Vrouwlijk lichaam reageert vaak anders op ziekte of kwaal
Jarenlang is de gezondheidszorg te veel afgestemd geweest op het lichaam van de man. Pas de laatste jaren dringt het besef door dat er op medisch gebied meer onderscheid moet worden gemaakt tussen lichaam van man en vrouw. Het verschil zit niet alleen in de borsten en voortplantingsorganen wordt erkend. Bij diverse aandoeningen reageert het vrouwenlichaam anders dan het mannenlichaam. Farmaceutische bedrijven die onderzoek doen naar medicijnen erkennen dat bepaalde aandoeningen vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomen, terwijl nieuwe middelen nog hoofdzakelijk op mannen worden getest.
Sekseverschillen
Bij vrouwen presenteren zich ziekten vaak anders dan bij mannen. Oorzaken, risicofactoren en frequentie zijn dikwijls niet hetzelfde. De reactie op de behandeling is eveneens niet gelijk en het ziekteverloop kan ook verschillen. Verschillen tussen vrouwen en mannen zijn er niet alleen op gebied van de geslachtsorganen, borsten en voortplanting. De hersenen, het immuunsysteem, hart en hormoonsysteem functioneren eveneens anders.
Typische mannen- en vrouwenkwalen
Echte vrouwenkwalen zijn:
- bloedarmoede,
- migraine (vaak gepaard met duizeligheid),
- urineweginfecties,
- vrouwen hebben bijna twee maal vaker last van duizeligheid,
- en twee maal zo vaak botontkalking, o.a. vanwege de afname oestrogenen na de menopauze.
Typische mannenkwalen zijn:
- liesbreuken,
- hart- en vaatziekten,
- luchtwegaandoeningen,
- en oogproblemen.
Medicijngebruik
Vrouwen gaan vaker naar de dokter. Ze nemen ook meer medicijnen in dan mannen, en hebben daarbij vaker last van bijwerkingen.
Hart- en vaatziekten
Er overlijden aan hart- en vaatziekten meer vrouwen dan mannen. Het duurt bij vrouwen vreemd genoeg zeven tot tien jaar langer aleer hart- en vaatziekten optreden. Klachten als hartkloppingen, nachtzweten, moeheid en concentratieproblemen worden bij vrouwen namelijk ten onrechte nog al eens aan de menopauze toegeschreven, en dus niet aan een hoge bloeddruk. Daardoor worden de klachten later herkend en behandeld.
Auto-immuunaandoeningen
Vrouwen zijn vatbaarder voor een auto-immuunziekte dan mannen. Die manifesteert zich bij vrouwen dikwijls op een jongere leeftijd.
SOA (seksueel overdraagbare aandoening)
Vrouwen hebben een grotere kans om een SOA op te lopen. Ze merken dikwijls niet dat ze een soa hebben. Maar zij kunnen dan wel anderen besmetten.
ADHD
Jongens hebben t.o.v. meisjes vier maal zo vaak de aandoening ADHD. Bij meisjes wordt ADHD echter dikwijls vergoelijkt of minder serieus genomen. Meisjes hebben meer last van depressies, angst, dwang en obsessies.
Luchtwegen
Vrouwen lopen een groter risico op een vroeg optredende, ernstige COPD. Ook voor de effecten van passief of actief roken zijn vrouwen gevoeliger.
Eetstoornissen
Van de anorexiapatiënten is naar schatting zo'n 95% vrouw. Bij boulimia nervosa is dat percentage 85%. De verhouding vrouw/man bij eetbuien is 60/40.
Verslavingen
Twee maal zo veel mannen als vrouwen zijn verslaafd aan alcohol en drugs.
Te lang heeft men gedacht dat wat de gezondheidszorg betreft, de voornaamste verschillen tussen man en vrouw zich in de geslachtsorganen enz. bevonden. Nu wordt gelukkig beseft dat men daarmee de vrouwen tekort doet.