Gezond afvallen en/of vermageren

Gezond afvallen en/of vermageren Gezond afvallen of vermageren is iets anders dan een crashdieet volgen om een paar kilootjes kwijt te raken. Wanneer je echt een flink aantal kilo´s wilt afvallen dan is het heel belangrijk om dit doordacht aan te pakken en er voor te zorgen dat je gezondheid ondertussen optimaal blijft of liefst nog verbeterd. Sporten is iets dat ook altijd geassocieerd wordt met afvallen maar het is niet zo dat als je totaal niet van sporten houdt dat je dan ook nooit kunt afvallen. Bewégen is belangrijk en dat kan ook wandelen zijn. Je hoeft dus niet gelijk in de stijgers te gaan hangen. Niets overdrijven dus maar wel overwogen aan de gang gaan met je lijf én je gezondheid.

Goede voornemens

Er zijn twee momenten in het jaar dat afvallen echt een soort van hype is en dat is meestal als we weer een nieuw jaar ingaan en ook wanneer we weer denken aan zon, strand en vakantie. Het kan echt helpen om je mindset om te turnen wanneer je een doel hebt want afvallen is niet alleen maar minder eten en drinken. Het heeft ook alles te maken met je geest. Je geest is zo krachtig dat wanneer het steeds maar niet lukt om af te vallen, je jezelf steeds minder de moeite waard vindt en erg ongelukkig wordt. Maar tegelijkertijd is de geest dus óók zo krachtig dat, wanneer je echt de knop weet om te zetten, je geest je alle kracht kan geven om je weer gelukkig in je eigen vel te laten voelen. Een extra zetje in de goede richting kan dan inderdaad een goed voornemen voor het nieuwe jaar zijn of die mooie bikini die je zo graag wilt dragen op het strand. Maar, afvallen kun je natuurlijk verder op ieder moment van het jaar doen of op ieder moment van de dag zelfs.

Doe het voor jezelf

De sleutel om echt blijvend gewicht te minderen is dat je het voor jezelf doet. Je moet bedenken dat het enige dat je blijvend van de kilo´s kan verlossen je verkeerde eetgewoonten zijn en dat is dan dus ook hetgeen dat je moet veranderen en dat hoeft ook weer niet te betekenen dat je nooit niets lekkers meer kan eten. Je moet gewoon ánders eten. Gezonder, dat zeker, maar niet minder lekker. Want anders zal het geen lang leven beschoren zijn en zitten de kilo’s er weer na enkele maanden aan.

Geen crashdieet

Het slechtste wat je kunt doen is alles te laten staan en op een hongerdieet te gaan. Je lichaam heeft een overlevingsmechanisme en zal zich gelijk wapenen tegen de hongerdood. Het gaat gewoon op halve kracht werken zodat het dat voedsel dat dan wél binnenkomt in ieder geval gelijk op zal worden geslagen om verder verlies te voorkomen. Dat wil dan weer zeggen dat, behalve de eerste kilo’s die er de eerste week van af lijken te vliegen, en die voornamelijk uit vocht bestaan, het daarna ontzettend moeilijk word om er op een gemakkelijke manier nog meer af te krijgen. Ons lichaam laat het gewoon niet toe! We moeten er dus in de eerste instantie voor zorgen dat ons lichaam niet in de gaten krijgt dat we willen afvallen. En dat doen we door regelmatig te blijven eten en ook door de juiste producten te eten, die het lichaam juist stimuleren om de verbranding gaande te houden.

Hou vol als het even niet meer zo snel gaat

Denk ook niet, wanneer het na de eerste week en eerste kilo´s ineens niet meer lukt omdat je ineens stilstaat. Zie het als een strijd tegen je lichaam: Wie is het sterkst, wie houdt het vol? Wanneer je volhoudt aan je nieuwe eetgewoonte, je vermínderde eetgewoonte welteverstaan, dan zul jij het winnen van je lichaam en ga je op een gegeven moment weer verder met afvallen. Minder snel dan in die eerste week, dat zeker, maar nu is het geen vocht meer maar échte kilo´s. 1 kilo per week is dan heel normaal en ook het meest gezond.

