verteld dat als je wil afvallen, je minder moet eten. Ieder pondje gaat door het mondje. En daarnaast is het aan te raden om flink te gaan sporten. Maar voor veel mensen, waaronder ik zelf, is dit lastiger dan iedereen het doet klinken. En is het niet zo dat twee verschillende voedingsmiddelen met dezelfde hoeveelheid calorieën een heel ander effect kunnen hebben op je lichaamsgewicht? We hebben nooit de complete waarheid over afvallen gehoord. Het is niet waar dat je minder moet eten om af te kunnen vallen. Het Shangri-La dieet is gebaseerd op een nieuwe theorie over gewichtsverlies, en je voegt zelfs iets toe aan je eetpatroon!
Het gat in de donut
Het is gedeeltelijk waar dat ieder pondje door het mondje gaat. Als je teveel calorieën binnenkrijgt, worden deze omgezet tot vet. En dan maakt het niet uit van welk voedingsmiddel deze calorieën komen. Maar het missende stukje van de waarheid, het gat in de donut, is dit: voedsel beïnvloedt je gewicht ook op een andere manier. Het beïnvloedt namelijk je
set point. Dit is het gewicht dat je lichaam “wil” zijn. Je lichaamstemperatuur werkt op een vergelijkbare manier: als je het warm hebt, ga je zweten om af te koelen, als je het koud hebt, span je je spieren aan (trillen, klappertanden) om het zo warmer te krijgen. Met je gewicht werkt dit hetzelfde. Als je een idee wilt krijgen wat jouw set point is, zie onderstaande tabel.
Ik voel me... | Je set point is... |
Uitgehongerd. Ik denk continu aan eten. Zelfs na een goede maaltijd voel ik me niet vol. Ongelukkig. | Je lichaamsgewicht plus een aantal kilo. |
Hongerig. Ik heb altijd zin om te eten. Iedere paar minuten denk ik wel aan eten. | Je lichaamsgewicht plus ongeveer een kilo. |
Comfortabel. Soms heb ik honger. Als het etenstijd is, ziet eten er goed uit. Ik eet standaard hoeveelheden. | Ongeveer gelijk aan je lichaamsgewicht. |
Na een maaltijd lang vol. Soms vergeet ik te eten. Ik denk niet aan voedsel. Ik heb geen honger tot ik begin te eten. | Je lichaamsgewicht min ongeveer een kilo. |
Erg vol. Ik voel me alsof ik dagen niet zou hoeven eten. Zelfs mijn favoriete voedsel sla ik af. Ik heb nooit honger. | Je lichaamsgewicht min een aantal kilo. |
Het leuke nieuws is, dat je je set point ook kunt veranderen. Als je set point daalt, neemt je eetlust af, waardoor je afvalt. Dit is ook meteen het verschil met ieder ander dieet. Stel: je weegt 80 kg en je wilt graag 10 kg afvallen. Door een aantal weken minder te eten dan normaal, is het je gelukt om al 6 kilo af te vallen. Natuurlijk heel goed, maar ondertussen is je eetlust vreselijk toegenomen, en moet je daar wel aan toegeven. Het probleem met andere diëten is dus dat je gewicht wel kan dalen, maar je set point blijft even hoog. Hierdoor wordt de honger ondraaglijk, en is dit uiteindelijk niet vol te houden. Het Shangri-La dieet werkt, omdat je een voedingsmiddel toevoegt die je set point verlaagt. Hierdoor krijg je minder honger, waardoor je minder eet, waardoor je afvalt – zonder dat je er moeite voor hoeft te doen.
Smaakloos
De smaak van een voedingsmiddel bepaalt het effect op je set point. Van nature houden we van zoet en zout voedsel, maar de meeste smaken (zoals spinazie) moeten we leren eten voordat we ervan houden. Dit komt doordat we van een smaak leren houden als ons brein het gaat associëren met calorieën. Des te vaker je iets eet en de smaak zo leert kennen, des te meer je lichaam het associeert met calorieën, en des te lekkerder je het vindt. Een voedingsmiddel dat je goed kent, denk maar aan cola of chocola, zal je set point doen stijgen. Een voedingsmiddel dat je niet kent of dat weinig smaak heeft, zal je set point doen dalen. Een voedingsmiddel zonder smaak en daardoor zonder associatie met calorieën, zal je set point nog meer doen dalen. Als je voedingsmiddelen zou indelen op een schaal van 0 tot 10 op hoe ze je set point beïnvloeden, zou rauwe groente een 4 krijgen en junk food een 10. Er zijn zelfs twee voedingsmiddelen bekend met een 0. Deze voedingsmiddelen hoef je niet in grote hoeveelheden tot je te nemen - zelfs een kleine hoeveelheid zal je set point veel doen dalen.
1. Suikerwater
Je zou verwachten dat je met suiker een associatie zou hebben met calorieën, omdat het smaak heeft. Uit onderzoek is echter gebleken, dat je brein anders omgaat met suiker dan met andere smaken. Het drinken van suikerwater heeft hetzelfde effect als het eten van voedsel zonder smaak: het verlaagt je set point waardoor je afvalt.
