Wassen zonder water is verfrissend met Swash, ook op reis

Wassen zonder water is verfrissend met Swash, ook op reis We willen allemaal graag onder de douche of in bad, maar soms is dit een lastige zaak. Voor patiënten die bedlegerig zijn kan wassen zonder water een uitkomst bieden. Ook kunnen we denken aan lange autoritten waarbij we onszelf willen verfrissen maar waarbij geen of onvoldoende water voorhanden is. Dus niet alleen voor zieke mensen is wassen zonder water een uitkomst maar ook tijdens een lange reis is het handig om een pakketje doekjes bij je te hebben.

Verzorgend wassen

Wie vroeger wel eens in een ziekenhuis heeft gelegen zal zich vast nog herinneren hoe in de vroege ochtenduren gestart werd met de wasbeurten. Het geluid van de waskommen klonk over de gangen en men werd soms gestoord in de slaap. Dit behoort tot de verleden tijd. Tegenwoordig kan er gebruik gemaakt worden van een systeem waarbij gewassen wordt zonder water. Dagelijks zijn ongeveer 115.000 mensen in Nederland niet in staat zichzelf te wassen. Als mensen hulp moeten vragen bij het wassen dan zal dit meestal gepaard gaan met weerstand en angst want het voelt niet prettig om hulp te moeten vragen bij privé aangelegenheden zoals douchen en wassen. Al in 1992 werd in Amerika gebruik gemaakt van een systeem waarbij mensen gewassen werden zonder het gebruik van water. Sedert 1999 werd het systeem langzaam ingevoerd in Nederland. Hierbij gebruikt men washandjes en wasdoekjes die gedrenkt zijn in lotion waarmee men verschillende lichaamsdelen kan wassen. Een pakket bestaat uit acht doekjes waarbij voor ieder lichaamsdeel één doekje wordt gebruikt. Er wordt geen aparte zeep gebruikt. De lotion is PH neutraal. Er is dus geen waskom nodig en geen handdoeken om af te drogen. Na afloop hebben we dus ook geen wasgoed of afvalwater. De doekjes en washandjes worden weggegooid. Dit betekent wel dat er een omslag in het denken moet ontstaan. Het kost enige tijd alvorens mensen deze vorm van reiniging accepteren. Veel mensen vinden het een uitstekende oplossing mits men daarnaast toch nog regelmatig gebruik kan maken van de douche.

Swash van Arion

Swash-producten zijn afkomstig van Arion. Dit is een onderneming die opereert op de internationale medische markt. Zij zoeken naar slimme oplossingen en Swash is daar een voorbeeld van. De pakketjes bestaan uit washandjes en doekjes met een verzorgende lotion. Een pakje Swash bevat 8 washandjes en dat is voldoende voor een volledige wasbeurt. Een verpakking van Swash kan zelfs verwarmd worden in de magnetron zodat men het product kan gebruiken op een aangename temperatuur.

De Voordelen

De voordelen van het wassen zonder water zijn dat er minder onrust bestaat bij de patiënten. Er is een minder grote belasting bij ernstig zieke mensen of bij mensen met ademhalingsproblemen. De huid zal soepeler blijven. Zeep tast de huid aan maar de lotion is gemaakt van Aloë Vera, vitamine E en glycerine. Het materiaal van de doekjes is zacht en het pluist niet. De lotion is alcoholvrij en PH neutraal. Alles zit in één pakketje. Over het algemeen kan men stellen dat het wassen op deze manier de volgende voordelen biedt:
  • Pijnloos vooral van belang bij ernstig zieke mensen
  • Fris
  • Comfortabel
  • Hygiënisch

Nadelen

Men zal het kostenaspect niet uit het oog moeten verliezen. Immers het gaat hier om wegwerpartikelen. Ontstaan van smetplekken moet men goed in het oog houden bijvoorbeeld bij het wassen van mensen met zware borsten of in de liezen. Ook kan snelle afkoeling optreden. Daarom is het verwarmen van de pakketjes in de magnetron wel nodig. Bij gebrek aan een magnetron kan men het pakketje op de verwarming leggen. Indien mogelijk is het beter als mensen toch daarnaast nog regelmatig gebruik kunnen maken van de douche waarbij de weldadige functie van stromend water belangrijk is.

