Vrouwlijk lichaam reageert vaak anders op ziekte of kwaal

Vrouwlijk lichaam reageert vaak anders op ziekte of kwaal Jarenlang is de gezondheidszorg te veel afgestemd geweest op het lichaam van de man. Pas de laatste jaren dringt het besef door dat er op medisch gebied meer onderscheid moet worden gemaakt tussen lichaam van man en vrouw. Het verschil zit niet alleen in de borsten en voortplantingsorganen wordt erkend. Bij diverse aandoeningen reageert het vrouwenlichaam anders dan het mannenlichaam. Farmaceutische bedrijven die onderzoek doen naar medicijnen erkennen dat bepaalde aandoeningen vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomen, terwijl nieuwe middelen nog hoofdzakelijk op mannen worden getest.

Sekseverschillen

Bij vrouwen presenteren zich ziekten vaak anders dan bij mannen. Oorzaken, risicofactoren en frequentie zijn dikwijls niet hetzelfde. De reactie op de behandeling is eveneens niet gelijk en het ziekteverloop kan ook verschillen. Verschillen tussen vrouwen en mannen zijn er niet alleen op gebied van de geslachtsorganen, borsten en voortplanting. De hersenen, het immuunsysteem, hart en hormoonsysteem functioneren eveneens anders.

Typische mannen- en vrouwenkwalen

Echte vrouwenkwalen zijn:

 • bloedarmoede,
 • migraine (vaak gepaard met duizeligheid),
 • urineweginfecties,
 • vrouwen hebben bijna twee maal vaker last van duizeligheid,
 • en twee maal zo vaak botontkalking, o.a. vanwege de afname oestrogenen na de menopauze.

Typische mannenkwalen zijn:

 • liesbreuken,
 • hart- en vaatziekten,
 • luchtwegaandoeningen,
 • en oogproblemen.

Medicijngebruik

Vrouwen gaan vaker naar de dokter. Ze nemen ook meer medicijnen in dan mannen, en hebben daarbij vaker last van bijwerkingen.

Hart- en vaatziekten

Er overlijden aan hart- en vaatziekten meer vrouwen dan mannen. Het duurt bij vrouwen vreemd genoeg zeven tot tien jaar langer aleer hart- en vaatziekten optreden. Klachten als hartkloppingen, nachtzweten, moeheid en concentratieproblemen worden bij vrouwen namelijk ten onrechte nog al eens aan de menopauze toegeschreven, en dus niet aan een hoge bloeddruk. Daardoor worden de klachten later herkend en behandeld.

Auto-immuunaandoeningen

Vrouwen zijn vatbaarder voor een auto-immuunziekte dan mannen. Die manifesteert zich bij vrouwen dikwijls op een jongere leeftijd.

SOA (seksueel overdraagbare aandoening)

Vrouwen hebben een grotere kans om een SOA op te lopen. Ze merken dikwijls niet dat ze een soa hebben. Maar zij kunnen dan wel anderen besmetten.

ADHD

Jongens hebben t.o.v. meisjes vier maal zo vaak de aandoening ADHD. Bij meisjes wordt ADHD echter dikwijls vergoelijkt of minder serieus genomen. Meisjes hebben meer last van depressies, angst, dwang en obsessies.

Luchtwegen

Vrouwen lopen een groter risico op een vroeg optredende, ernstige COPD. Ook voor de effecten van passief of actief roken zijn vrouwen gevoeliger.

Eetstoornissen

Van de anorexiapatiënten is naar schatting zo'n 95% vrouw. Bij boulimia nervosa is dat percentage 85%. De verhouding vrouw/man bij eetbuien is 60/40.

Verslavingen

Twee maal zo veel mannen als vrouwen zijn verslaafd aan alcohol en drugs.

Te lang heeft men gedacht dat wat de gezondheidszorg betreft, de voornaamste verschillen tussen man en vrouw zich in de geslachtsorganen enz. bevonden. Nu wordt gelukkig beseft dat men daarmee de vrouwen tekort doet.
© 2014 - 2023 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vestibulaire migraine: duizeligheidsklachten en migraineVestibulaire migraine: duizeligheidsklachten en migraineMigraine is een hoofdpijn die in aanvallen optreedt en gepaard kan gaan met heftige hoofdpijn. Bij vestibulaire migraine…
Borstvergroting, niet alleen uit ontevredenheidMet de medische kennis van tegenwoordig is het de gewoonste zaak van de wereld geworden om plastische ingrepen uit te la…
Gezondheid: BorstenGezondheid: BorstenDe borsten van de vrouw zijn veelbesproken, zoniet het meest besproken van alle lichaamsdelen. Dat de man daar voor een…
Migraine bij KinderenMigraine bij KinderenMigraine bij kinderen verschilt van migraine bij volwassenen. Lees hier wat het verschil is. Hoofdpijn is ook zeker niet…

Klompen; al eeuwen het ideale schoeiselKlompen; al eeuwen het ideale schoeiselDe klomp is een oer Hollands product. De eerste vormen van dit houten schoeisel dateren al van uit de Middeleeuwen. Nu,…
Voorkom dat irreële angst of paniek uw leven beheerstVoorkom dat irreële angst of paniek uw leven beheerstGelukkig maar dat we soms bang worden als er gevaar dreigt, omdat ons lichaam in staat van paraatheid moet komen. Angst…
Bronnen en referenties
 • Noord-Hollands Dagblad 11-2-2014, 7-3-2016
 • Libelle nr 8, 2016
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 27-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.