De juiste mindset

Heel erg belangrijk ook is wat er in je hoofd om gaat. Je wilt zo graag afvallen maar je krijgt ineens een ontzettende trek naar alles wat je niet zou moeten eten. Niets lijkt je echt te kunnen vullen. Daarom ook is het belangrijk dat wát je eet bestaat uit voedsel dat zoveel mogelijk een verzadigt geeft, zodat die trek geen kans krijgt om met die gedachten aan de haal te gaan. Wanneer je wat langer bezig bent zul je niet eens overwegen om ook maar iets tot je te nemen wat het afvallen zou kunnen stagneren. Laat je ook nooit overhalen door anderen die zeggen: ´Ach voor die éne keer´. Nee, houd vol, je doet het voor jezelf én uiteindelijk voor je gezondheid.

Meer eetmomenten per dag en veel drinken

We moeten ook regelmatig eten en zeker niet stoppen met eten of bijna niet meer eten. We moeten het lichaam foppen zodat het niet in de verdediging gaat. ‘De kachel brandend houden’ zogezegd, en dit doe je door juist vaker kleinere porties te eten. Tussen de 6 en 12 keer per dag. Dat betekend dat je zo ongeveer om de 2 en de 3 uur iets moet eten. En dat moet dan wel iets gezonds zijn natuurlijk want wanneer we afvallen moeten we er tegelijk voor zorgen dat het lichaam wel alles krijgt wat het nodig heeft. En het is belangrijk dat je iets eet dat je een verzadigt gevoel geeft zodat je het ook nog eens vol kunt houden. En dat verzadigde gevoel krijg je het beste door eiwitrijke voeding.

Eiwitten geven sneller een verzadigt gevoel

Producten met veel eiwitten geven meer verzadiging. Je zou verwachten dat je je sneller vol zou voelen door het eten van vettigheid, maar dat is helemaal niet zo. Het zijn eiwitten. Eiwitten verzadigen meer dan koolhydraten en koolhydraten verzadigen op hun beurt weer meer dan vetten. We moeten er dus mee bezig zijn om te letten op wat we eten en niet naar hoeveel in calorieën we eten.

Welke voedingsproducten bevatten eiwitten?

Bijvoorbeeld eieren, vlees, vis(ook uit blik), gevogelte, noten(geen pinda's), zuivel en bonen.
Er zijn er bij waarvan je gelijk zult denken: noten? Bonen? Die maken toch juist dik? Maar het gaat om de hoeveelheid en bovendien bevatten noten en bonen vezels en gezonde lichaamsbenodigde stoffen die je gezondheid ten goede komen. Dus ja, ook noten en bonen. Wanneer je bijvoorbeeld 5 paranoten per dag eet, dan maakt dat voor je gezondheid al heel veel uit. Eiwitten zorgen er ook voor dat je spieren op sterkte blijven tijdens het afvallen en stimuleren ook de stofwisseling. Allemaal belangrijke voordelen van eiwitten dus. De hoeveelheden van de porties zijn ongeveer 60 gram kaas, 100 gram vlees of kip, 30 gram noten. (1 portie iedere drie uur)

Lightproducten

'Light'. Oh wat waren we met zijn allen blij toen we steeds meer producten zagen verschijnen die de naam 'Light' op de verpakking droegen. Konden we nu dan ongestraft toch die lekkere dingetjes eten en drinken zonder dik te worden? Dat was fantastisch! Maar, niets is wat het lijkt en dat geld zeker en met name juist voor lightproducten. De voedingsmiddelen industrie is heel slim geweest om deze producten op de markt te brengen, maar Lightproducten doen ons geen goed. Behalve dat er stoffen in zitten die onze gezondheid schaden zoals aspartaam, zorgen diezelfde stoffen er ook voor dat we nog veel meer honger en dorst krijgen zodat we uiteindelijk nog meer eten en drinken. Dus begin liever niet aan Lightproducten.. Ze zijn echt uit den boze.

Water

Verder moeten we veel meer gaan drinken. En net als bij eten zit het verschil hem in wát we drinken. In dit geval, en eigenlijk weet iedereen dat wel, is dat water. Water is zo ontzettend belangrijk voor het lichaam. Iedereen zou gewoon standaard iedere dag moeten beginnen met een glas water. We bestaan voor 70% uit water, de wereld bestaat voor 70% uit water. Dat geeft al aan hoe belangrijk het is.

