De maagballon: operatie en mogelijke gevolgen

De maagballon: operatie en mogelijke gevolgen De maagballon is minder bekend dan de gastric bypass en maagring, maar is daarom niet minder belangrijk. De ballon wint steeds meer aan bekendheid in de obesitaschirurgie en in combinatie met een dieet kan deze heel succesvol zijn. Het bekendste voordeel is dat hier geen operatie bij komt kijken en de ballon na een halfjaar verwijderd wordt.

Wat is een maagballon?

De maagballon is een siliconen ballon dat via de mond wordt ingebracht in de maag. Het belangrijkste voordeel hierbij is dat deze niet operatief geplaatst wordt en dus minder invasief voor de patiënt is. Als deze in de maag zit, wordt hij door de chirurg met een steriel zoutoplossing gevuld tot ongeveer 500 ml. Door dit extra gewicht en volume krijgt men sneller een 'verzadigd' gevoel en gebeurd de vertering trager. De ballon blijft in de maag en is te groot voor de darmen.

Wat zijn de voordelen van een maagballon?

  • sneller gevoel van verzadiging
  • afvallen
  • gemakkelijker aanpassen van levensstijl
  • vertraagde vertering
  • de maagballon houdt minder risico's in dan andere operaties
  • is tijdelijk, in tegenstelling tot andere operaties
  • ballonvolume is aanpasbaar

Wat zijn de nadelen van een maagballon?

  • lekkage
  • sommigen ervaren misselijkheid en braken, vooral vlak na de plaatsing
  • tijdelijk dus de patiënt kan na het verwijderen weer aankomen

Na de plaatsing

Na de operatie kan men een misselijkheid waarnemen met mogelijk bijkomend braken. Dit is heel normaal en zal overgaan, als de klachten blijven neemt u best contact op met de arts. Na de operatie zal u kleinere porties kunnen eten, pas dus uw porties hierop aan en eet traag. Beperk calorie - en vetrijke voeding, alsook het gebruik van aspirines. Eet tenminste 2 uur voor het slapen gaan en niets tussen de hoofdmaaltijden door. Gebruik deze tips in combinatie met voldoende beweging.

Hoe verwijdert men de maagballon?

Net zoals bij een plaatsing wordt ook hier gewerkt via een 'kijkbuis'. Men gaat met een endoscoop via de mond in de maag.
Het vocht wordt opgezogen en de ballon wordt doorprikt met een naald. Nadien verwijdert men de lege ballon met een tang of lus. Na de verwijdering mag u dezelfde dag terug eten en naar huis gaan.

Wie komt ervoor in aanmerking?

Elke meerderjarige met een BMI hoger dan 30 of 35 kan in aanmerking komen voor een maagballon.

Enkele uitzonderingen hierop zijn:
  • zwangerschap
  • BMI hoger dan 40
  • personen ouder dan 55 jaar
  • personen met psychische en drugsproblemen
  • personen met medische aandoeningen

Vooraleer men tot de operatie overgaat zullen er eerst gesprekken plaatsvinden tussen u, de huisarts en de gastro - enterologen.
Aarzel niet om raad te vragen aan de artsen als er iets niet duidelijk is.

Lees verder

© 2011 - 2024 Armaris, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maagballon en afslankenMaagballon en afslankenWanneer geen enkele poging tot afslanken helpt kan je een alternatief overwegen. Een van de voorbeelden hiervan is de ma…
Gastric bypass surgeryGastric bypass surgeryObesitas is een aandoening die jaarlijks steeds meer slachtoffers maakt. In de afgelopen dertig jaar is de prevalentie v…
Overgewicht: door een operatie af van je overgewichtOvergewicht: door een operatie af van je overgewichtSommige mensen storen zich aan hun overgewicht of krijgen van hun dokter te horen dat ze er echt niet aan moeten doen om…
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…

Na de feestdagen … let op je voeding!Na de feestdagen … let op je voeding!De verschillende feestdagen zo aan het eind van het jaar, hebben op menig lichaam een behoorlijke impact als het gaat om…
Het berekenen van de BMI en het ideale gewichtHet berekenen van de BMI en het ideale gewichtOvergewicht is een hardnekkig probleem dat steeds meer voorkomt onder de Nederlandse bevolking. Wanneer we spreken over…
Bronnen en referenties
  • http://www.jessazh.be/deelwebsites/Obesitascentrum_Hasselt/Behandeling_van_obesitas/Niet-chirurgische_behandeling/Maagballon
  • http://www.eurobesity.be/nl/02_03.php
  • http://www.ingelicht.be/maagballon
Reactie

Otto Ricko, 19-11-2014
Ik lijd aan overgewicht en zou graag een maagballon laten steken maar ik ben 14 jaar oud. is dit mogelijk? Reactie infoteur, 27-11-2014
Beste,

U bent natuurlijk nog erg jong om een maagballon te laten plaatsen. Ik zou u graag adviseren om met deze vraag naar de huisarts te gaan. Hij/zij kan u verder helpen hiermee.

Armaris (83 artikelen)
Gepubliceerd: 31-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.