Waarom lukt afvallen niet?
Soms lukt het afvallen echt niet. Ieder mogelijk dieet is al uitgeprobeerd, maar het gewicht blijft hetzelfde of wordt stiekem zelfs steeds een beetje meer. Waarom is afvallen zo moeilijk en waarom lukt het afvallen soms echt niet. Dit heeft veel te maken met een verkeerde manier van diëten.
Vaak op dieet
Mensen zijn vaak op dieet. Gemiddeld genomen is ieder mens al eens minstens eenmaal op dieet geweest. Sommige mensen proberen het ene na het andere dieet uit, en niks lijkt te helpen. Soms vallen ze wel af, maar komen later net zo hard nog aan. Of erger nog: ze komen meer aan dan ze voorheen wogen. Dit is het gevreesde jojo-effect. Waarom lukt het afvallen toch niet?
Wanneer afvallen echt niet lukt
Afvallen lijkt makkelijker dan het is. Even snel wat kilo's kwijt raken en de rest van je leven zit je goed. Maar zo makkelijk is het niet. Mensen volgen een bepaald dieet of gaan minder eten, maar toch vallen ze niet af. Soms lukt het wel om binnen een bepaalde gewichtsmarge te blijven, maar die overtollige kilo's raken maar niet kwijt.
Wanneer afvallen echt niet lukt, wordt het tijd om eens kritisch naar het dieet te kijken of naar de manier van afvallen. Onderstaande tips kunnen hierbij helpen.
1. Stop met minder eten
Dat klinkt vreemd in de oren: want van minder eten vallen we toch af? Nee, dit is niet helemaal waar. Uiteraard moeten we niet meer gaan eten dan we verbranden, maar het is ook niet de bedoeling dat we onszelf op een hongerdieet gaan zetten. En dat is wel wat veel mensen gaan doen. Door zeer weinig te eten, vertraagd het lichaam de stofwisseling. Dit heeft als gevolg dat de vetverbranding ook omlaag gaat. Wie toch gaat sporten, zal veel minder vet verbranden dan iemand die wel voldoende eet. Het is dus belangrijk om niet te weinig te gaan eten. Ga zeker niet minder dan 1400 Kcal per dag eten.
2. Beweeg niet teveel
Ook alweer een vreemd advies, want van bewegen vallen we wel af. En dat klopt ook. Maar wie erg veel sport, zet zijn lichaam in een zuinige energiestand. Teveel sporten heeft namelijk als gevolg dat het lichaam de energie zeer zuinig gaat verdelen, zodat er niet teveel gewichtsverlies optreedt. Een half uur tot een uur sporten is prima, maar neem daarna ook rust. Ook het opbouwen van spieren door middel van krachttraining is een goede methode om vet te verbranden: grotere spieren verbranden immers meer vet. Maar, spieren groeien alleen wanneer ze voldoende rust krijgen. Dus, na de training, één dag rust.
3. Eet vet
We blijven maar met de meest gekke adviezen komen, maar ook hierin schuilt een waarheid. Vetten verhogen de vetverbranding. Het gaat hier dan wel om de zogenaamde goede vetten. Vette vis, noten (ongebrand), dierlijke vetten in beperkte mate, olijfolie: allemaal vetten die de vetverbranding verhogen. Laat andere vetten staan: snoep, koek, chocolade, harde vetten (boter, margarine), snacks, chips: vetten die je beter kunt laten staan tijdens een dieet. (maar ook daarna)
4. Let op drank
Drinken is goed voor het lichaam. Thee zonder suiker, water, bouillon, het zijn dranken die best kunnen. Maar let goed op met dranken als cola, sinas, vruchtensappen etc. Ongemerkt krijg je hier heel veel calorieën mee binnen. Eén glas cola levert 95 kilocalorieën. Wie vier glazen cola per dag drinkt, zit dus al op bijna 400 Kcal per dag.
Alcohol is ook iets wat veel mensen drinken: een of meerdere glazen per dag, gewoon voor de gezelligheid. Maar van alcohol komt je ontzettend aan. Een glas bier levert 110 kilocalorieën: vier glazen bier per dag is dus goed voor 440 kcal.
Koffie en thee worden vaak met suiker gedronken. En juist die suiker is een calorieënbom. Een kopje koffie wordt vaak met twee suikerklontjes gedronken. Twee suikerklontjes zijn goed voor 40 Kcal. De meeste koffiedrinkers drinken al gauw vijf tot zes koppen per dag, dat is goed voor gemiddeld 230 Kcal aan suiker. Maar er zijn ook zware koffiedrinkers, die meer dan tien kopen koffie per dag drinken. Dat is al minimaal 400 Kcal aan suiker. Voor thee met suiker geldt hetzelfde.
5. Luister naar je lichaam
We luisteren veel te weinig naar wat het lichaam wil. Als we verzadigd zijn, nemen we vaak toch nog een stuk chocolade of een toetjes, ondanks dat we vol zitten. Niet doen! Wanneer het lichaam aangeeft vol te zitten, is het ook vol. Alles wat daarna gegeten wordt, is nutteloos en gaat rechtstreeks naar de vetcellen. Het wordt daar opgeslagen als vet.
Wanneer we honger hebben, negeren we dit vaak, omdat er geen tijd is om te eten. Maar wie het hongergevoel negeert, zal zijn stofwisseling hiermee omlaag brengen. Het lichaam gaat in de spaarstand om energie te besparen. Immers, een hongerig lichaam wil overleven.