Afvallen lukt niet - help wat nu?

Afvallen lukt niet - help wat nu? Afvallen is vaak niet eenvoudig, dat blijkt wel uit het feit dat vele vrouwen meerdere, soms wel tientallen, pogingen achter de rug hebben zonder blijvend resultaat. Om af te vallen is natuurlijk een zekere discipline nodig, of je nu voor een dieet kiest of gewoon een gezondere leefstijl je zult je er wél aan moeten houden. Des te groter de frustratie wanneer je denkt dat je alles goed doet en streng voor jezelf bent, en afvallen toch compleet niet wil lukken!

Onmogelijke diëten

Waarschijnlijk is de meest voorkomende reden dat afvallen niet wil lukken het kiezen voor een zo ongeveer onmogelijk dieet. Wie af wil vallen heeft keuze uit honderden verschillende diëten die je stuk voor stuk gouden bergen beloven. Vaak pretenderen aanbieders van een dieet dat afvallen eigenlijk héél eenvoudig is, als je het maar met hun nieuwe dieet doet. Tja, van elk dieet zullen best succesverhalen te vinden zijn, maar helaas waarschijnlijk ook heel veel meer negatieve ervaringen. En dat is logisch, want bedenk nou zelf; als er een dieet was waarmee afvallen voor iedereen eenvoudig zou gaan, zouden er dan nog zoveel te zware mensen rondlopen?

Wie gaat rondkijken bij diëten vindt ook de meest bijzondere dingen waar je toch wel je vraagtekens bij mag zetten. Wat dacht u van een soepdieet? Of een koekjesdieet? Ook zijn er veel diëten die gebaseerd zijn op het gebruik van shakes. Deze shakes moeten dan meestal één, twee of zelfs drie maaltijden per dag vervangen. Hoe mooier de beloftes des te meer het dieet meestal afwijkt van een normaal voedingspatroon. Over het algemeen is een dergelijk dieet dus een zekere mate van afzien. En daar gaat het vaak mis, degene die af wil vallen moet zich aan zulke strenge regels houden dat het bijna niet vol te houden is. Daarnaast blijkt meestal dat het afvallen helemaal niet zo snel of zo simpel gaat als de fabrikant beloofde en zo kan er al snel weer een mislukte dieetpoging aan de lijst worden toegevoegd.

Niet zo min mogelijk - Voldoende eten met gezondere keuzes

Bij veel mensen die af willen vallen leeft nog de gedachte dat als ze maar zo min mogelijk eten ze vanzelf wel af zullen vallen. Dit is een veelvoorkomende reden waarom afvallen juist niet wil lukken. Het klinkt misschien onlogisch, maar te weinig eten kan er voor zorgen dat je niet afvalt maar op gewicht blijft of zelfs aankomt!
Voor wie dit niet weet kan dat heel frustrerend werken, je denkt immers al snel "Ik eet al zo weinig, moet ik nu nóg minder eten om af te vallen, mag ik dan helemaal níks meer eten?". Terwijl je soms dus juist meer zou moeten eten om af te kunnen vallen.
Om op een gezonde manier af te vallen zonder een speciaal dieet is het zaak om passende porties te eten en gezondere keuzes te maken. Niet iedereen die te weinig eet zal dat snel van zichzelf in de gaten hebben. Soms denken mensen dat ze kiezen voor passende porties, terwijl ze in werkelijkheid veel te weinig binnen krijgen. Wanneer het afvallen niet wil lukken, ga dan heel goed bij jezelf na of dit misschien ook bij jou het geval kan zijn.

Zorg voor voldoende beweging

Om af te vallen zal de balans tussen de energie die je binnen krijgt en de energie die je verbruikt moeten kloppen en zelfs zo zijn dat je meer energie verbruikt dan je binnenkrijgt. Enerzijds beperk je dus de energie die je binnen krijgt door de passende porties te nemen en gezonde keuzes te maken, maar aan de andere kant is het ook belangrijk om te zorgen dat je lichaam energie verbruikt. Het is dus zaak om als je af wil vallen te zorgen dat je voldoende beweging krijgt. De meeste mensen zullen bij beweging meteen denken aan sporten en hoewel dit een hele prima manier is van bewegen is het zeker niet de enige optie. Niet iedereen is even sportief en vaak hoor je ook dat mensen geen tijd hebben om regelmatig te sporten. Beweging kan je echter ook krijgen in de dagelijkse dingen die je doet. Dit doe je door de auto eens wat verder weg te parkeren en nog een stukje te lopen naar je bestemming bijvoorbeeld, of met de bus een halte eerder uit te stappen en de rest te lopen. Vaker kiezen voor de trap in plaats van de lift te nemen. En natuurlijk is het helemaal mooi als je veel met de auto reist om, waar mogelijk, af en toe eens de fiets te pakken.

Niet blindstaren op kilo's!

