Calciumbeperkt dieet
Caliumbeperkt dieet: nierstenen, calciumallergie, nierziekte. Een calciumbeperkt dieet wordt voorgeschreven wanneer er sprake is van een bepaalde nierziekte, nierstenen of een verhoogd calciumgehalte in het bloed. Een calciumbeperkt dieet kan meestal niet onbeperkt worden gevolgd, daar er een ernstig tekort aan calcium zou kunnen ontstaan.
Wat is een calciumbeperkt dieet?
Bij een calciumbeperkt dieet worden producten met een hoog calciumgehalte niet gegeten of gedronken. Veel producten bevatten van nature veel calcium. In bepaalde gevallen zoals bij een ziekte, moet de inname van calcium beperkt worden om verdere uitbreiding van de ziekte te voorkomen.
Wanneer calciumbeperkt dieet?
Een beperkte inname van calcium wordt vooral geadviseerd bij patiënten met een bepaalde nierziekte. Doordat er weinig inname van calcium is, zal de concentratie calcium in de urne verlagen. Nierstenen kunnen ontstaan door een te hoog calciumgehalte in de urine.
Een calciumbeperkt dieet wordt ook soms voorgeschreven wanneer er sprake is van hypercalciëmie .Bij hypercalciëmie is er een verhoogd calciumgehalte in het bloed te vinden. Patiënten met een te hoog calciumgehalte hebben vaak dorst en moeten vaak plassen, Klachten als vermoeidheid, maagklachten, depressie en een slecht werkend geheugen worden veel gezien bij hypercalciëmie. Hoewel een calciumbeperkt dieet niet altijd lijkt te werken bij hypercalciëme, wordt het soms wel uitgeprobeerd.
Hoewel het weinig voorkomt, kan men ook allergisch zijn voor calcium. Dit is wat anders dan een koe-melkallergie. Iemand die allergisch is voor calcium, reageert op alle producten waar calcium in zit.
Risico's van dit dieet
Naast de voordelen van dit dieet bij onder andere nierpatiënten, kent het dieet ook nadelen. Zo zal een beperkte inname van calcium ertoe kunnen lijden dat botten sneller broos worden. Dit heet botontkalking en komt bij vrouwen meer voor dan bij mannen. Ook lijkt er een verband te staan tussen te weinig calciuminname en dikkedarmkanker.
Voedingsmiddelen met een hoog calciumgehalte
Bij een calciumbeperkt dieet moet er gelet worden op wat er gegeten en gedronken wordt: voedingsmiddelen met een hoog calciumgehalte moeten vermeden worden. Calciumrijke producten zijn melk, kaas en melkproducten, koolsoorten, spinazie, bleekselderij, raapstelen, bonen en postelein. Verder haring, schelp-en schaaldieren, noten, verrijkt sinaasappelsap en gedroogd fruit. Melkbrood, ijs en chocolade bevatten ook meer calcium. Soms bevat het drinkwater ook vrij veel kalk. Dit is te zien aan de afzetting in het water: een glas water vertoont witte puntjes of schilfertjes en een waterkoker of fluitketel vertoont een witte aanslag.
Als alternatief kunnen producten worden gekozen die weinig tot geen calcium bevatten: calcium-arm water uit een fles, sojamelk en sojaproducten, vlees, witmeelproducten zoals witbrood, witte rijst, witte bloem. Vers fruit bevat ook weinig calcium.
Melk is toch nodig?
Het nuttigen van melk is goed voor de botten. Zo wordt vaak gedacht. Echter, melk bevat veel fosfor en caseïne. Fosfor dat calcium in de melk niet goed door het lichaam wordt opgenomen. Caseïne wordt slecht door het lichaam verwerkt. In landen waar geen melkproducten worden gebruikt, komt minder botontkalking voor dan in landen die wel melkproducten gebruiken. Calcium kan ook worden ingenomen via noten, gedroogd fruit, vis en groenten. Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende vitamine D wordt aangemaakt dor het lichaam. Vitamine D maakt het lichaam zelf aan met behulp van zonlicht.
Mensen die een calciumbeperkt dieet volgen, zijn soms bang dat ze calcium tekort komen. Het lichaam heeft een dagelijkse behoefte aan calcium:
- kinderen ongeveer 800 mg.
- tieners ongeveer 1200 mg.
- volwassenen ongeveer 800 mg.
- ouderen ongeveer 1000 mg.
- Zwangere vrouwen: ongeveer 1200 mg.
- Vrouwen in de overgang: ongeveer 1200 mg.
Een tijdelijke verlaging van de calciumbehoefte heeft geen nadelig effect op de gezondheid van de botten. Een langdurige beperkte inname wel. Om die reden zal een calciumbeperkt dieet meestal tijdelijk worden voorgeschreven.
Lees verder