Het brein dieet
De Nederlandse obesitasklinieken van Centrum voor Obesitas Europa pakken vetzucht aan met anders eten en bewegen, maar vooral ook met de psycholoog. Uit onderzoek blijkt steeds vaker dat afvallen zonder die derde component gedoemd is te mislukken. Enerzijds omdat eten kan uitgroeien tot een soort verslaving, anderzijds omdat bij mensen met overgewicht vaak sprake is van een depressie, een lage eigendunk en volgens zeer recente studie een vermijdende of passieve persoonlijkheid.
Makkelijke of moeilijke route
Dat er wel zoiets als ‘troosteten’ bestaat, maar niet zoiets als ‘troostwandelen’, zegt eigenlijk al genoeg. Voedsel is een van de makkelijkste routes naar jezelf beter voelen. Inspanning is niet nodig, je hoeft alleen maar iets in je mond te stoppen. Daaruit kan een patroon ontstaan van te veel eten, aankomen, jezelf dik en lelijk vinden, vervolgens jezelf nog slechter voelen en dan weer eten gebruiken om je prettig te voelen. Uit psychologische onderzoeken blijkt dat het gevoel van eigenwaarde een flinke klap heeft gekregen als je te zwaar bent. Of dat oorzaak of gevolg is? Het kan allebei. Mensen die ongelukkig zijn met zichzelf zijn vatbaarder voor alle verslavingen, ook voor eetverslaving. Maar (veel) te zwaar zijn kan ook ten koste gaan van je zelfvertrouwen. Alleen al door alle opmerkingen die je krijgt. De volgende technieken kunnen je helpen je gewicht te beheersen.
Goed uitgerust
Wilskracht is een soort batterij die opgeladen is als je goed bent uitgerust, maar leegloopt naarmate je langer wakker bent of moe wordt. Daarom lukt het vaak wel om een gezond en slank ontbijt te gebruiken, maar gaat het in de loop van de dag mis. De gevolgen van te weinig slapen zijn nog veel dramatischer. In Canada bestudeerden onderzoekers het verband tussen voedselinname en de erfelijke aanleg voor overgewicht. Een groep van 276 mannen en vrouwen tussen de 21 en 64 jaar werd zes jaar gevolgd. Allemaal werden ze in die periode een beetje zwaarder, maar degenen die 5 tot 6 uur sliepen, kwamen gemiddeld 2 kilo méér aan dan degenen die 7 tot 8 uur sliepen. Men ontdekte dat te kort slapen de werking van de hormonen ghreline en leptine, die de eetlust reguleren, verstoort. Helaas: degenen die 9 tot 10 uur per nacht sliepen, kwamen in zes jaar tijd gemiddeld 1,6 kilo meer aan dan mensen die 7 tot 8 uur slapen. Bovendien is bij zowel kort- als langslapers de kans groter dat ze in zes jaar tijd meer dan 5 kilo aankomen. Twee nachten te kort slapen is al voldoende om de behoefte aan zoetigheid drastisch te laten toenemen.
Ontspanning
Stress en nervositeit kunnen ervoor zorgen dat je meer eet dan goed voor je is. Het komt erop neer dat je jezelf aanleert om op de verkeerde manier met spanningen en druk om te gaan. Bovendien zorgt stress voor ontregeling van de cortisolhuishouding (cortisol is het stresshormoon) en dat kan ervoor zorgen dat je meer (buik)vet opslaat. Recentelijk is men gaan onderzoeken of ontspannen juist helpt om af te vallen. Zo kregen in een Italiaans onderzoek zestig vrouwen ontspanningsoefeningen en visualisatietechnieken aangeboden. Het resultaat was dat ze meer controle kregen over hun eetgedrag en zich minder depressief en gespannen voelden. Vooral het emotie-eten nam af en ze verloren allen enkele kilo’s.
Yoga
Yoga is een manier van bewegen die zelfs haalbaar is als je een slechte conditie hebt of te zwaar bent. Daarnaast is het een goede manier om het contact tussen lichaam en geest te verbeteren.
Anders denken
Als je een doel wilt bereiken, moet je eerst geloven dat het je kan lukken. Of het nu positief denken, visualiseren of NLP is, al deze technieken proberen je diepste negatieve overtuigingen om te buigen. Door letterlijk voor je te zien hoe het leven is als je dunner bent, bijvoorbeeld. Het uitgangspunt is interessant, maar de studie waaruit blijkt dat deze technieken echt helpen om af te vallen, moet nog gedaan worden. Met andere woorden: het zou je kunnen helpen, maar als je echt veel moet afvallen, is dit niet je beste startpunt. Mogelijk kan het wel ondersteunend werken, maar prachtige beloftes dat je kunt afvallen zonder dat je hoeft te bewegen of minder te eten, slaan nergens op.
Mindfulness
Een bord met eten naar binnen proppen terwijl de televisie aanstaat, is een van de vreemde gewoontes die het moderne leven met zich mee heeft gebracht. Wetenschappers denken al langer dat je daardoor het contact met je lichaam zou kunnen verliezen, waardoor je bijvoorbeeld niet goed voelt dat je vol zit.
© 2011 - 2024 Rosie86, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met afvallenIedereen weet wat het is, afvallen. Het zou beter zijn als mensen dat ook deden. Nederlanders worden namelijk steeds dik…
Atkins dieet: inleidingHet Atkins dieet is een dieet waarbij men geen calorieën hoeft te tellen maar waarbij men let op het aantal koolhydraten…
Bronnen en referenties
- Santé: gezondheid, beauty en psychologie