Tijd besparen voor verpleging en verzorging

Wassen zonder water betekent voor de verzorgende een ruime tijdwinst. Het zal 25% van de tijd besparen die een normale wasbeurt kost. Er is geen tijd nodig voor de voorbereiding en ook alles na afloop van de wasbeurt opruimen gaat veel sneller. Dit werkt kostenbesparend en dat is in een tijd waarop men moet bezuinigen van groot belang.

Swash en het milieu

In eerste instantie lijkt het erop dat er veel afval is bij het wassen met Swash. Toch werkt dit minder belastend voor het milieu dan we denken omdat de doekjes geen schadelijke stoffen bevatten. De inhoud van de pakketjes kan worden verbrand. E zijn geen wasmiddelen en water nodig om handdoeken te wassen en dus geen stroomverbruik. Ook waskommen hoeven niet meer te worden gereinigd. De belasting voor het milieu is dus niet zo groot dan met gewoon wassen.

Shampoo cap

Voor mensen die bedlegerig zijn is het lastig om het haar te wassen. In korte tijd zal men last krijgen van water op het beddengoed en de patiënt weet niet hoe hij of zij moet gaan liggen. Daarbij is ook hierbij de beschikbare tijd altijd een factor van overweging. Een prima uitkomst biedt in zo'n geval de shampoo cap. Deze cap wordt eerst kort in de magnetron verwarmd en daarna plaatst men de cap over het haar. In de cap zit lotion die het haar wast, schoon maakt en verzorgt. Een ware uitkomst voor mensen die niet in staat zijn om zelf onder de douche hun haar te wassen.

Besparingen

Er is een besparing op:
  • Benodigdheden zoals waskommen, handdoeken, zeep, warm water.
  • Reinigingskosten van waskommen, handdoeken etc.
  • Logistieke kosten (vervoer van- en naar wasserij) voor ziekenhuizen en verpleeghuizen.

Op reis gebruik maken van wassen zonder water

Opvallend is dat veel mensen het heerlijk vinden om zich tijdens een reis te verfrissen. Denk maar aan de lekkere warme doekjes die verstrekt worden op een lange vliegreis. Deze doekjes en washandjes zijn echter ook te koop. te koop voor particulieren. Ook bij kinderen is Swash goed te gebruiken. Tijdens een lange autorit kan het heerlijk zijn om jezelf en de kinderen op deze manier te verfrissen. Gaan we op reis naar landen waar water schaars is dan kunnen de doekjes echt een uitkomst zijn. Ook snel even je haren in orde brengen is gemakkelijk met een shampoo cap. Voor verfrissing na toiletgebruik in landen met minder goede hygiëne zal deze manier van verfrissen wel bijna noodzaak kunnen worden. Er zijn ook speciale flesjes te koop met desinfecterende gel. Deze kan men gemakkelijk in een handtas meenemen.
© 2013 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijke algemene haarverzorgingNatuurlijke algemene haarverzorgingOns haar is een afspiegeling van onze algehele gezondheid. De basis van mooi haar komt van binnenuit. Dieren met een pra…
Alternatieve manieren om het haar te wassenAlternatieve manieren om het haar te wassenSteeds meer mensen kiezen ervoor om hun haar op andere manieren te wassen dan met de gebruikelijke shampoos. Deze shampo…
Tips tegen roosNiets is zo vervelend als je haar netjes kammen en toch nog witte schilfertjes op je hoofd zien zitten. Veel mensen hebb…
Weleda Rozemarijn en Kastanje shampoo en haarolieWeleda Rozemarijn en Kastanje shampoo en haarolieWelke shampoo is perfect tegen vet haar? Welke shampoo helpt tegen vet haar? Welke shampoo op natuurlijke basis werkt go…

Hoogtevrees: wat is het en wat kunt u er aan doen?Hoogtevrees is een fobie die erg vaak voor komt en in alle landen ter wereld. De angst voor hoogtes is goed, zolang de a…
Levensverwachting: worden we ouder dan vroeger?Levensverwachting: worden we ouder dan vroeger?Je hoort in discussies over de stand van zaken in de medische wetenschap dikwijls het argument dat we nu ouder worden da…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PlumePloume, Pixabay
  • www.anderszorgen.nl
  • www.swash-shop.nl
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 25-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.