Calciumbeperkt dieet

Calciumbeperkt dieet Caliumbeperkt dieet: nierstenen, calciumallergie, nierziekte. Een calciumbeperkt dieet wordt voorgeschreven wanneer er sprake is van een bepaalde nierziekte, nierstenen of een verhoogd calciumgehalte in het bloed. Een calciumbeperkt dieet kan meestal niet onbeperkt worden gevolgd, daar er een ernstig tekort aan calcium zou kunnen ontstaan.

Wat is een calciumbeperkt dieet?

Bij een calciumbeperkt dieet worden producten met een hoog calciumgehalte niet gegeten of gedronken. Veel producten bevatten van nature veel calcium. In bepaalde gevallen zoals bij een ziekte, moet de inname van calcium beperkt worden om verdere uitbreiding van de ziekte te voorkomen.

Wanneer calciumbeperkt dieet?

Een beperkte inname van calcium wordt vooral geadviseerd bij patiënten met een bepaalde nierziekte. Doordat er weinig inname van calcium is, zal de concentratie calcium in de urne verlagen. Nierstenen kunnen ontstaan door een te hoog calciumgehalte in de urine.

Een calciumbeperkt dieet wordt ook soms voorgeschreven wanneer er sprake is van hypercalciëmie .Bij hypercalciëmie is er een verhoogd calciumgehalte in het bloed te vinden. Patiënten met een te hoog calciumgehalte hebben vaak dorst en moeten vaak plassen, Klachten als vermoeidheid, maagklachten, depressie en een slecht werkend geheugen worden veel gezien bij hypercalciëmie. Hoewel een calciumbeperkt dieet niet altijd lijkt te werken bij hypercalciëme, wordt het soms wel uitgeprobeerd.

Hoewel het weinig voorkomt, kan men ook allergisch zijn voor calcium. Dit is wat anders dan een koe-melkallergie. Iemand die allergisch is voor calcium, reageert op alle producten waar calcium in zit.

Risico's van dit dieet

Naast de voordelen van dit dieet bij onder andere nierpatiënten, kent het dieet ook nadelen. Zo zal een beperkte inname van calcium ertoe kunnen lijden dat botten sneller broos worden. Dit heet botontkalking en komt bij vrouwen meer voor dan bij mannen. Ook lijkt er een verband te staan tussen te weinig calciuminname en dikkedarmkanker.

Voedingsmiddelen met een hoog calciumgehalte

Bij een calciumbeperkt dieet moet er gelet worden op wat er gegeten en gedronken wordt: voedingsmiddelen met een hoog calciumgehalte moeten vermeden worden. Calciumrijke producten zijn melk, kaas en melkproducten, koolsoorten, spinazie, bleekselderij, raapstelen, bonen en postelein. Verder haring, schelp-en schaaldieren, noten, verrijkt sinaasappelsap en gedroogd fruit. Melkbrood, ijs en chocolade bevatten ook meer calcium. Soms bevat het drinkwater ook vrij veel kalk. Dit is te zien aan de afzetting in het water: een glas water vertoont witte puntjes of schilfertjes en een waterkoker of fluitketel vertoont een witte aanslag.

Als alternatief kunnen producten worden gekozen die weinig tot geen calcium bevatten: calcium-arm water uit een fles, sojamelk en sojaproducten, vlees, witmeelproducten zoals witbrood, witte rijst, witte bloem. Vers fruit bevat ook weinig calcium.

Melk is toch nodig?

Het nuttigen van melk is goed voor de botten. Zo wordt vaak gedacht. Echter, melk bevat veel fosfor en caseïne. Fosfor dat calcium in de melk niet goed door het lichaam wordt opgenomen. Caseïne wordt slecht door het lichaam verwerkt. In landen waar geen melkproducten worden gebruikt, komt minder botontkalking voor dan in landen die wel melkproducten gebruiken. Calcium kan ook worden ingenomen via noten, gedroogd fruit, vis en groenten. Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende vitamine D wordt aangemaakt dor het lichaam. Vitamine D maakt het lichaam zelf aan met behulp van zonlicht.

Mensen die een calciumbeperkt dieet volgen, zijn soms bang dat ze calcium tekort komen. Het lichaam heeft een dagelijkse behoefte aan calcium:
  • kinderen ongeveer 800 mg.
  • tieners ongeveer 1200 mg.
  • volwassenen ongeveer 800 mg.
  • ouderen ongeveer 1000 mg.
  • Zwangere vrouwen: ongeveer 1200 mg.
  • Vrouwen in de overgang: ongeveer 1200 mg.
Een tijdelijke verlaging van de calciumbehoefte heeft geen nadelig effect op de gezondheid van de botten. Een langdurige beperkte inname wel. Om die reden zal een calciumbeperkt dieet meestal tijdelijk worden voorgeschreven.

Lees verder

© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Melk drinken als je alternatieven zoekt voor koemelkMelk drinken als je alternatieven zoekt voor koemelkDe uitdrukking “melk is goed voor elk” geldt niet voor iedereen. De meningen over het drinken van melk van koeien is nog…
Oorzaken van osteoporose (botontkalking)Osteoporose (botontkalking) kan verschillende oorzaken hebben, die in dit artikel worden besproken. Wat zijn de risicofa…
Alles over calciumCalcium is een van de meest voorkomende elementen op aarde en is dan ook voor mens en dier onmisbaar. In ons lichaam vin…
Melk dieet, gezond vermageren op basis van melk en zuivelMelk dieet, gezond vermageren op basis van melk en zuivelEen dieet op basis van melk? Dat gaat misschien een beetje te ver, maar zuivelproducten zijn wel degelijk van essentieel…

Afvallen: wie licht is kan harder fietsen, vooral bergopAfvallen: wie licht is kan harder fietsen, vooral bergopFietsers zijn vaak fanatiek bezig om hun fiets enkele grammen lichter te maken terwijl ze beter kunnen afvallen en zo he…
Afvallen met behulp van groene smoothiesAfvallen met behulp van groene smoothiesSmoothies zijn heerlijke verkoelende drankjes, waarbij fruit wordt gepureerd in de blender en veelal wordt aangelengd me…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 08-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.