2. Olijfolie
Hierbij gaat het om olijfolie met zo min mogelijk smaak. Dus gebruik juist geen Extra Virgine, maar bijvoorbeeld Bertolli Delicato, deze gebruik ik zelf ook. Vaak is aan de kleur olijfolie ook al redelijk te zien of het geschikt is. Hierbij geldt: des te lichter, des te beter. Het kan per persoon verschillen hoe je reageert op een bepaald merk olijfolie. Van ieder merk is er wel een type olijfolie te vinden die wat lichter is qua smaak.
Werkwijze
Om het Shangri-La dieet te volgen, hoef je je maar aan twee regels te houden.
Regel 1. Per dag 100 tot 500 calorieën aan suikerwater en/of olie.
Het gaat hier om de hoeveelheid aan calorieën. 100 calorieën suikerwater staan gelijk aan 100 calorieën olie. De keuze voor suikerwater of olie is aan jou, het is ook te combineren. Verderop zal ik de voor- en nadelen van suikerwater en olie en de bereidingswijze benoemen. Het klinkt misschien gek, maar des te meer calorieën je per dag tot je neemt aan suikerwater en/of olie, des te meer je zult afvallen. Je kunt enigszins spelen met de hoeveelheden, maar probeer niet meer dan een kilo per week af te vallen. Diëten waarbij je meer dan een kilo per week afvalt, laten je meestal veel vocht verliezen, geen vet.
Regel 2. Een uur vóór en een uur na het suikerwater en/of de olie geen smaken.
Stel dat je van plan bent om van 12 uur tot half 1 te lunchen, neem dan om 11 uur of half 2 je suikerwater en/of olie. Zorg dus dat je een uur vóór en een uur na het innemen van de smaakloze calorieën totaal geen smaak binnenkrijgt. Dit zijn maaltijden, maar ook kauwgom, een sigaret, en ook kun je geen tandenpoetsen in deze tijd. Suikerwater moet je wat langzamer tot je nemen – zo langzaam als het drinken van hete thee, maar olie kan je even snel doen. Het maakt verder niet uit op welk moment van de dag je je suikerwater/olie inneemt, omdat het een langdurig effect geeft.
Het beste effect krijg je door de smaakloze calorieën (het suikerwater en/of de olijfolie) langzaam tot je te nemen. Tenzij je van plan bent maar een kleine portie te gebruiken, kun je de calorieën langzaam tot je nemen door een deel ervan tussen je ontbijt en lunch te nemen, en het andere deel tussen je lunch en diner.
Suikerwater
Als je suikerwater wil gebruiken voor je smaakloze calorieën, denk er dan goed aan dat het gaat om suikerwater zonder toegevoegde smaak. Dus voeg niets toe, ook niet een beetje citroensap. Daarnaast moet je echte suiker gebruiken omdat er wel calorieën in het suikerwater moeten zitten, je kunt dus geen zoetstoffen zoals aspartaam of saccharine gebruiken. De beste keuze zijn suikerklontjes (sucrose) en fructose (vruchtensuiker).
Hoe bereid je suikerwater?
In de onderstaande tabel staat aangegeven hoeveel suiker je nodig hebt voor een bepaalde zoetheid van het water. Werk met eetlepels van 15ml. Eén eetlepel suiker is ongeveer 45 calorieën, en gelijk aan 3 theelepeltjes, en aan 3 middelgrote suikerklontjes.
Zoet | Standaard | Minder zoet |
1 eetlepel per 200 ml | 1 eetlepel per 250 ml | 1 eetlepel per 350 ml |
2 eetlepels per 350 ml | 2 eetlepels per 500 ml | 2 eetlepels per 750 ml |
3 eetlepels per 500 ml | 3 eetlepels per 750 ml | 3 eetlepels per liter |
4 eetlepels per 750 ml | 4 eetlepels per liter | 4 eetlepels per 1.5 liter |
Je kunt suikerwater koud en warm drinken (als thee met suiker zonder theezakje).
Voor- en nadelen van suikerwater
Voordelen van suikerwater
- Zoete smaak
- Makkelijk mee te nemen naar bijv. je werk
Nadelen van suikerwater
- Duurt langer om in te nemen
- Slecht voor je tanden
Na de alinea over olijfolie staat een tabel om een idee te krijgen hoeveel calorieën aan suiker je per dag op kan lossen in water.
Olijfolie
Naast suikerwater kun je ook kiezen voor olijfolie. Nogmaals, denk eraan dat het een type olijfolie moet zijn die licht van smaak is, zoals bijv. Bertolli Delicato. Omdat iedere olijfolie wel wat smaak heeft, is het aan te raden om je neus dicht te houden (met je hand, of met een neusclipje voor zwemmers) tijdens het innemen van de olie. Zelf heb ik door experimenteren een handige manier gevonden om de olie in te nemen.
