Slapen, dromen én leven

Slapen, dromen én leven Slapen, dromen én leven … het zijn onderdelen die eigenlijk allemaal een deel van het totale leven zouden moeten bevatten. Maar er kunnen allerlei redenen zijn waarom we óf niet voldoende slaap krijgen óf we niet voldoende tot echt leven komen óf we niet (meer) dromen. Een moment van disbalans is nog geen ramp, maar bij aanhoudende disbalans krijg je scheefgroei.

Geografisch

Scheefgroei in het leven dat gun je niemand, iedereen heeft recht op een goed leven. Dat de geografische ligging van je roots onderdeel uitmaakt van leefgenot is lang als absolute waarheid betiteld, maar dat wordt inmiddels toch wat genuanceerder gezien.
We weten immers dat een volwaardig leven niet uit het materiële komt, maar uit het hart. Wat overigens niet wegneemt dat voldoende financiële middelen een bescheiden bijdrage kan leveren in het leefgenot. Maar zelfs die eventuele financiële middelen, die zouden moeten helpen, helpen menig mens niet om tot die balans te komen en daar zijn verschillende redenen voor.

Balans

We weten wat de balans behelst, want alleen werken en geld verdienen is niet de basis van een volwaardig leven. Het totaalplaatje moet in evenwicht zijn en dat wil zeggen voldoende ontspannen en of dit nu gezellig eten met vrienden is, lekker sporten of leuk met de kinderen op pad, dat is voor iedereen anders.
Toch is onze maatschappij zo opgebouwd dat we steeds meer willen en zeker ten tijde van een economische crisis, en die komt iedere zoveel jaar weer voorbij, is inleveren eerder een aderlating dan dat we kijken waar je nog steeds gelukkig van worden. We vinden het moeilijk het proces van de andere kant te bekijken.

Rusten

Slapen

Behalve lekker leven, valt er ook nog wat te dromen en daar is niets mis mee. Echter, als je lekker wilt dromen, dan moet je ook goed slapen. Hoewel slapen zo vanzelfsprekend lijkt, is dat voor lang niet iedereen het geval. Een normaal leefpatroon brengt met zich mee dat voldoende kwalitatieve rust, in de vorm van slaap, essentieel is.
De meeste mensen hebben voldoende aan 7 tot 8 uur slaap en als de omstandigheden ideaal zijn, dan tellen we er zo nu en dan nog een half uur tot uur bij op. Maar die omstandigheden zijn lang niet altijd ideaal en dat kan met van alles te maken hebben, maar de verschillende onderzoeken laten eigenlijk allemaal een vergelijkbaar beeld zien. Hierbij zijn stress (over verschillende zaken), jonge kinderen en teveel willen doen in te weinig tijd (en dus maar wat van de benodigde slaaptijd afsnoepen) de belangrijkste oorzaken. Overigens is 5,5 uur wel een minimum om het benodigde herstelwerk gedurende de nachtelijke uren, voor elkaar te krijgen.

Structureel gebrek aan slaap

Als te weinig slaap zo nu en dan voorkomt, is er nog niet zoveel aan de hand. Echter, bij een structureel gebrek aan slaap, functioneer je enig moment niet meer optimaal, vlak je af, zijn die dromen plots ver weg etc. Maar terug naar de balans kan eigenlijk altijd en daar zijn wat hulpmiddelen voor, zoals:
  • Geen blauw licht (dus televisie, tablet of laptop) in de slaapkamer.
  • Verhoog tegen slaaptijd je temperatuur (bijvoorbeeld met warme thee of melk en/of warme voeten).
  • Rustig ontwaken (in de zomermaanden met het binnen stralende daglicht en in de wintermaanden bijv. met een speciale lamp die het opkomende daglicht simuleert).
Waarbij structurele stress ook met het bovenstaande geen soelaas biedt en het van belang is na te denken over professionele hulp om de stress los te laten. Waar de een moet praten, kan de ander zijn/haar stress kwijt met stevig sporten. Dit zijn individuele processen, maar wel van belang er iets mee te doen. Tabletten kunnen de gevolgen, slaapgebrek, wegnemen. Echter, slaaptabletten zijn snel verslavend en als je deze als zou willen gebruiken, doe dit in ieder geval kort en los de oorzaak op.

Dromen

Hoort dromen ook bij rusten? In feite wel. Dromen als in slaap kan ook een nachtmerrie zijn of een heerlijke droom waar je niet meer van weg wilt. Strikt genomen wordt het gezien als verwerking van de zaken waar je overdag op wat voor manier dan ook mee te maken hebt gehad en dus essentieel voor het herstelproces (van de geest).
Maar er is ook nog zoiets als dagdromen en dat kan ook op een moment dat je even voor jezelf neemt. Gewoon bedenken wat je zou willen doen, zou willen kunnen of waar je naartoe aan het werken bent. Lekker even in de eigen gedachten wegzinken kan ontspannen én het kan je inspireren voor nieuwe zaken. Neem zo nu en dan een moment dat je even in je eigen wereld bent en kijk desnoods de kunst bij kinderen af. Kleine kinderen kunnen immers bij het spel zo in die wereld opgaan dat alles om ze heen vergaat en dat is precies wat je met dagdromen zo nu en dan kunt doen. Doe het lekker hangend in een luie stoel, gebruik een meditatiemoment of tijdens een wandeling in het bos.

Leven!

Slapen, dromen en leven doe je pas optimaal, zodat je er ook van kunt genieten, als je goed in je vel zit. Goed in je vel zitten is lichamelijk én geestelijk en begint bij goede slaap om de balans te behouden. Daarbij hoef je niet rijk te zijn (in de zin van financiële middelen), maar omring je datgene waar je je prettig bij voelt en dat kan van alles zijn. Een rijk gevoel kunnen ook mensen en dieren waar je van houdt geven, een aandenken aan een overleden familielid of vriend, een knus huis of noem maar op. Tevens stralen mensen die goed in hun vel zitten dit uit en heeft weer zijn uitwerking op de omgeving. Het zou mooi zijn als je dit aan elkaar door kunt geven.
© 2012 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alcohol detox en de slaap en dromenHet is al langer bekend dat alcoholverslaafden problemen met de slaap ervaren, zoals slapeloosheid. In de periode direct…
De invloed van het dagelijks leven op nachtmerriesNachtmerries, iedereen heeft ze wel eens, maar weinig mensen weten hoe ze ontstaan en wat ze betekenen. De definitie van…
Wat moet je doen om goed te slapen?Wat moet je doen om goed te slapen?Voldoende slaap is belangrijk om de dag goed door te komen. Voor mensen met slaapproblemen is het erg moeilijk. Lees in…
Wat dromen je kunnen vertellenTijdens het dromen komt informatie naar boven uit het onderbewustzijn. Dromen kunnen je op deze manier helpen bij het ve…

Wat is een bekkenfysiotherapeut?Wat is een bekkenfysiotherapeut?Bij klachten aan het steun- en bewegingsapparaat van de mens ga je naar de fysiotherapeut. Je wordt dan geholpen om bewe…
Acupressuur yogamat – Het moderne spijkerbedAcupressuur yogamat, Indisch spijkerbed, Yantra mat, Shakti Mat, spijkermat, theramat of spike mat zijn allemaal namen v…
Bronnen en referenties
  • H. Bertels - psycholoog
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 18-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.