Hoe gezond en efficiënt af te slanken

Hoe gezond en efficiënt af te slanken De badpakken-tijd staat bijna voor de deur en je bent enkele kilootjes bijgekomen die er terug af moeten. Begin je dieet dan niet door jezelf uit te hongeren en gewoon zo weinig mogelijk te eten want dit helpt helemaal niet. Vermageren hoeft nochtans zo moeilijk niet te zijn.

Vertraagde vetverbranding

Bij vele mensen is de oorzaak van het toenemende gewicht een vertraging van het metabolisme. Door deze vertraging zal het lichaam meer vetten opslaan. Hiervoor moet je niet oud zijn, al vanaf je 22ste vertraagt je vetverbranding. Maar ook tijdens de menopauze, na het stoppen met roken, bij stress en ook door een crashdieet kan het metabolisme vertragen. Bij een sterk verminderde toevoer van voeding gaat het metabolisme automatisch vertragen. Wanneer we na het afslankdieet hervallen in het oude voedingspatroon zal ons lichaam door dit vertraagde metabolisme minder vet verbranden, waardoor het gekende JOJO-effect optreedt.

Afslanken waar nodig is

Bij een streng afslankdieet verliezen we vetmassa, maar ook essentiële spiermassa. Deze spiermassa hebben we echter nodig om fit en vitaal te blijven maar ook om de vetverbranding te ondersteunen. Een tweede nadeel is dat je dan vaak afslankt in het gelaat en de borststreek terwijl het net rond de buik en de taille is dat de meeste problemen zich voordoen. Een platte buik is immers niet alleen esthetisch maar ook voor de gezondheid belangrijk.

Buikvet veroorzaakt gezondheidsrisico's

Een te grote buikomtrek wijst op een teveel aan vetweefsel rond de maag, buik en borstkas met vaak een verhoogd gezondheidsrisico en cholesterol tot gevolg. De maximum ligt op 94cm bij mannen en 80cm bij vrouwen. De buikomtrek is samen met de BMI één van de belangrijkste parameters voor de gezondheid. Wie dus gezond wilt afslanken moet ervoor zorgen dat de BMI maar ook de buikomtrek terug in evenwicht zijn. Dit doe je door je vetverbranding te te stimuleren.

Bewegen

Wist je dat een gezonde levensstijl 10.000 stappen per dag vraagt? Want bij iedere stap verbranden we calorieën. Natuurlijk weet niemand hoeveel hij per dag stapt, daarom zijn er handige metertjes op de markt die precies vertellen hoeveel stappen je al hebt gezet en vaak ook het calorieverbruik vermelden.

Slank worden met eiwitten, hoe werkt het?

Eiwitdiëten ofwel ook proteïnedieten genoemd, zijn al jaren gekend en hebben een bewezen werking. Deze afslankmethode wordt opgelegd aan mensen die voor een ingreep nog snel moeten afslanken. Door tijdelijk de toevoer van vetten en koolhydraten, twee energiebronnen van ons lichaam te minimaliseren wordt je lichaam genoodzaakt om zijn energie elders te halen, namelijk uit je vetreserves. Dit systeem maakt het mogelijk om op korte termijn veel gewicht te verliezen, zonder dat je aan spiermassa verliest. Vaak is het immers zo dat tijdens een afslankkuur de spieren worden afgebroken, maar dankzij de toevoer van eiwitten blijven deze intact. Dit zorgt ervoor dat je ook na je afslankkuur voldoende spieren zult hebben om de vetverbranding verder te stimuleren, wat een jojo-effect voorkomt.

Eitwitdieet makkelijk vol te houden?

Door het hoge gehalte aan eiwitten krijg je minder snel honger en is het dieet dus makkelijker vol te houden. Een proteïnedieet is ook op het lijf van de mannen geschreven, zij boeken heel snel resultaat. Proteïnediëten zijn gebaseerd op dieetproducten met een laag vet- en koolhydratengehalte, maar rijk aan eiwitten. Met dit soort dieet ga je heel snel afslanken en bovendien zorgen eiwitten dat je geen spiermassa verliest en dat je minder snel honger krijgt.
© 2011 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het kyalin-dieetWie wil afslanken of vermageren kan talrijke diëten volgen, elk met hun specifieke kenmerken en werkwijzen. Een van deze…
Snel afslanken met het proteïnedieetSnel afslanken met het proteïnedieetAls je een hongerige persoon bent is het proteïnedieet of eiwitdieet de ideale manier van afslanken. Je kan een kant en…
Vuistregel voor gezond afvallen - disciplineVuistregel voor gezond afvallen - disciplineDiscipline is de belangrijkste vuistregel voor gezond afvallen. Gezond afslanken door middel van goede kan maanden tot j…
Melk dieet, gezond vermageren op basis van melk en zuivelMelk dieet, gezond vermageren op basis van melk en zuivelEen dieet op basis van melk? Dat gaat misschien een beetje te ver, maar zuivelproducten zijn wel degelijk van essentieel…

Met de citroensapkuur 10 kilo in 10 dagen afvallenMet de citroensapkuur 10 kilo in 10 dagen afvallenZou u ook graag snel wat overtollige kilo's verliezen in een korte tijd, en uw lichaam daarmee ook nog eens gezonder mak…
Ziekenhuisdieet, voorbeeld en uitlegZiekenhuisdieet, voorbeeld en uitlegHet ziekenhuisdieet is een dieet wat slechts korte tijd gevolgd wordt en wat laag calorisch is. Feitelijk is het een cra…
Krisdeprest (143 artikelen)
Laatste update: 03-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.