- Doe de neusclip op of houd je neus goed dicht.
- Schenk de gewenste hoeveelheid olie in een shot-glaasje.
- Neem een slok water in de mond en leg je hoofd in je nek.
- Giet de olie op het water in je mond.
- Slik door (terwijl je je hoofd nog naar achter houdt).
- Drink water om eventueel de smaak weg te spoelen.
- Adem een aantal keer door de mond en verwijder daarna de neusclip.
- Eventueel herhalen als je teveel olie hebt voor één slokje.
Voor- en nadelen van olijfolie
Voordelen van olijfolie
- Gezond, ook voor je huid en haar
- Snel in te nemen
Nadelen van olijfolie
- Wordt soms vreemd of vies gevonden
- Neemt niet makkelijk mee
Zie de tabel hieronder om een idee te krijgen hoeveel calorieën je in kan nemen als je een bepaald gewicht kwijt wil. Het gaat hier om de keuze voor óf suikerwater óf olijfolie. Je kan het prima combineren, maar deze tabel gaat uit van een keuze voor één van de twee mogelijkheden.
Gewenste gewichtsverlies | Suiker in water | Olijfolie | Totaal aantal calorieën |
Minder dan 9 kilo | 3.7 eetlepels | 1.4 eetlepels | 165 calorieën |
Tussen 9 en 18 kilo | 7.3 eetlepels | 2.8 eetlepels | 330 calorieën |
Meer dan 18 kilo | 8.3 eetlepels | 3.1 eetlepels | 375 calorieën |
Wat kun je verwachten?
Sommigen merken al snel de gunstige effecten van het Shangri-La dieet, bij anderen duurt het even voor het aanslaat. Vaak hangt het ervanaf hoeveel je wil afvallen. Wil je veel kwijt? Dan merk je vaak al snel dat het werkt. Heb je al een gezond BMI maar wil je wat meer kwijt? Dan duurt het vaak wat langer voor je de effecten merkt. Desondanks kan iedereen met het Shangri-La dieet afvallen. Naast het afvallen, zijn dit de effecten die je kan verwachten als je het Shangri-La dieet volgt.
- Je zal minder honger hebben
- Je voelt je eerder vol tijdens het eten
- Je denkt minder na over eten
- Je hebt minder zin om te snaaien
- Je hebt meer zin in gezond voedsel
Vaak gestelde vragen
Ik vind het moeilijk olie te drinken.
Er zijn veel manieren om de olie in te nemen, waaronder de techniek die ik eerder beschreef. Hierdoor proef, ruik en voel je de olie helemaal niet. Daarnaast is het misschien een goede oplossing om telkens een klein beetje olie te nemen, het hoeft niet allemaal tegelijk. Na het innemen van de olie kan je wat water drinken om de smaak kwijt te raken.
Kan ik het Shangri-La dieet combineren met een ander dieet?
Ja, het is te combineren met andere diëten. Vaak maakt Shangri-La het volgen van een ander dieet makkelijker, omdat het je eetlust remt!
Ik heb hoofdpijn sinds ik dit dieet volg.
Dat kan voorkomen. Dit komt waarschijnlijk doordat je minder suiker/caffeïne inneemt dan normaal. Dit gaat meestal over na een paar dagen of een week.
Ik heb last van buikpijn.
Bij het gebruiken van fructose voor suikerwater kan het voorkomen dat je last krijgt van buikpijn. In dat geval kun je beter sucrose gebruiken (normale suikerklontjes). Ook bij het innemen van olijfolie kun je in het begin last hebben van buikpijn of zelfs diarree. Dit komt doordat je darmen nog niet gewend zijn aan het innemen van olie. Dit is meestal na een week over.
Ik heb meer honger dan eerst.
Als je suikerwater hebt gekozen voor je calorieën, kan het zijn dat je lichaam zo reageert dat je meer honger dan vantevoren. Mocht dit gebeuren, is het verstandig verder te gaan met olie.
Mijn ervaring met Shangri-La
Ik ben van mening dat een dieet zijn kracht des te meer bewijst als je iemand kent die het dieet succesvol heeft gevolgd. Graag wil ik mijn ervaringen met je delen. Van eind juni tot begin november 2009 heb ik voor het eerst het Shangri-La dieet gevolgd, met als gevolg dat ik mijn ideale gewicht toen heb bereikt!
Afsluiting
Geef het proces tijd. Veel diëten beloven je een gewichtsverlies van 5 kilo per week, maar dit is niet gezond. Shangri-La is geen wondermiddel in de zin van extreem snel gewichtsverlies, maar het is wel een dieet waar je mee door kunt gaan en je gewicht zult blijven verliezen tot welk gewicht je wilt. Als je eenmaal je streefgewicht hebt bereikt, is iedere dag suikerwater of olie nemen niet meer noodzakelijk. Waarschijnlijk verlies je al gewicht in je eerste week. Het komt vaak voor dat je in het begin wat meer verliest, en dat het daarna wat langzamer gaat – dat is normaal.