Sowieso is het heel erg belangrijk om 1.5 tot 2 liter water te drinken wanneer je gaat afvallen. Want de stoffen die, als het goed is, afgevoerd moeten worden uit het lichaam hebben daar het water voor nodig. Ze moeten worden verwijderd want anders blijven ze achter in het lichaam en gaan dan ziektes veroorzaken. En dat is niet de bedoeling. Drink dus veel water en daarbuiten kun je dan gerust een paar kopjes koffie drinken als je dat wilt. Liever niet 's morgens. Neem daarvoor in de plaats thee. Het is misschien even wennen, maar het is veel gezonder en er zijn ontzettend veel soorten thee die heel erg lekker zijn en ook nog eens bevorderen om af te vallen. Ga eens naar een natuurwinkel en laat je daar eens voorlichten. Je zult versteld staan wat je met thee kunt bereiken.

Denk natuurlijk niet dat je alleen door het drinken van bepaalde thee gelijk af zult gaan vallen. Het is het samenwerken tussen alle goede voeding en dranken en het bewegen dat er gezamenlijk voor zorgt dat je gezonder word en dan vanzelf ook gaat afvallen.

Groenten en fruit zijn heel belangrijk

Natuurlijk hoef je niet alleen maar eiwitten te eten tijdens die 6 tot 12 maaltijdmomenten. Ook groenten en fruit zijn heel belangrijk. Zij zorgen voor de broodnodige vitamines en vezels die we ook heel erg nodig hebben. Rauwkost kun je zoveel eten als je wilt en je mag er ook gerust wat olie en azijn bij gebruiken.

Nooit doen bij afvallen!

Wat je nooit samen moet eten is aardappelen of brood of pasta gelijk met eiwitten en groenten en fruit. Dus niet meer aardappelen met groenten en vlees, maar groenten en vlees zonder aardappelen. Geen brood met beleg, maar alleen beleg of stukjes kip of lekkere kleine zelfgemaakte gehaktballetjes van rundvlees, maar geen brood erbij. Een gebakken eitje? Lekker, maar geen brood eronder.

Wil je een echte goede start maken met afvallen dan moet je zeker drie dagen lang alleen maar eiwitten eten. Daarna kun je dan weer groenten en fruit toevoegen en ja, zelfs een boterham. Uiteraard een volkoren boterham!

Proteïne poeder

Proteïne poeder is ook een eiwitportie. Dit is verkrijgbaar bij drogist en natuurwinkel. Proteïne poeder vermengt met water of melk of yoghurt is goed om de verbranding de stimuleren. Een lepeltje door de yoghurt of gewoon met water mengen of melk vermengen en dan opdrinken.

Supplementen

Ga je echt afvallen? Gebruik dan aanvullende vitamine supplementen.
Vitamines zoals een goede Multi, een vezeltablet en een goede visoliecapsule zijn onontbeerlijk. Iedere dag!

Succes!

Wanneer je je bezig gaat houden om ook nog eens gezond te willen zijn en blijven kom je vanzelf op een voor jou gezond gewicht. Het gewicht dat bij je hoort hoeft ook niet maatje 38 te zijn. Het gewicht dat bij jou hoort is het gewicht dat je een fijn gevoel geeft waarmee je lekker in je vel zit.

Lees verder

© 2010 - 2023 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen in een weekAfvallen in een weekAfvallen in één week, kan dat wel en is het gezond? Afvallen: dagelijks zijn er heel veel mensen mee bezig. Maar uiteind…
Afvallen door lightproductenAfvallen door lightproductenLightproducten kunnen enorm helpen als je wilt afvallen. Ze bevatten namelijk minder energie (calorieën), suiker of vet…
Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Groene thee blijkt een wapen tegen overgewicht te zijn! Volgens wetenschappers kan door het drinken van groene thee men…
Hoe kun je afvallen met afslankthee?Hoe kun je afvallen met afslankthee?Kun je afvallen met afslankthee? Is het echt zo’n wondermiddel als constant wordt beweerd? Hoe werkt het afvallen met af…

Afvallen met je ademhaling: zet dat dieet maar opzij!Afvallen met je ademhaling: zet dat dieet maar opzij!Afvallen zonder dieet of intensief sportprogramma? Dat klinkt bij iedereen als muziek in de oren. Toch heeft onderzoek u…
Het Shangri-La DieetAfvallen is niet makkelijk. Als je een dieet volgt, moet je streng zijn voor jezelf. Het dieet beperkt je in wat je mag…
Bronnen en referenties
  • www.nutribites.nl
Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 28-08-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.