Een hoop mensen die af willen gaan vallen richten zich alleen maar op wat de weegschaal zegt, en dat is een getal in kilo's. Toch is dat niet de enige graadmeter die je kan gebruiken en misschien zelfs niet de beste. Een weegschaal nodigt uit om er vaak op te gaan staan in de hoop dat er toch 'iets' vanaf is. Helaas kan je gewicht nogal schommelen waardoor er bij regelmatig (dagelijks) wegen vaak niks af zal zijn en soms zelfs iets erbij. Dit kan bijzonder frustrerend werken omdat je het idee hebt dat je totaal geen resultaat behaalt. Het is daarom af te raden om elke dag, of zelfs vaker per dag, op de weegschaal te gaan staan. Wegen doe je het beste maar één keer per week en dan op een vast moment. Wat dat vaste moment is maakt niet zo veel uit, als het maar elke week hetzelfde is omdat je dan het betrouwbaarste kan vergelijken. Veel mensen kiezen voor een vaste ochtend in de week, na het ochtendplasje maar voor het ontbijt omdat je op dat moment het lichtste bent. Toch komt het regelmatig voor dat je de eerste tijd maar weinig resultaat ziet op de weegschaal. Zeker als je opeens fanatiek bent gaan sporten is de kans dat je niet snel lichter wordt aanwezig, dit komt doordat spieren zwaarder wegen dan vet en door het sporten maak je meer spieren aan! Het is daarom een goed idee om naast het wegen ook te meten. Je kan met een centimeter een aantal vaste plaatsen op je lichaam meten, zoals buik, heupen, bovenbenen en bovenarmen. Doe dit bijvoorbeeld één keer per week of per twee weken en je zal meestal zien dat ook al zie je in kilo's niet veel verschil, je wél duidelijk centimeters aan het kwijtraken bent. En uiteindelijk wil je natuurlijk zichtbaar slanker worden, dat is belangrijker dan dat getal op de weegschaal, dus wel zo motiverend om door middel van meten te zien dat dat aan het lukken is toch?

Naar de huisarts

Wanneer het afvallen ondanks alles toch niet wil lukken dan kan het verstandig zijn om even een bezoekje aan de huisarts te brengen. Moeilijk tot niet af kunnen vallen of zelfs zonder duidelijke reden plotseling aankomen kan een medische oorzaak hebben zoals bijvoorbeeld een verminderde schildklierwerking. Ook kunnen sommige medicijnen invloed hebben op het lichaamsgewicht, onder andere vele soorten anti-depressiva en anti-psychotica staan er om bekend dat ze zorgen voor gewichtstoename en het kan bij gebruik van deze medicatie erg moeilijk zijn om weer af te vallen. Wanneer je twijfelt of je mogelijk medicatie slikt die je gewichtsproblemen kunnen veroorzaken dan kan je natuurlijk de bijsluiter lezen, echter stop absoluut nooit op eigen houtje zomaar met voorgeschreven medicatie. Plotseling stoppen kan erg gevaarlijk zijn, indien je dit zou willen dan moet je ten alle tijden contact opnemen met je behandelend arts voor overleg.

Hulp van een diëtist

Tot slot is het natuurlijk ook mogelijk dat na onderzoek van de huisarts blijkt dat je lichamelijk gelukkig helemaal niks mankeert, maar dat verandert uiteraard niks aan de problemen die je ondervindt met afvallen. Je kan in dat geval je huisarts vragen om een doorverwijzing naar een diëtist. Veel mensen denken ten onrechte dat een diëtist alleen maar bedoelt is voor mensen met zeer zwaar overgewicht, maar dit is zeker niet het geval. Ook bij licht overgewicht kan je hulp krijgen van een diëtiste bij het vinden van een goed en gezond voedingspatroon waarbij het wel lukt om af te vallen. Gelukkig wel, want licht overgewicht kan zonder ingrijpen makkelijk leiden tot zwaarder overgewicht en zo groeiende gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Een diëtist kan je helpen te beoordelen waar het mis gaat met je pogingen om af te vallen en je ondersteunen om zo samen toch je ideale gewicht te bereiken. Voor de kosten hoeft je het niet te laten. In 2011 krijg je de kosten van een diëtist tot vier klokuren per jaar vergoed, voorwaarde hiervoor is wel dat je door je huisarts of een andere bevoegde arts naar de diëtist bent doorverwezen. In de vier klokuren zit niet alleen de tijd die je bij de diëtist aanwezig bent, maar ook de tijd dat deze daarbuiten voor je bezig is. Een intakegesprek duurt vaak zo'n één tot anderhalf uur, maar opvolgende consulten duren zo'n vijftien tot dertig minuten, waardoor over het algemeen de vergoeding genoeg is voor minimaal zeven consulten en meestal wel een aantal meer.
© 2011 - 2024 Wien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen met een dieet en daarna slank blijven, dat kan. Om snel enkele kilo’s af te vallen kunt u het beste een ei…
Wil je afvallen? Gebruik geen dieet!Wil je afvallen? Gebruik geen dieet!Veel mensen willen afvallen en proberen dit met een dieet. Niet alleen vinden veel mensen dit dieet vervelend, vaak kome…
Hoe kun je afvallen met eieren?Hoe kun je afvallen met eieren?Kun je afvallen met eieren? Uit onderzoek is gebleken dat dit inderdaad heel goed kan! Hoe moet je eieren eten om af te…
Sauna en afvallenSauna en afvallenLekker zweten in de sauna en hierdoor afvallen. Dit is de vraag die bij veel mensen afspeelt. Veel mensen geloven, dat j…

Platte buik dieetPlatte buik dieetWat is een platte buik dieet? Is het een streng dieet of zijn het enkele voeding adviezen? Wat zijn de resultaten van he…
Diëten onder de loepDiëten onder de loepIn de afgelopen jaren zijn er ontzettend veel diëten op de markt gekomen. Allemaal beweren zij het beste resultaat in de…
Bronnen en referenties
  • http://financieel.infonu.nl/verzekering/64251-vergoeding-dietist-zorgverzekering-2011.html
Wien (17 artikelen)
Gepubliceerd: 19-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.