Diëten onder de loep
In de afgelopen jaren zijn er ontzettend veel diëten op de markt gekomen. Allemaal beweren zij het beste resultaat in de kortste tijd, of op de beste en gezondste manier op te leveren. Helaas blijken niet alle beweringen waar en helaas past ook niet elk dieet zomaar bij iedereen. Ieder dieet werkt op zijn eigen manier, bereid u voor en begin niet zomaar met het eerste het beste dieet.
Door de vele diëten die er op de markt zijn is het moeilijk om te beslissen welk dieet u het beste kunt volgen. Iemand die niet erg van vlees houdt zal het bijvoorbeeld veel zwaarder hebben met het Atkins dieet dan iemand die wel van vlees houdt. Hieronder kunt u een korte beschrijving lezen van een aantal bekende diëten. De kans is groot dat het dieet dat u het meeste aanspreekt ook het beste bij u zal passen!
De volgende diëten worden in het artikel kort besproken:
Atkins dieet
Het Atkins dieet is gebaseerd op het binnenkrijgen van zo weinig mogelijk koolhydraten. In de eerste twee weken (Fase 1) van het dieet leeft men, met uitzondering op de blaadjes sla die ook toegestaan zijn, op eiwitten. De belangrijkste energiebronnen worden gevormd door:
- Vis
- Vlees
- Soja-producten
- Ei
In fase 2 wordt het bovenstaande lijstje aangevuld met peulvruchten en noten. Het dieet verbiedt het eten van vetten en oliën niet. Zelfs mayonaise is gewoon toegestaan!
Dit dieet is vooral geschikt voor mensen die van vlees houden. De hoeveelheid eiwitten die men bij dit dieet binnen hoort te krijgen maakt het dieet minder geschikt voor vegetariërs. Aangezien het dieet een type voedingsmiddel, namelijk koolhydraten weglaat, is het dieet ook niet erg geschikt voor mensen die veel belang hechten aan een volwaardige maaltijd met groenten, vlees en pasta/rijst/aardappels.
Dit dieet wordt door experts vaak afgeraden omdat het op den duur nogal eenzijdig is. Ook kan de grote hoeveelheid eiwitten en het tekort aan koolhydraten na verloop van tijd tot stofwisselingsproblemen leiden.
South Beach dieet
Ook het South Beach dieet richt zich ook een koolhydraatarm dieet. In de eerste fase zijn rijst, pasta en aardappels absoluut niet toegestaan. In deze fase worden de maaltijden beperkt tot:
- groente
- noten
- mager vlees
- eieren
- een aantal kaassoorten
Na twee weken zijn ook volkerenproducten toegestaan. In de derde fase van dit dieet zijn alle producten toegestaan, met uitzondering van ‘witte’ producten, zoals wit brood en witte suiker. Fase 3 moet niet gezien worden als een fase van een dieet, maar echt als een manier van leven.
In principe kan iedereen het dieet volgen. Nadeel van het dieet is dat de maaltijden in de eerste twee weken nogal eenzijdig zijn. De kans is in deze periode ook relatief groot dat men hongeraanvallen krijgt, het lichaam verlangt naar koolhydraten.
Koolsoepdieet
Het koolsoepdieet is een crashdieet en mag dan ook niet langer dan 2 aaneengesloten weken gevolgd worden. Het dieet bestaat, zoals de naam al doet vermoeden uit koolsoepen. Hierbij kan men gebruik maken van de volgende ingrediënten:
- witte kool
- uien
- wortels
- selder
- paprika
- tomaten
In beperkte mate zijn ook graan en andere groeten dan in het bovengenoemde rijtje toegestaan.
Iedereen die lichamelijk gezond is en snel resultaat wil zien kan dit dieet volgen. Men zal zo’n 3 tot 5 kilo kwijtraken bij het volgen van dit dieet. Het nadeel van dit dieet is dat het hele huis en jijzelf naar kool gaan rijken. Een bijeffect van het volgen van dit dieet is het geuren uit de mond.
Weight Watchers dieet
Bij het Weight Watchers dieet zijn er geen volledige groepen voedingsmiddelen uitgesloten. Men mag gewoon koolhydraten en zelfs een aantal zoetigheden eten. Het Weight Watchers dieet werkt met een puntensysteem, waarbij elk voedingsmiddelen een aantal punten toegerekend krijgt. Als je het dieet volgt mag je op één dag een bepaalde hoeveelheid punten binnenkrijgen. De punten representeren hierbij het aantal calorieën.
Het nadeel van dit dieet is dat je het aantal punten moet checken bij alles wat je eet. Het grote voordeel is dat men tot op zekere hoogte een normaal voedingspatroon kan aanhouden, zonder het gevoel te hebben dat er iets mist. Het dieet zou daarom makkelijker vol te houden moeten zijn. Een ander punt dat vele mensen waarschijnlijk aanspreekt is dat men samen op dieet gaat. Men kan regelmatig deelnemen aan bijeenkomsten en men kan zijn vooruitgang met anderen delen, dit kan een stimulerende werking hebben!
Het bloedgroepdieet
Dit dieet gaat ervan uit dat de bloedgroep bepaalt aan welke soort voeding het lichaam de grootste behoefte heeft. Er worden geen voedingsmiddelen uitgesloten. In plaats daarvan krijgt men een persoonlijk advies, zoals reeds vermeld zal dit advies gebaseerd worden op de bloedgroep. Voedingsmiddelen worden hierbij ingedeeld in drie groepen:
- Gunstig
- Neutraal
- Vermijden
Over het algemeen geldt:
- Bloedgroep o – de persoon met deze bloedgroep kan het beste eiwitrijk eten en matigen wat betreft de hoeveelheid koolhydraten.
- Bloedgroep A – de persoon met deze bloedgroep moet juist voorzichtig zijn met eiwitten, het is verstandig om vegetarisch te eten.
- Bloedgroep B – de persoon met deze bloedgroep verdraagt eiwitten en zuivel over het algemeen goed. Men moet echter oppassen met noten en andere olierijke producten.
- Bloedgroep AB – de persoon met deze bloedgroep heeft het meeste baat bij sojaproducten, groenten en vis. Men moet voorzichtig zijn met tarweproducten en rood vlees.