RoPaRun – Run van Rotterdam naar Parijs of andersom

RoPaRun – Run van Rotterdam naar Parijs of andersom De RoPaRun met de Ro van Rotterdam en de Pa van Parijs is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer. De eerste edities startten in Rotterdam en finishten in Parijs. Dat is in de naam terug te vinden. Na de eerste editie is de start in Parijs en ook in Hamburg. De hardlopers zamelen geld in voor een goed doel, namelijk voor voorzieningen voor kankerpatiënten. De RoPaRun groeit vanaf 1992 van kleinschalige loop naar evenement waar vele teams aan meedoen.

RoPaRun van Rotterdam naar Parijs

De estafetteloop tussen Rotterdam en Parijs gaat in 2013 ook vanaf Hamburg. De 500 kilometer estafette start in 2013 op twee plaatsen, in Parijs en in Hamburg. Rotterdam is de finishplaats. Hardlopers kunnen in teamverband meedoen. Het is de bedoeling dat ze met hun estafette geld ophalen voor een goed doel. In het geval van de RoPaRun gaat om geld voor mensen met kanker. Het motto van de RoPaRun is daarom:
"Leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven".

Lopers en hun team

De hardlopers die meedoen moeten geoefende lopers zijn, want de RoPaRun is alles behalve een makkie. Een team bestaat uit maximaal acht lopers, dat betekent dat elke loper zo’n 65 kilometer moet lopen om de afstand te halen. De lopers hebben dan elk anderhalve marathon in de benen. Een team mag zich laten begeleiden door twee fietsers. Verzorgers en cateraars krijgen ruimte om hun team bij te staan. Een compleet team inclusief de lopers kan daardoor wel uit 25 personen bestaan.

Geld voor een goed doel

De sportieve inspanning staat voorop, maar die wordt geleverd om geld in te zamelen voor het doel. Om geld te verdienen organiseren de lopers allerlei acties en zoeken ze naar sponsoren. Tevens worden er RoPaRun loten verkocht die geld opbrengen voor het goede doel.

Feest aan de finish

Aan het einde van de RoPaRun is er een eindfeest, waar de teams met de hoogste opbrengst en de beste sportprestatie worden gehuldigd. Tijdens dat feest wordt ook de totale opbrengst bekend gemaakt. In 2016 start de 25ste editie van de run en er worden miljoenen euro's opgehaald voor zorg aan mensen met kanker.

Stichting RoPaRun

Stichting RoPaRun bestaat sinds 1992. Sinds 2002 bestaat de organisatie uit twee stichtingen. Stichting Roparun Evenementen en Stichting Roparun Palliatieve Zorg die apart functioneren. Door de splitsing komt het geld daar waar het voor bedoeld is.

Roparunradio

Sinds de start van de RoPaRun is Roparunradio actief. Meteen bij de eerste editie in 1993 werden er al radioprogramma’s rond de estafette gemaakt. In het begin liep de run van Rotterdam naar Parijs, later is dat omgedraaid. Roparunradio is een co-productie tussen verschillende radiostations. Het verzorgt een 72 uur durend verslag van alle facetten van de RoPaRun. Het programma wordt door vrijwilligers gemaakt.

Vrijwilligers

De stichting RoPaRun werkt met vrijwilligers en heeft een leger van ongeveer 400 mensen die meewerken. De stichting is op zoek naar uitbreiding van dat vrijwilligersleger voor organisatie en ondersteuning. Aanmelden kan via de website van RoPaRun.

Doelen

RoPaRun ondersteunde in loop der jaren vele doelen. Ziekenhuizen waar kankerpatiënten verpleegd worden kregen bijvoorbeeld een bijdrage voor inrichting of materiaal. Enkele van de vele doelen waar geld naar toe is gegaan:
  • OLV Ziekenhuis campus Aalst in Aalst (B): € 3.300 voor de aanschaf van zes waakdozen
  • Stichting Chaja in Oss: € 4.600 voor drie workshops creatieve activiteiten voor mensen met kanker
  • Jessa Ziekenhuis campus Salvator in Hasselt (B): € 34.000 voor de inrichting van de gemeenschappelijke leefruimte en het dakterras en voor de terrasoverkapping
  • OLZ Ziekenhuis campus Aalst in Aalst (B): € 11.000 voor drie comfortabele zetels voor het dagziekenhuis oncologie
  • Hospice Duurstede in Wijk bij Duurstede: € 11.000 voor de inrichting van het nieuwe hospice
  • Hospice Wageningen-Renkum in Wageningen: € 16.000 voor vier bedden inclusief kussens voor het hospice

25ste editie

In 2016 werd de 25ste editie georganiseerd, in het Pinksterweekend met de start op zaterdag 14 mei en de finish op maandag Tweede Pinksterdag 16 mei. In de jaren daarna liepen de RoPaRunners door en haalden ze nog veel geld op voor goede doelen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is palliatieve zorg?Palliatieve zorg is de zorg voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn, en die nog maar een korte periode te leven hebben. D…
Palliatieve verzorgingPalliatieve verzorgingPalliatieve verzorging, emotionele verzorging, terminale verzorging, pijnbestrijding, dit zijn allemaal voorbeelden van…
Curatief, palliatief of positiefEr zijn verschillende soorten en vormen van maatregelen met betrekking tot een aandoening. Deze zijn op te delen in cura…
IKNL: cijfers, feiten en aandachtspunten palliatieve zorgIKNL: cijfers, feiten en aandachtspunten palliatieve zorgDe aandacht voor palliatieve zorg, ofwel zorg voor mensen die hun levenseinde zien naderen terwijl medisch ingrijpen nie…

Adrenaline in het bloedAdrenaline in het bloedAdrenaline is een hormoon en neurotransmitter dat vrijkomt bij een vecht-of vluchtsituatie. Tegenwoordig maken we teveel…
Wat is een katheter?De katheter is een medisch hulpmiddel dat zeer regelmatig voorkomt binnen de gezondheidszorg. Er bestaan verschillende k…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RoPaRun logo
  • www.roparun.nl
  • www.roparunradio.nl
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 11-04-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.